Édeskömény termesztése és fajták felhasználása receptek

Baba édeskömény termesztése: A baba édeskömény az éretlen édesköményre vonatkozik, amelyből mind a hagyma, mind a levelek ehetők. Fiatal, élénk zöld, vagy fehér hagymája hosszú és vékony, összehasonlítva a sokkal kevesebb, érett édeskömény hagymával. A baba édeskömény hagyma ropogós, és legjobban akkor fogyasztható, ha átmérője körülbelül 5 cm. A baba édeskömény hosszú, zöld szárú és tollas leveleket is termel. Mind a hagyma, mind a levelek édes, lágyszárú édesgyökér-szerű ízűek.

Hírdetés

Baba édeskömény felhasználása receptek

A baba édeskömény felhasználható nyersen salátákban, vagy köretként tészta, vagy leves ételekhez. A baba édesköményt párolhatjuk, grillezhetjük, süthetjük vagy piríthatjuk. 

A baba édeskömény jól összehozható más zöldségekkel, például: saláta, paradicsom és retek. Tálalható olajokkal, vajjal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, sáfránnyal, citrusfélékkel és olyan erős, sós sajtokkal, mint a pecorino, parmezán, kecskesajt és feta. 

A baba édesköményt fóliába csomagolva tárolja a hűtőszekrényben, ahol akár egy hétig is eltarthatja.

Bronz édeskömény termesztése

A bronz kömény magas növény, drámai színű levelekkel és szárokkal. Szárak, amelyek 1,8 méter magasságra növekednek, zöldek, gesztenyebarna vagy lila vonalúak. Finom, tollas levelei a kék-zöld és a bronz árnyalatai keveréke. Amikor virágzik, a bronz édeskömény virág kicsi, de termékeny és esernyőn nő. A virágok sárga színűek, és olyan szürke-barna magokra adnak utat, amelyek kisebbek, mint a többi édeskömény, körülbelül 0,15 centiméter hosszúak. A szár, a levél és a mag aromás, jellegzetes édes, édeskömény-ízű, édesgyökérrel rendelkezik.

A bronz édesköménymag felhasználása receptek

A bronz édesköménymag felhasználható olyan pékárukban, mint a kenyér és a keksz. Használhatók olasz kolbászokban, és párosíthatók más zöldségekkel, például sárgarépa, répa és jicama. A magokat édeskömény-tea előállításához is felhasználhatjuk. A bronz édeskömény szárát párolhatjuk, vagy grillezzük, és párosítsuk jól hal-, sertés- és baromfi ételekkel. A bronz édeskömény levelei vonzó köretként készülnek saláta, tészta és rizs ételekhez. A friss bronz édesköményt tároljuk a hűtőszekrényben, ahol legfeljebb 5 napig tartható. A bronz édesköménymag szárításához vágjuk le a virág teljes fejét a növényről, amikor a magja még éretlen és zöld. Érleljük meg a fejét egy papírzacskóban. A magok szürkés barnává válnak, és le lehet rázni a virágokat. A magokat légmentesen záródó edényben, hűvös körülmények között tároljuk, ahol több hónapig is eltartják.

Édeskömény termesztése

Édeskömény, egy függőleges évelő növény, amely három-tíz láb magasra nő. A növény vastag, bordázott, üreges szárakat tartalmaz, amelyek a gyökerező hagymájából (korona néven ismert) nőnek. Zöld ágak és tollas lombozat kihajt a szárakon. Ahogy a növény érlel, esernyő alakú klaszter jön létre, élénk sárga virágokkal. A édeskömény növény minden eleme ehető a koronától a virágig. Édes, édesgyökér-szerű ízű és citrus jegyekkel rendelkezik. Az édesköményt gyakran kisebb izzókra szüretelték, amelyek a legillatosabbak és zamatosabbak.

Édeskömény felhasználása receptek

Az édeskömény teljesen ehető. Főzze a szárakat úgy, mint ahogy az izzó lenne, vagy díszítsük a tetejét apróra vágott előlapokkal. Az édesköményt alaposan öblítse le, mivel a szennyeződések felhalmozódhatnak benne, miközben növekszik. Szeleteljük és dobja olívaolajjal, sóval és borssal, és süsse meg más gyökérzöldségekkel. Borotváljuk meg vagy vékonyra szeleteljük, és nyersen adjuk hozzá a zöld salátákhoz, vérnarancs szegmensekkel és olajbogyóval. Saute hagymával, mint a rizottó alapja. Szelet és réteg hagymával és mustármaggal egy tésztakéregben sós torta készítéséhez. Dice-t és főzzön lassan olívaolajban, amíg karamellizálódik, majd dobja el friss tésztával. Édes készítményekben is felhasználható: adjuk hozzá pudinghoz, és fagyasztjuk fagylalthoz. Az édeskömény legfeljebb egy hétig hűtőszekrényben tartja szárazon.

Hírdetés

Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.