Kis herceg idézetek 60 Antoine de Saint-Exupéry idézetek

Kis herceg idézetek

A kis herceget ismerni annyi, mint szeretni a kis herceget. Azok számára, akik már ismerik Antoine de Saint- Exupéry nagyszerű novelláját, ezek az kis herceg idézetek egy bájos séta egy ismerős úton. Azok számára, akik még nem ismerik ezt a gyermek klasszikust, reméljük, hogy a következő idézetek felkeltik az étvágyat a továbbiakra. Olvasd. Élvezd. Akkor oszd meg velünk, melyik kedvencedről maradtunk le!

Tartalomjegyzék

Kis herceg idézetek

„Volt egyszer egy kis herceg, aki egy nála alig nagyobb bolygón élt, és akinek szüksége volt egy barátra.”

Kis herceg idézetek

„Sok időt töltöttem felnőttekkel. Közelről láttam őket… ami nem sokat javított a róluk alkotott véleményemen.” 

Kis herceg idézetek

„Mindig is szerettem a sivatagot. Leülsz egy homokdűnékre. Nem látsz semmit. Nem hallasz semmit. És mégis valami ragyog, valami énekel abban a csendben…”

„Két vagy három hernyót ki kell bírnom, ha meg akarom ismerni a lepkéket.”

„Hol vannak az emberek? A kis herceg végre folytatta… – Kicsit magányos a sivatag… – Az emberekkel is magányos – mondta a kígyó. 

„Ez fegyelem kérdése” – mondta később a kis herceg. „Ha minden reggel befejezte a mosást és az öltözködést, gondoskodnia kell a bolygóról.”

„A felnőttek soha semmit nem értenek meg maguktól, és a gyerekek számára kimerítő, hogy újra és újra magyarázatot kell adniuk.”

„Azokban az időkben semmit sem értettem. A tettei alapján kellett volna megítélnem, nem a szavai alapján. Megillatosította a bolygómat, és megvilágította az életemet. Soha nem lett volna szabad elfutnom!”

„A nyelv a félreértések forrása.” 

„Íme az én titkom. Nagyon egyszerű: csak a szívével lát tisztán az ember. Minden lényeges a szemnek láthatatlan.” 

És bár nem A kis hercegből, itt van még két Antoine de Saint- Exupéry kis herceg idézetek, amelyeket csak bele kellett foglalnunk:

„Mondd meg, ki csodál és szeret téged, és én megmondom, ki vagy.”

„Ha hajót akarsz építeni, ne dobogasd az embereket, hogy fát gyűjtsenek, felosztják a munkát és parancsokat adjanak. Ehelyett tanítsd meg őket vágyakozni a hatalmas és végtelen tenger után.

A kis herceg – Antoine de Saint-Exupéry

Mivel nagyon szeretek nem technikai jellegű könyveket is olvasni, és szokásom, hogy idézeteket gyűjtök az „idézetkönyvembe”, hamarosan elkezdem és minden csütörtökön felteszem az összes idézetet, amit valamelyik könyvből írtam le. Nincs is jobb könyv kezdésnek, mint Antoine de Saint-Exupéry A kis herceggel.

Valaha minden felnőtt gyerek volt.

Szomorú elfelejteni egy barátot.

Tudod… amikor az ember olyan rettenetesen szomorú, szereti a naplementét.

A könnyek földje olyan titokzatos.

Akkoriban képtelen voltam megérteni semmit! Az ítéletemet tettekre kellett volna alapoznom, nem szavakra. Illatát és kisugárzását rám áradta. Soha nem lett volna szabad elfutnom tőle! Kitalálnom kellett volna a szegényes kis trükkjei mögött meghúzódó szeretetet. A virágok annyira ellentmondásosak! De túl fiatal voltam ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell őt szeretni.

Hülye voltam. Kérlek, bocsáss meg nekem. Próbálj boldog lenni. Persze hogy szeretlek. Ha nem volt tudatában, az én hibám volt. Ez nem fontos. De te is ugyanolyan ostoba voltál. Próbálj boldog lenni…

Ne törődj vele, ez irritáló. Úgy döntöttél, hogy távozol, hát menj el.

Ha megparancsolom egy tábornoknak, hogy változtassa magát tengeri madárrá, és ha a tábornok nem engedelmeskedik, az nem a tábornok hibája lenne. Az én hibám lenne, ha lehetetlent parancsolnék neki.

Mindenkitől meg kell követelni, amire képes.

A tekintély mindenek előtt az észen alapszik.

Sokkal nehezebb megítélni magunkat, mint másokat.

Mit csinálsz itt? Iszom. Miért iszol? A felejtés érdekében. Mit felejts el? Felejtsd el, hogy szégyellem magam. Mit szégyellni? Szégyelli az ivást.

A királyok nem birtokolnak semmit, ők uralkodnak.

Ha valaki vicces akar lenni, előfordulhat, hogy időnként hazudnia kell.

Az ember meglehetősen magányosnak érzi magát a sivatagban.

Azt hittem, gazdag vagyok a világon egyedülálló virággal, ahol tulajdonképpen csak egy közönséges rózsám van.

Az ember csak azt értheti meg, amit megszelídít.

Így van mondta a Róka. Számomra te még mindig csak egy kisfiú vagy, mint 100 000 másik kisfiú, és nincs szükségem rád, és neked sincs szükségem rám. Számodra én csak egy róka vagyok, mint 100 000 másik róka, de ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Számomra egyedi leszel. És egyedülálló leszek számodra.

A férfiaknak nincs több idejük, hogy bármit is megértsenek. A boltokban kész dolgokat vásárolnak, de mivel nincs olyan bolt, ahol barátokat lehetne venni, az embernek már nincsenek barátai.

A szavak félreértések forrásai.

Így szelídítette meg a kis herceg a Rókát. És amikor eljött az indulásának ideje, a róka azt mondta: „Ó, sírni fogok.” A te hibád – mondta a kis herceg. Nem kívántam neked semmi rosszat, de te azt akartad, hogy megszelídítselek. Igen, valóban mondta a róka. De sírni fogsz mondta a kis herceg. Ez így van mondta a róka. Akkor semmiben sem segített. Nekem ez segített – mondta a Róka – a búzamezők színe miatt. Aztán hozzátette: menjen, nézze meg még egyszer a rózsákat, és meg fogja érteni, hogy a tiéd valóban egyedülálló az egész világon. Akkor visszajössz és elköszönsz tőlem, és elárulok neked egy titkot ajándékba.

Egyikőtök sem olyan, mint az én rózsám. Minthogy semmi vagy, mondta nekik. Senki sem szelídített meg, és te sem szelídítettél meg senkit. Gyönyörű vagy, de üres. Nem halhat meg valaki érted.

Csak a szívével lát az ember tisztán. Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Soha senki nem elégedett ott, ahol van.

Még akkor is jó, ha van egy barátod, ha az ember meg fog halni.

A sivatagot az teszi gyönyörűvé, hogy valahol egy kutat rejt…

Az idő megnyugtat minden bánatot.

Amikor összeházasodtunk, tudtuk, hogy nem akarunk semmi bonyolultat csinálni: sem pénzünk, sem kedvünk nem volt, és mindenesetre be akartuk fejezni az esküvőt, és elkezdtük a házasságot. (A rendes esküvő, ahogy minden menyasszonyi magazin megmondja, hónapokig tartó előkészületek szükségesek.) Szóval: megbeszéltük az időpontot, megkaptuk a jogosítványt, vettem egy öltönyt, és elmentünk a városházára testvéreinkkel és két legkedvesebb barátunkkal.

A szertartás után metróval szálltunk fel a belvárosba, és találkoztunk a családunkkal ebédelni. Egy tiszteletreméltó francia étterem emeleti étkezőjét foglaltam le, mert tudtam, hogy az ételek finomak lesznek, és mindenki jól fogja érezni magát. Mint minden mást az esküvőről, be kell vallanom, hogy nem gondolkodtam túl sokat rajta; Tudtam, hogy a nap mindentől függetlenül szép lesz, és az életem érdekében nagyon reméltem, hogy nem ez lesz a legfontosabb. 

De amikor az emberek megkérdezték tőlem, hogy hol tervezzük az ebédet, és mondtam nekik, felcsillan a szemük. – De tudod, hogy  a kis herceget ott írták! mondanák örömében. „Milyen romantikus! Milyen tökéletes!” Igaz volt: Saint-Exupery akkor írta az ikonikus könyvet, amikor a háború alatt egy művészbarát műtermében szállt meg – éppen abban a térben, amely ma az étterem emeleti étkezője. 

És mosolyogva azt mondtuk: igen, micsoda szerencse, erre nem is gondoltunk! 

Mert a titkos igazság az, hogy mindketten mindig is utáltuk A kis herceget . Szeszélyessége és szenvedély játékos jelentősége mindig is hidegen hagyta a vőlegényemet. Mélyen ijesztőnek találtam a könyv tájának elszigeteltségét. Emellett soha nem szerettem semmit, ami az űrben játszódik. Természetesen gyerekkoromban olvastam, később franciaórán, és a hátborzongató rajzfilm változatot egyfajta rémült hévvel néztem. 

De az érzésem mindig is az aktív ellenszenv volt – ez az utolsó téma, amit valaha választottam volna egy esküvőre. Ez nem az a fajta dolog, aminek az ember örömét leli, ha nem szereti; az a szeretet, amit az emberek e könyv iránt éreznek, tiszta és valódi, és ha szerethetném, megtenném. Azt hiszem, mindketten így érezzük; minden bizonnyal szomorúan nevettünk együtt a véletlenen. (Amennyire az emberek szánalmasan nevetnek a való életben.) 

Egy bizonyos ponton az esküvő előtt egy könyvesboltban találtam magam, és arra gondoltam, jobb lesz, ha beszerezek egy példányt A kis hercegből. Arra gondoltam, vicces lenne előadni a pirítósok közepette, és felolvasni egy idézetet – amilyen cuki idézetet tesznek az emberek az évkönyvükre vagy a táskájukra –, és elmondanánk mindenkinek a közös idegenkedésünket a könyvvel szemben. 

Elbűvölő és tiszteletlen lenne, és megmutatná, hogy mennyire összeillünk, vagy ilyesmi. Nem lenne igazi olvasmány – ez valami nagy jelentőségű lenne, és nagyon személyes és meglepő, és talán érzelemmentes is. Megvettem, bedugtam a táskámba, és egészen az esküvő előtti napig megfeledkeztem róla. Aznap este végigolvastam.

A táskámban volt – a táskában a sminkemmel, a csokrommal és az igazolványommal –, és amikor felálltam, remegett a kezem. Itt az a rész, amit olvastam:

A kis herceg elment, hogy újra megnézze a rózsákat.

– Egyáltalán nem vagy olyan, mint az én rózsám – mondta. „Még mindig semmi vagy. Senki sem szelídített meg téged, és te sem szelídítettél meg senkit. Olyan vagy, mint a rókám, amikor először ismertem. Ő is csak egy róka volt, mint százezer másik róka. De a barátommá tettem, és most egyedülálló az egész világon.”

A rózsák pedig nagyon zavarba jöttek.

– Gyönyörű vagy, de üres – folytatta. „Egy ember nem halhatna meg érted. Az biztos, hogy egy közönséges járókelő azt gondolná, hogy az én rózsám pont úgy néz ki, mint te – az enyém. De önmagában ő fontosabb, mint a többi rózsa százai: mert ő az, akit öntöztem; mert ő az, akit az üveggömb alá tettem; mert ő az, akit a paraván mögé bújtam; mert neki öltem meg a hernyókat (kivéve azt a kettőt vagy hármat, amelyeket megmentettünk, hogy pillangókká váljanak); mert ő az, akit hallgattam, amikor morgott vagy dicsekedett, vagy néha, amikor nem mondott semmit. Mert ő  az én  rózsám. 

És visszament, hogy találkozzon a rókával.

– Viszlát – mondta.

– Viszlát – mondta a róka. „És most itt van az én titkom, egy nagyon egyszerű titkom: csak a szívével lát az ember helyesen; ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

„Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan” – ismételte a kis herceg, hogy biztosan emlékezzen.

„A rózsájára pazarolt idő az, ami miatt a rózsája olyan fontos.”

– Ez az az idő, amit a rózsámra pazaroltam… – mondta a kis herceg, hogy biztosan emlékezzen.

– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – De nem szabad elfelejtened. Örökre felelőssé válsz azért, amit megszelídítettél. Te vagy a felelős a rózsádért…”

– Felelős vagyok a rózsámért – ismételte a kis herceg, hogy biztosan emlékezzen.

A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry író leghíresebb alkotása. Ezt a kedves költői és filozófiai művet először 1943. április 6-án adták ki. Biztosan hallottál már erről a könyvről, vagy olvastál is, vagy talán egyszerűen csak hallottad néhány inspiráló sorát A kis hercegből franciául.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv az egyetemes irodalom és a francia kultúra igazi példája. Ebben a cikkben felsorolunk néhány olyan inspiráló sort, amelyek ezt a mesét a történelem második legtöbbet lefordított könyvévé tették, a Biblia mögött.

A kis herceg idézetek leginspirálóbb sorai közül néhány francia nyelven

Ha szereted ezt a nyelvet, ismered az alapokat, vagy a nulláról szeretnél kezdeni a tanulást, de nem tudod, hol kezdd, akkor ez a könyv a neked való. Nem túl hosszú, de a történet érzékenysége és reflexiós igénye miatt érdemes elolvasni.

És ahogy ígértük, itt van néhány kedvenc sorunk:

„On ne voit clairement qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible aux yeux” (Jól csak a szívével lát az ember; ami lényeges, az a szemnek láthatatlan).

Ez az egyik legtöbbet idézett sor franciául A kis hercegből. Itt a regény arra hív bennünket, hogy a külsőségeken túlra tekintsünk, hogy megértsük a dolgok valódi természetét. Hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, ami a felszínen van, és a megjelenésük alapján értékeljük az embereket, de mindig emlékeznünk kell arra, hogy mélyebbre kell mennünk, érzelmeinken és szívünkön keresztül.

„Le desert est beau. Ce qui embellit le desert, c’est qu’il cache un puits quelque part.” (A sivatag gyönyörű. A sivatagot az teszi széppé, hogy valahol kutat rejt).

Amikor a sivatagra gondolunk, egy barátságtalan és magányos helyet képzelünk el. Ez a táj azonban váratlan meglepetéseknek is otthont adhat. Akárcsak az emberek. Gyakran csak arra koncentrálunk, amit első pillantásra látunk – de az ilyen ellenségesnek tűnő személy csak olyan gyönyörű érzéseket és értékeket rejthet magában, amelyeket soha nem fedeztünk volna fel, ha nem szánunk rá időt.

„Quand on est telllement triste, on aime les couchers de soleil” (Amikor ilyen szomorú, meg lehet szeretni a naplementét).

Ez az idézet a naplementét egy új nap reményeként értelmezi . Ha nagy szomorúságot élsz át, ez a pillanat megkönnyebbülést hoz és egy új kezdet kilátását.

„C’est un endroit telllement secret, le pays des larmes” (Olyan titokzatos, a könnyek földje).

Sokan inkább elrejtik a könnyeiket, hogy elkerüljék a sebezhetőség kimutatását. A szerző ezt titkos vagy intim cselekedetként határozza meg.

„Fais de ta vie un rêve et d’un rêve une réalité” (Tedd életed álommá, és egy álom valósággá).

A kis herceg a képzelet hatalmas erejére emlékeztet bennünket. A képzelet az első lépés ahhoz, hogy létrehozhassunk valamit, beleértve a saját létezésünket is. Álmodnod kell, amit akarsz az életben, majd küzdened kell azért, hogy ez valóra váljon.

„Le premier amour est plus aimé, le reste est mieux aimé” (Az első szerelmet jobban szeretik, a többit jobban).

Első szerelmeinket intenzíven éljük meg – de gyakran nem a legjobb módon. Azok, akik ezután jönnek, jobban felkészültnek találnak bennünket, ami gyakran segít abban, hogy kevesebbet hibázzunk, és értékeljünk minden pillanatot.

„Il faudra supporter deux ou trois chenilles si je veux connaître les papillons” (El kell viselnem néhány hernyó jelenlétét, ha meg akarok ismerkedni a pillangókkal).

Nem mindig kapjuk meg, amit akarunk az első néhány próbálkozással, de fontos, hogy tanuljunk ebből, és soha ne adjuk fel.

„Vous êtes maître de votre vie et de vos emotions, ne l’oubliez jamais. Pour le meilleur et pour le pire” (Te vagy életed és érzelmeid ura, ezt soha ne felejtsd el. Jóban és rosszban).

Ez egy olyan mondat, amelyet gyakran használhatsz arra, hogy emlékeztesd magad arra, hogy csak neked van hatalmad arra, hogy megválaszd a tetteid és az érzelmeid; bár a körülmények nehézek lehetnek, mindig dönthet úgy, hogy pozitívan áll hozzá. Ezzel szemben azt tapasztalhatja, hogy – bár minden jól megy – küzd, hogy örömet találjon.

Mint látható, A kis herceg egy olyan könyv, amely számos metaforájának és reflexiójának köszönhetően segíti az olvasókat, hogy lépést tartsanak a tempóval. Tökéletes módja annak, hogy megtanulj franciául olvasni, mint olyan könyvet, amely gyakran hagy nyomot az általa kínált gyönyörű üzenettel. Például az önismeret értéke, a barátság értéke és a kitartás értéke. Szívből ajánljuk!

Antoine De Saint-Exupéry „A kis hercegről”.

Egy gyerekkönyv? Kitaláció? Vagy filozófia? Nincs egyöntetű egyetértés, de ez valószínűleg azért van, mert úgy tűnik, hogy a „Kis Herceg” mindhárom műfaj aspektusait hordozza. Antoine De Saint-Exupéry vagy jóval hosszabb neve, Antoine Marie Jean-Baptiste Rodger, Saint-Exupéry gróf francia író, költő, arisztokrata, újságíró és úttörő repülős, 1900. június 29-én született Lyonban. A második világháború előtt sikeres kereskedelmi pilóta, 1940-ig csatlakozott a francia légierőhöz, majd később a Szabad Francia Légierőhöz csatlakozott, ahol sajnálatos módon 1944 júliusában egy felderítő küldetésben halt meg.

Saint-Exupéry 1942-ben írta és illusztrálta ” A kis herceg” című novelláját New Yorkban és Asharoken faluban, a kézirat pedig októberben készült el. A ” A kis herceg” egy évvel halála előtt, 1943-ban jelent meg az Egyesült Államokban angolul és franciául egyaránt. 

Antoine De Saint-Exupéry több tucat irodalmi művet írt, amelyek többsége posztumusz jelent meg, és műveinek többségét az ő ihlette. egyedülálló élmények pilótaként. „ A kis herceg” szorosan kapcsolódik Antoine De Saint-Exupéry életének embereihez és élményeihez, ami egy életrajzírót írt; Ritkán fordult elő, hogy egy író és egy szereplő olyan szorosan összekapcsolódjon, mint Antoine de Saint-Exupéry és a kis hercege.

A ” A kis herceget”   több mint 250 különböző nyelvre fordították le, és sokféle embert és tárgyat ihletett meg a mókás kirakós játékoktól a tetoválókig, sőt énekesekig. Meglepő módon egy adaptált idézetet használt a ” The Little Prince” -ből Scooter a „Weekend” című dalában. 

‘Mi a lényeges? Szemnek láthatatlan! Csak a szívvel láthatsz helyesen”,  ami a novellában valójában így hangzik: „Csak a szíveddel lát az ember tisztán. Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan”. 

  Többször hallottam jókat a „Kis herceg” -ről, ezért a múlt héten egyik nap megragadtam az alkalmat, hogy leüljek és elolvassam a novellát. Furcsa és csodálatos történet volt. A történet gyermeki oldala egyszerre szürreális és szép, az élet- és a felnőttvilág filozófiai kérdései egyaránt nyilvánvalóak és homályosak, a fiktív elemek pedig vitatható, hogy ez a történet inkább tényeken, mint fikciókon alapul.

Imádtam A kis herceget, és egy kicsit el voltam keseredve, hogy korábban nem botlottam bele ebbe a novellába. Amikor olvastam ” A kis herceget”Úgy éreztem, mintha két történetet olvasnék az egyikben, az egyik egy filozófiai történet, a másik pedig egy fantasztikus gyerekkaland. 

Véleményem szerint nincs jobb módszer a való világ igazságtalanságának, nehézségeinek és furcsaságának magyarázatára, mint a fikció, és Antoine De Saint-Exupéry ezt tökéletesen meg is teszi. Azt hiszem, mindenki szereti azt hinni és elmondani a gyerekeinek, hogy a világ egy csodálatos és igazságos hely, amikor igazán, legbelül tudjuk, hogy ez nem igaz. 

Szeretjük látni a boldog gyerekeket azzal a kis fiatalos, örömteli és ártatlan szikrával a szemükben, amelyet titkon remélünk, hogy soha nem veszítenek el, de óhatatlanul tudjuk, hogy sokan el fogják. 

Ebben az értelemben „A kis herceg”a tökéletes kis történet, amely felnyitja a gyerekek szemét a világ valóságára oly módon, hogy az nem okoz lelki sebeket. Ez egy jó történet arra is, hogy segítse a gyerekeket a felnőttkor megismerésében, és életleckéket adjon nekik, még ha tudat alatt is.

Ez a novella azonban nem csak a gyerekeket szórakoztató és nevelő történet, hanem felnőttek számára is feltűnő és elgondolkodtató olvasmány. A kis herceg tanulságaiLehet, hogy egyesek számára nyilvánvalóak, de nem mindenki számára nyilvánvalóak, és néha úgy tudja, hogy valami igaz, anélkül, hogy a megfelelő szavakkal tudná kifejezni. 

Antoine De Saint-Exupéry éles betekintést nyújt a világba, és az élet, a szerelem és a létezés nehéz témáit fedi le. Rámutat azokra az abszurditásokra is, amelyek a felnőtt életben uralkodónak tűnnek, de gyermekkorban sehol nem találhatók meg. Bájos illusztrációival a felnőttek és a gyerekek gondolkodásmódját is megjeleníti és összehasonlítja. 

Itt be kell vallanom, hogy kezdetben nem ismertem fel az elefántot emésztő boa-szűkítőjét, és úgy gondoltam, mint a legtöbb unalmas felnőtt, hogy kalapot rajzolt. Most, hogy megtudtam, hogy valójában mi a rajza, nem látok mást, csak egy boa-szűkítőt, aki egy elefántot emészt, és azt hiszem, soha többé nem fogok úgy nézni a kalapokra.

„ A kis herceg” olvasása közben úgy éreztem, hogy Antoine De Saint-Exupéry bajnoka volt annak, hogy felnőtt korban is megőrizze azokat a tulajdonságokat, amelyeket a felnőtt lakosság gyakran gyermekinek tart. 

Az olyan tulajdonságok, mint a csoda, a felfedezés és a képzelet, mind a Kis Herceg tulajdonságai, és távol állnak a történetben az idősebb, felnőtt szereplők tulajdonságaitól. Pedig ezek a tulajdonságok annyira fontosak a mindennapi életünkben, és valójában nincs okuk elveszíteni őket felnőtt korukban, ez egy hazugság, amit úgy tűnik, ahogy öregszünk.

Folytathatnám és írhatnám az összes kedvenc kis herceg idézetekről és illusztrációmról, de rengeteg blog foglalkozik ezekkel a témákkal. Akit érdekel, a Netflix 2016. augusztus 5-én jelent meg animációként az Egyesült Államokban a „The Little Prince”-ben, és magas nézettségű, de ahogy a lelkes olvasók már tudják, a könyv gyakran jobb, és én határozottan ajánlja ezt a könyvet.

További idézetek noinet.hu
Karácsonyi képek idézetek 180 karácsonyi idézetek
Biblia idézetek 70 bibliai vers és vallási idézetek
Karácsonyi idézetek 160 karácsonyi idézet
Idézetek szerelem 152 szerelmi idézetek szerelem idézetből
Idézetek az életről 100 leginspirálóbb idézetek az életről