Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták tárolása és receptek

Fokhagyma termesztése: A fokhagymát viszonylag könnyű termeszteni, és képes a fagyos éghajlaton. A fokhagymának teljes napfényre van szüksége, gazdag, jól vízelvezető, termékeny agyagos talajra van szüksége.

A talajnak mindig levegősnek kell maradnia, és a fokhagyma jelentős mennyiségű tápanyagot igényel, például nitrogént és foszfort. Ezek a tápanyagok szerves anyagokkal, műtrágyákkal és alkalmi talajtakarással adhatók a talajhoz.

Hidegebb éghajlaton a szalmával történő talajtakarás is segíthet fenntartani a meleget a talajban, hogy megvédje a hagymákat fagy alatt. A fokhagyma növényeit hetente kell öntözni, ültetéskor jobb oldalával felfelé kell helyezni a megfelelő növekedés biztosítása érdekében.

A fokhagyma egész éghajlaton egész évben ültethető, de általában ősszel ültetik, és a következő nyáron betakarítják. Miután összegyűjtötték, a hagymákat hűvös helyen tárolják.

Fokhagyma íze: A fokhagyma nyersen erős puncing és főzve gazdag ízű.

Fokhagyma táplálkozásban: A fokhagyma jó forrása a mangánnak, a C-vitaminnak és a B6-vitaminnak, továbbá tartalmaz némi kalciumot és foszfort.

Fokhagyma tárolása: A fokhagyma hat hónapig megőrizheti, ha száraz és sötét helyen tárolja. Néhány fajta hosszabb ideig tárolható, és legfeljebb egy évig tart. A fokhagymát nem szabad hűtőszekrényben tartani, mivel a hideg levegő miatt a szegfűszeg kihajt, és elveszíti  ízét.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Applegate fokhagyma

Az Applegate fokhagyma nagy, többrétegű, egyenletes méretű, hagymánként körülbelül 12-18. Mindegyik gumó szorosan becsomagolt papír réteggel rendelkezik, amely halványsárga-fehér színű, néhány lila árnyalatú folttal. A gumó törtfehér és enyhe, krémes ízű, anélkül, hogy más fokhagymafajták meleg, csípős lenne.

Applegate fokhagyma felhasználása

Az Applegate fokhagyma leginkább nyers felhasználása, például aprításhoz, vagy szeleteléshez pestóba és más nyers szószokba keverés céljából használható. Nyers felhasználás esetén enyhén elegendő tonhal, vagy csirke salátához és chutney-hez adni, mivel az íze nem befolyásolja az ételt.

Az Applegate fokhagyma sütésre is alkalmas, és főzéskor nagyon finom ízű. A szorosan becsomagolt fokhagyma hosszabb ideig tárolható, és ezeket a hagymákat hűvös, száraz helyen, legfeljebb 9 hónapig lehet tárolni.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Ázsiai Tempest fokhagyma

Az ázsiai Tempest fokhagymás hagyma kicsi, átlag átmérője 5 centiméter, és 5-7 szegfűszeget hoznak létre, amelyek kör alakban vannak elrendezve a középső méret körül. Az izzó burkolólapok szilárdak és szorosak, fehér és lila csíkokkal vannak ellátva.

A félhold alakú szegfűszeg nagy és mély ibolya. Az ázsiai Tempest fokhagyma intenzíven meleg, fűszeresen megmaradva. Főzéskor az ázsiai Tempest fokhagyma melegsége az édes és keserű ízűvé válik, mint az édes paprika.

Ázsiai Tempest felhasználása

Az Asian Tempest nagyon forró fajta, és nyers állapotban óvatosan kell felhasználni. Főzve az ázsiai Tempest fokhagyma édes, krémes ízű. Kiválóan alkalmas főzött alkalmazásokhoz, például sütéshez.

Adjon hozzá apróra vágott ázsiai Tempest fokhagymát a lasagnához, vagy a gombához az ízesítés érdekében. Édes és fűszeres íze kiegészíti a csirkét, sertéshúst, sült krumplit és pácot.

Az ázsiai Tempest fokhagyma bármilyen receptben felhasználható, amely fokhagymát igényel, ha hő és édes tulajdonságok kívánatosak. Jól párosul bazsalikommal, hagymával, póréhagymával, brokkolival, sárgarépával és gombával. Az ázsiai Tempest fokhagyma akár 6 hónapig is eltarthat, ha friss és hámozatlanul hűvös, sötét helyen, napfénytől és hőtől távol tartja.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Bajor lila fokhagyma

A bajor lila fokhagyma egy kicsi és közepes méretű hagyma, amelynek gömb alakú, könnycsepp alakú, 6-11 nagy, egységel van ellátva, a központi szár körül. Az izzó külsejét egy vékony, fehér papírból készült bevonat borítja, amely lazán kapcsolódik a borító kemény, lila-barna bőrhöz.

A burkolózó bőr könnyen meghámozható, feltárva krémszínű húst, amely szilárd, illatos és kerek alakú. A bajor lila fokhagyma csípős, édes aromájú, enyhe hőnél gyorsan eloszlik.

Bajor lila fokhagyma felhasználása

A bajor lila fokhagyma enyhén csípős ízű és kivételesen sokoldalú, mind nyers, mind főtt felhasználható, például sütéshez és pirításhoz. Friss felhasználás esetén a fokhagyma vékonyra szeletelhető és szószokba keverhető, például aioli vagy pesto, hummus, tzatziki, saláta öntetek és saláta díszítésére.

Főzéskor a csípősség hő hatására enyhén csökken, mivel a fokhagyma íze elmélyül, gazdag, összetett aromával. A bajor lila fokhagymát zöldségekkel pörkölik, sütjük krumpliba, tésztához keverhetik, vagy húsokkal pörkölik.

Összekeverhető burgonyapürével, pörköltekbe és levesekbe főzve, hosszabb ideig pácolva, vagy szárítva és porrá őrölve. A mellett a serpenyőket enyhén megsüthetjük, vagy sült krumplival főzhetjük.

A bajor lila fokhagyma párosul paradicsommal, burgonyával, sült húsokkal, beleértve a marhahúst, sertéshúst, és baromfi, gyógynövények, például oregánó, bazsalikom, kakukkfű és koriander, hagyma, spenót és padlizsán. Az rövid ideig tárolhatók.  Hűvös, száraz és sötét helyen tárolva 3-6 hónapig eltarthatók.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Fekete fokhagyma

A fekete fokhagyma hagyma kicsi és közepes méretű, a papírvékony külső burkolatok behúzottak és megbarnultak, érettnek, vagy égettnek tűnnek. Az opal fekete fokhagyma szeletelt, friss, szárított textúrájú. A fekete fokhagyma nyers fogyasztásakor enyhe, édes és szirupos ízű, melasz jelleggel, valamint a tamarind és a szójaszósz árnyalataival.

Fekete fokhagyma felhasználása

A fekete fokhagymát nyersen fogyaszthatják és főzött alkalmazásokhoz használhatják, például sütéshez, pirításhoz és sütéshez. Ideális alapanyag gazdag és összetett püré, pácok és szószok készítéséhez.

A fekete fokhagymát süthetjük és édes öntettel kenyérre kenhetjük. Emellett olajban piríthatjuk, apríthatjuk, vagy felrakhatjuk, és közvetlenül pizzákhoz, tésztafélékhez, rizshez és hüvelyesekből készült ételekhez adhatjuk. Az ízletes ételek mellett a fekete fokhagyma felhasználható innovatív desszertek, például jégkrémek és csokoládé alapú ételek készítésére. 

Fekete fokhagyma összeillik például:  

 • padlizsánnal
 • gombával
 • paradicsommal
 • sajttal
 • sült sertéshús
 • kolbász
 • grillezett fehér hal és kagyló
 • füstölt húsok
 • gyömbér
 • csokoládé
 • chili

gyógynövények, például:

 • bazsalikom, petrezselyem és koriander, szarvasgomba, olajbogyó, barna cukor és szezámmag olaj.

A fekete fokhagyma egy hónapig megőrzi, ha hűvös és száraz helyen lezárt állapotban tárolja. Miután kinyitotta, légmentesen záródó dobozba, hűtőszekrényben tárolandó.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Fokhagymafonat

A fokhagymafonat tizenkét-huszonnégy egész hagymát tartalmaz, amelyeket a szárak fonnak össze. A fokhagyma szárakat csillapítják és összefonják, hogy egy fonott mintát készítsenek, amely a fokhagyma hagymákat függőleges kijelzőre kapcsolja.

A zsinórban lévő fokhagyma hagyma tiszta, a gyökeret megtisztítva. A fokhagyma színe és mérete, a szárak hossza és az íze az alkalmazott fokhagyma típusától és a fonat korától függően változhat.

Fokhagymafonat felhasználása

A friss fonott fokhagyma felcserélhetően felhasználható a hagyományos fokhagymát igénylő készítményekben. A főzés megkezdéséhez egyszerűen vágja le a fokhagyma hagymát a zsinórból, és válassza el a csomó gumó hagymából.

Mindenképpen használja a fokhagyma hagymát a zsinór tetejétől kezdve, mivel az megőrzi a zsinór formáját. A fonott fokhagymát gyakran tisztán díszáruként értékesítik, ezért körültekintően kell eljárni, ha dekoratív célokra forgalmazott fonott fokhagymát vásárolnak, mivel a frissesség nem garantálható. Az élelmiszer-készítéshez használt friss fokhagymás zsinórra hat hónapon belül kell felhasználni, a díszes zsinórra legalább két évig tartható.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Kínai fokhagyma

A kínai fokhagyma hagyma kerek, 8-10 szegfűszeggel, középső szár körül. A golflabda méretű izzó külső burkolata vékony és pergamenszerű, és fehér, néhány lila csíkkal. A szegfűszeg egyforma félhold és színben halvány aranyból fehérig terjedhet. A kínai fokhagyma krémes, fűszeres és csípős.

Kínai fokhagyma felhasználása

A kínai fokhagyma a főtt felhasználásához, például sütéshez, pirításhoz és sütéshez leginkább megfelelő, mivel megmutatja a fokhagyma intenzív mélységét. A sült krumpli a kedvenc étel a kínai fokhagyma használatához, és felhasználható bármilyen receptben, amely a közönséges fokhagymát ír.

A kínai fokhagyma nyersen is felhasználható, a  szeletelve, összetörve vagy egészben felhasználva. Ne feledje, hogy a fokhagyma összetörésével csípősebb olajokban feloldjuk, mint az egészben és darabolásnál. Pár kínai fokhagymát merész és fűszeres ízekkel és gazdag összetevőkkel párosítson, amelyek összhangban állnak intenzív ízével. Chiles, gyömbér, citrusfélék, tejszín, szójaszósz, keményítők, valamint a grillezett és pörkölt húsok mind kedvező párosulnak a kínai fokhagyma számára. 

A kínai fokhagyma akár négy hónapig is eltarthatja, ha hűvös és száraz helyen tárolja, közvetlen napfénytől távol.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Elefánt fokhagyma

Elefánt fokhagyma felhasználása

Az elefánt fokhagyma nyersen vagy főzve is felhasználható, mivel gyakran zöldségként kezelik, mint egy gyógynövényt, mivel enyhe ízű. A pörkölés, sütés vagy grillezés fokozza az ízét, nagy mérete miatt fokhagyma darabolására és sült sütésére tökéletes. Lehet egészben pörkölt és kenyérre is felhasználható.

Az elefánt fokhagyma enyhe íze ideálissá teszi a saláták nyers felhasználását. Zúzás, aprítás, préselés vagy pürésítés Az elefánt fokhagyma felszabadítja illóolajait, és még határozottabb ízt nyújt, mint a szeletelés, vagy az egészben felhasználáskor. Használjon Elefánt fokhagymát bármilyen olyan alkalmazásban, amelyben valódi fokhagyma fajtákat használ, azzal a tudattal, hogy kevésbé lesz szúrós. Az elefánt fokhagyma párosul tészta, baromfi, fenyőmag, burgonya, brokkoli és spárgával.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Német fehér fokhagyma

A német fehér fokhagyma nagy, körülbelül 9 centiméter átmérőjű hagymát hoz létre, kemény, középső szár körül 4-6 nagy gerezd fej fokhagymán. Az izzót fényes, elefánt csontos fehér papírlap borítja. Mindegyik lazán fekszik egy könnyen kiszedhető fehéres barna bőrből, lila csíkkal. Hidegebb éghajlat esetén a fej fokhagymán burkoló színe mélyebb piros lesz. A német fehér fokhagyma erős fokhagyma íze hővel, amely főzés közben gyengül.

Német fehér fokhagyma felhasználása

A német fehér fokhagymát egészben használják, apróra vágják, aprítják. Nyersen használják pestoban, szószokban és pácokban, és hozzáadott pirított zöldségekhez adják hozzá. Időt ad a levesekhez, pörköltekhez és az alapanyagokhoz, ízét pedig a kenyérhez, kekszhez, gyökérhez, vajhoz, mártáshoz és kenhető kenyérre.

Az egyik gerezd német fehér fokhagyma ízesítheti a teljes receptet. Leggyakrabban frissen használják, bár ideális a pörköléshez. A német fehér fokhagyma hűvös, sötét helyiségben akár 10 hónapig is megtartjuk.

Fokhagyma termesztése és fokhagyma fajták Zöld fokhagyma

A zöld fokhagyma vékony, zöld szár, amelynek magassága 20-45 centiméter. A szárak alján kicsi, hengeres, vagy gömb alakú fehér gömbök vannak, és a hagyma mérete fajtától függően változik. A zöld fokhagyma szilárd textúrájú, élénk, éles ízű.

Zöld fokhagyma felhasználása

A zöld fokhagyma nyers és főtt felhasználásra egyaránt használható, például ételkészítéshez, pirításhoz, grillezéshez, pörköléshez vagy egészséges zöldségfélének készített konfithez. A népszerű nyers készítmények közé tartoznak a saláták, az összetett vaj, a hummus, a pesto, az öntetek és más sós szószok. A zöld fokhagyma savanyú is. 

A zöld fokhagyma ízében párosul például:  

 • a tenger gyümölcsei
 • tészta, tojás
 • bárány
 • friss sajtok
 • bazsalikom
 • menta
 • petrezselyem
 • zsálya
 • hagyma
 • paradicsom

burgonya és tavaszi zöldségek például:

 • spárga
 • borsó
 • póréhagyma és hegedűs páfrányok. 

A zöld fokhagyma egy hétig tartható, ha a hűtőszekrényben egy műanyag zacskóban lévő nedves papírtörlőbe csomagolva tároljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük