Füge termesztése füge fajták és füge receptek

Füge termesztése: A füge egy kicsi fa vagy magas lombhullató cserjék gyümölcse, trópusi és szubtrópusi eredetű, és meleg, párás és hosszú nyári éghajlaton virágzik. A fügének teljes napra van szüksége és jól vízelvezető, homokos agyag talajra, összekeverve szerves anyaggal és kéreg forgáccsal. Sekély gyökérzettel is rendelkeznek, és azokat folyamatosan kell öntözni a talaj nedvességtartalmának fenntartása érdekében, de a virág- és gyümölcs időszakban kevesebbet kell öntözni. A fa körüli talajtakarás segít megtartani a nedvességet és megakadályozni a gyomok növekedését. A fügefákat évente meg kell trágyázni, hogy tápanyagok maradjanak a talajban. A fügéket tavasszal dugványokból lehet ültetni, és a fajtától függően önbeporzó lehet. A gyümölcsök ősszel készen állnak a betakarításra, és egyes fajták egy év alatt több növényt termelhetnek.

Hírdetés

Füge íze: A füge gyengéd, kissé ropogós, szirupos és édes, dióféle mogyoró ízű, bogyókkal keverve.

Füge táplálkozás: A füge rostot, B6-vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, A-vitamint, foszfort és rézet tartalmaz

Füge tárolása: A füge legfeljebb három napig tart, ha műanyagba csomagolt papírtörlőben tárolja a hűtőszekrényben. Emellett műanyag zacskóban lefagyaszthatók hat hónapig.

Füge termesztése füge fajták Fekete küldetés füge

A fekete missziós füge “gyümölcsének” kemény héja van (ebben az esetben a zöld mély bíbornak felel meg), éréskor gyakran megreped a szár végén, és kiteszi a pép alatta. A lágy krémes fehér belső tér maghéjat tartalmaz, zselés testtel megkötve. Az ehető magvak száma sok és általában üreges, kivéve, ha beporzik. A  magok biztosítják a szárított füge jellegzetes ízét.

Felhasználás

Amikor a Fekete missziós fügéket ízletes összetevőkkel keverhetjük, például:

 • sóval
 • kakaóval és fűszerekkel
 • a füge „húsos” aromát hozhat létre, amelynek füstös, majdnem steak-aromája és íze van.

Apróra vágja a friss füge és a kakukkfűt, majd tegyük az olívaolaj-alapú sütnivaló tésztába és süssük meg. Tehetünk a kék sajtot és a krém tejszínt, a csövet felére vágott fügére, tetején pirított mogyoróra, és előételként szolgáljuk. Pörkölt cékla és negyedik füge mézes és balzsamos ecetben pirítsuk meg, majd sült saláta, szolgáljuk salátaként. Legfelülre  leveles tészta és alul is, összevágott kecskesajttal, apróra vágott, vagy felére vágott fügével és szeletelt sonka darabbal töltsük meg, majd süssük meg. 

Tárolásához a fügét papír törölközővel fedjük le, legfeljebb három napig hűtőszekrényben tartható. Használjon gyorsan érő fügét.

Füge termesztése füge fajták Barna pulyka füge

A barna pulyka füge tarka, rozsdás, vörös-lila bőrű, enyhén halvány zöld vállakkal. A gyümölcs érett állapotban gyakran megreped, és a testét a szár vége teszi ki. Húsa rozé színű, borostyán színű ehető magvakkal. Az ehető magvak száma sok és általában üreges. A magok biztosítják a szárított füge jellegzetes ízt. A fogyasztásra kész barna pulykafű általános aromája dekadendensen édes, mogyoró- és édes ízekkel jár.

Felhasználás

Az elkészítéshez alaposan mossuk le. A tároláshoz tegyük papírtörülközőre, fedjük le folpack műanyaggal és legfeljebb három napig hűtőszekrényben eltárolható. Használjon  érett fügét. A füge legfeljebb hat hónapig fagyasztható.

Füge termesztése füge fajták Görög füge

A görög füge általában kicsi, méretétől függően a fajtától függően kerek, hagymás, és a szár végén egy keskeny nyakra kúpos. A sima, feszes bőr színe a kék-lila, majdnem fekete színű, a vörös-zöld, a vörös-sárga és a zöld halvány csíkokkal változik. A vékony bőr alatt a hús színe fehér, rózsaszín, piros és sárga színű, rágós, ragadós állagú, sok apró, ehető ropogós maggal. Érett állapotban a bőr repedhet a füge tetején, vagy alján, és egy kis nyílást képez a testben. A görög füge puha és ropogós textúrájú, általában édes, mézes ízű.

Felhasználás

A görög füge leginkább a nyers felhasználásra alkalmas, mivel rágós, ropogós textúrájuk és édes ízük megmutatkozik, amikor frissen fogyasztják őket. Mind a bőr, mind a hús ehető, és a fügeket fel lehet szeletelni és salátákba, fűszeres, vagy diófélékkel keverni és mézben lefedni, gabonafélékre, joghurtra, zablisztre, fagylaltra és tortákra szeletelve, sütőtt sütemények ízesítésként felhasználva. Csokoládéba mártva, és édes desszertként szolgálhajuk fel. A görög füge lekvárba és konzervba is főzhető, tésztába keverhető, vagy hosszabb ideig szárítható. Görögországban a fügeket népszerűek és alkalmazzák a sykomaitha-ban, amely édeskömény, füge és diófélék egy fügelevélbe tekert és sült lapított sütemény. A fügeket a syka gemista-ban is használják, amely szerecsendióval, fahéjjal, szegfűszeggel és dióval töltött füge, általában tejszínnel, vagy fagylalttal tálalva. A görög füge jól párosul:

 • sajtokkal fromage blanc, kék, ricotta és mascarpone sajtokkal
 • pácolt húsok, például szalámi és prosciutto
 • gyümölcsökkel, például őszibarack és körte, sült saláta kitűnő, sötét csokoládé
 • diófélékkel, például pisztácia, fenyőmag, dió, és mandulát.

A friss füge 2-3 napig megőrzi a hűtőszekrényben lévő műanyag zacskóban tárolva. Szárítás után a füge 6–12 hónapig eltartható, ha légmentesen lezárt, hűvös, száraz és sötét helyen tárolja.

Füge termesztése füge fajták Horaishi füge

A Horaishi füge valamivel kisebb, mint a többi közönséges fügefajta, átlagosan 3-8 centiméter hosszú, és könnycsepp alakú, hagymás, kerek talppal. A fél vastagságú bőr kemény és sima, apró lencsékkel, vagy fehér foltokkal díszítve, színe sárga-zöld, barna, vörös-barna színű. A füge érésekor a gyümölcs alján lévő szem kinyílik, és létrejön egy kis keresztszerű csillag alak, amelyet az érettség tovább bővít. A bőr alatt a hús vörös és fehér színű árnyalatú, lágy és ragadós, sok apró, ehető magot tartalmaz. A Horaishi füge rágós és ropogós állagú, édes ízű, kevés savval keverve, a gyümölcs érettségétől függően.

Felhasználás

A horiashi fügét elsősorban nyersen fogyasztják, mivel édes ízük és rágós textúrájuk megjelenik, amikor frissen fogyasztják. A gyümölcs meghámozható, vagy felére szeletelhető, és a húst kanállal lehet lehúzni, önmagában elfogyasztani, vagy kenyérre, sajtra, vagy kekszre feltenni. A bőr ehető, de sokan a rostos, kemény textúrájuk miatt inkább nem akarják enni. A horiashi füge salátákba is dobható, tempurába süthető, fagyasztva és szorbetekbe keverve, hosszabb ideig szárítva, vagy dzsemekbe, zselékbe és mártásokba főzve, grillezett húsok és torták töltelékére. Japánban a fügeket népszerűen az ichijiku daifuku-ban használják, amely egy gyümölcsrel töltött rizstorta, vagy ichijiku no kanroni néven ismert kompótban, és a kenyér süteményeire teszik. A Horaishi füge jól hozzávalókkal, például: 

 • húsokkal, mint a sonka, a szalonna, a sonka, a sertés vagy a kacsa
 • gyógynövények, például kakukkfű és rozmaring, édeskömény, cikória, mandula, dió
 • sajtok, például brie, kék és kecske, és fűszerek, például kardamom és fahéj. 

A füge műanyagba csomagolva, vagy hűtőszekrényben tárolva 2-3 napig tartható.

Füge termesztése füge fajták Tajvani Jelly Füge

A tajvani zselés füge meghosszabbodik, és ha éretlen harang alakú, érett állapotban a végleg kerek lesz. Érett állapotban átlagosan 8 centiméter hosszú és 6 centiméter széles. A zselés füge sima bőrrel rendelkezik, amely érett állapotban világosról sötétzöldre, majd lila színre változik. Néhány tarka fajtának világos zöld, vagy szürke foltok vannak, amelyek alulról felfelé fejlődnek. A bőr alatt egy vékony húsréteg található, amely körülveszi a mag üregét. Ha a szimbiotikus darázs beporzza, a zselés füge érni fog. Az érett füge, világossá válhat, húsos magvakat és vöröses virág maradványokat eredményezve.

Felhasználás

A tajvani zselés füge frissen is fogyasztható, bár a legnépszerűbb felhasználás az aiyu készítése. Az Aiyu egy olyan zselés, amelynek a neve kínaiul „love jade” -re fordít, és olyan textúrájú, mint az agar vagy a zselatin. Az érett tajvani zselés fügeket kifelé fordítják, szárítják, a magvakat lekaparják a gyümölcsről és szűrőtasakba, vagy sajtkendőbe helyezik. A zacskót hideg vízbe helyezzük, és az ujjak között megdörzsöljük, hogy felszabadítsuk a zselatin vegyületeket, majd összepréseljük a maradék folyadékkal. A zselatin 20 percen belül megvastagodik. Más készítményekhez a magokat meleg vízben kell keverni, majd egy edénybe szűrni és lehűteni. Mézet, vagy citromot adnak hozzá az aiy ízesítéséhez, és jeges italként, vagy desszertként fogyasztják. A tajvani zselés füge friss használata nem gyakori.

Füge termesztése füge fajták Tigris csík füge

A Tiger Stripe füge könnycsepp alakú, kövér és hagymás aljú, a nyakán szűkítve. A közepes méretű gyümölcsök enyhén bordázott, halványsárga színű, eltérő szélességű, világos, vagy sötétzöld függőleges csíkokkal borítva. Közepesen vastag fehér pépréteggel vannak körülvéve a bíbor, mag rétegű pép. A Tiger Stripe füge nagyon édes és magas cukortartalommal rendelkezik, és élénk bogyós aromát kínál, citrusfélékkel. Az ízt hasonlítják a málnalekvárhoz.

Felhasználás

A Tiger Stripe fügeit nyersen, vagy főzve fogyasztják. Egészben fogyasztják, vagy felére vágva desszert céljából. Adjunk hozzá a salátákhoz, aprítsuk fel saláta, vagy kompót számára. Legjobb joghurt, fagylalt és süteményekhez. Száríthatók és tartósíthatók, vagy hozzáadhatók granolához, vagy felhasználhatók sütemények kitöltésére. Vágjuk össze mézzel, vagy főzzük citrusfélékkel, vagy pektinnel lekvárhoz. Használjuk őket ízletes alkalmazásokban pizzák tetején, vagy párosítva baromfi ételekkel. Az édes füge összeállítható az alábbi hozzávalókkal:

 • őszibarack
 • friss sajt
 • bor
 • keserű zöldek, pisztácia, vanília, rozmaring, prosciutto és balzsamos ecettel. 

A Tiger Stripe füge rendkívül gyorsan romlik, és azt 1-2 napon belül hűteni és felhasználni kell.

Hírdetés

Süti recept – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.