Kukorica fajták termesztése és receptek felhasználásra

Kukorica termesztése: A kukorica egy egynyári növény, amely melegebb, napos éghajlaton virágzik a hosszabb növekedési időszakokban. Teljes napra van szüksége, laza, termékeny és jól vízelvezető agyagos talajt kell keverni az öreg trágyával, vagy komposzttal. A kukorica vetőmagot elvetik, ezért a növényeket rövid, keskeny sorok helyett rövid sorokban és tömb alakban kell ültetni. Minden kukorica fajták, aminél szintén el kell rejteni, hogy 20-30 centiméter teret biztosítsanak a növekedéshez. A kukoricát gyakran kell locsolni, mivel sekély gyökérzettel rendelkezik és a növény gyorsan növekszik a talaj nedvességtartalmát melegítő hő hatására. A kukoricát két héttel az utolsó tavaszi fagy után kell ültetni, és a fajtától függően 60-100 napot igénybe vesz a betakarításig.

Hírdetés

Kukorica íze: A kukorica ropogós, zamatos és édes.

Kukorica táplálkozás: A kukorica kiváló A-vitaminforrás, és tartalmaz még C-vitamint, káliumot, rostot és magnéziumot.

Kukorica tárolás: A kukorica legfeljebb három napig tárolható, ha a héjában. Ha a héjat eltávolítják, a kukoricát hűtve műanyagba kell csomagolni. A kukoricát lefagyaszthatva, ahol nyolc hónapig tarthatjuk.

Kukorica fajták: Bébi kukorica fajta

A csemegekukorica nagyon kicsi, körülbelül 3–4 hüvelyk méretű. Még mindig megtalálható a kis héjában. A fül nagyon rugalmas és magja rendkívül kicsi, még mindig szorosan rögzítve a maghoz. A csemegekukorica enyhe ízű, mert a cukor még nem alakultak ki.

Bébi kukorica receptek felhasználásra

A csemegekukorica általában egészben készül. Párolható és pirított, vagy salátákban frissen használható. A csemegekukorica a pácolásra is alkalmas. Vágjuk fél hüvelykes részekre, és adjuk hozzá a babkukoricát a zöldségkeverő sütőedényekhez. Tároláshoz legfeljebb egy hétig tartsa hűtve. Az elkészítés után azonnal fel kell használni vagy fagyasztani.

Kukorica fajták: Fekete kukorica fajta

A fekete kukorica sugárfekete magjai kissé lila árnyalatúak. A fekete kukorica olyan száron nő, amely akár 3 méter is lehet. A fekete kukorica hosszú, karcsú csövekből áll, körülbelül 20 centiméter hosszú, és közepes méretű fajtának tekinthető. A fajtától függően a magok fiatalok lehetnek fehérek, csak sötét színük alakulhat ki érett állapotukban. A fekete kukorica foltot okoz, s még a héj eltávolítása is ujjai lila színűvé teszi. A fekete kukorica rágó és keményítő. Olyan „régimódi” édességet produkál, amely azt jelenti, hogy bár édes, nem olyan cukros, mint a modern sárga kukoricafajták.

Fekete kukorica receptek felhasználásra

A fekete kukorica jó grillezett, pörkölt, főtt és párolt. A vaj, a só és a bors egyszerű kombinációja javítja ízét. A fekete kukorica sokoldalú zöldség, amelyet a sárga kukorica helyett használhatnak. A fekete kukoricát őrölni is lehet liszttel, és felhasználni kukoricapehelyhez, tortillához és indiai roti kenyérhez. A fekete kukoricát a hűtőszekrényben tárolva kell tartani.

Kukorica fajták: Üveg drágakő kukorica fajta

A Glass Gem kukorica kisebb, mint a többi kereskedelmi fajta; a csövek bárhol lehetnek két-hat hüvelyk méretűek. Világoszöld héjjal borított száron növekszik, és a kukorica nem különbözik a malom előtti sárga fajtától. A héj hámozásával fényes zöld smaragd, rubin, sötétkék, ametiszt és sárga színű fröccsent látható fel. Az egyes csövek kissé különböznek a színek és a színkombinációk variációiból. Korai szedés közben, miközben a csutka még lágy és a szár továbbra is zöld, a kukoricát nyersen is lehet fogyasztani, bár ez nem ajánlott. A Glass Gem kukorica meglehetősen keményítő, amely ideális lisztkészítésre.

Üveg drágakő kukorica receptek felhasználásra

Dísznövény szempontjából inkább termesztett Glass Gem kukorica egy kőkemény kukoricafajta, amelyet elsősorban a kukoricadara csiszolásához használnak. A kernelek felbukkanhatnak, bár a színek nem maradnak túl a folyamatból.

Kukorica fajták: Corn Husk fajta

A kukoricahéja a kukoricafül külső burkolata. A kereskedelemben vásárolt kukoricahéj általában az egész héj, napenergiával, levegővel vagy kemencében szárítva. A legtöbb alkalmazáshoz a kukoricahéjat forró vízben kell áztatni, hogy rugalmassá váljon. A kukoricahéjat leggyakrabban arra használják, hogy párolják vagy süssék az ételeket, amelyek nagyon könnyű kukoricaaromát adnak. A kukoricahéj felhasználható egy tál kiszereléséhez, de nem ehető, és használat után el kell dobni.

Corn Husk kukorica receptek felhasználásra

Különböző hús- és zöldségtöltéseket, valamint egyéb ízletes keverékeket süthetnek, vagy párolhatnak kukoricahéjba csomagolt ételt. A kukoricahéj nem ehető, és étkezés előtt eltávolítják. Az elkészítéshez áztassa meleg vízben, egészen addig, amíg nem hajlik, távolítsa el a selyemszálakat; alaposan mossa le. Fedjük le meleg vízzel. Hagyja állni két órán keresztül, vagy amíg lágy nem lesz. Tárolásához hűvös, száraz helyen tartsuk.

Kukorica fajták: Festett hegyi kukorica fajta

A festett hegyi kukoricacsutkák többszínűek és karcsúak, hosszúságuk 15-18 centiméter. A sima, kerek magok lila, kék, sárga, fehér és gesztenyebarna színűek. A tej szakaszában lévő fiatal csöveknek fehér és sárga magja van, amely félig édes, valódi kukorica aromát kínál. Az érett csövek színes minták sokaságát fedik fel, minden vörös ékszer hangtól kezdve a sárgák, a blues és a barnák keverékéig. A szárított magnak vékony vetőmag-rétege van, és finom, lágy liszté őrlik.

Festett hegyi kukorica receptek felhasználásra

A fiatal festett hegyi kukoricát pörkölték, főzhetik vagy kivághatják a macskaféléből, és úgy fogyaszthatják, mint a csemegekukorica. A festett hegyi kukorica érett, színes csöveit gyakran szárítják és díszítési célokra használják. A száraz magokat őrleménybe vagy lisztbe lehet őrölni egy malommal vagy malterrel és mozsártörővel. A festett hegyi kukorica finom, lágy lisztkeményítőt eredményez, amely ideális muffinok és kenyér sütéséhez. Sütéshez a kék magok kékes árnyalatot adnak a kukoricaliszthez. A szárított magokat laza mészben és nedves talajban is áztathatjuk, vagy felfőzhetjük, hogy hominy legyen. A liszt kukoricafajta ideális a „perzselő kukorica” előállításához. Legfeljebb egy hétig tárolhatja a hűtőszekrényben a friss, szélezetlen festett hegyi kukoricát. A szárított csövek legfeljebb egy évig hűvös, száraz környezetben tárolhatók.

Kukorica fajták: Perui kukorica

A perui fehér kukorica hasonló a kisebb fajtájú kukoricához, sokkal nagyobb magokkal. A fehér magok szélessége és hossza körülbelül fél hüvelyk, és akár ötszörösére is meghaladhatja az észak-amerikai kukoricafajták magját. A perui fehér kukoricamagok méretükben és megjelenésükben is hasonlóak a hominyhoz. A mag inkább keményítő, nem édes, rágós és krémes textúrájú, diószerű ízű. A növények nagyobbak is, mint a szokásos észak-amerikai kukoricafajták, bár egyébként kisebb méretű kukoricafajtákhoz hasonlítanak, tíz vagy tizenkét láb magasra nőnek.

Perui kukorica receptek felhasználásra

A friss perui fehér kukorica többféle módon elkészíthető, hasonlóan az édes kukoricához. A magokat piríthatjuk és megsüthetjük, vagy levesekbe és pörköltekbe főzhetjük. Jól összeillik fehér sajttal, chili paprikával, hús- és zöldségételekkel. A hagyományos perui ételekkel együtt ez a kukorica tartalmazza a tamale-t, a kukoricát és még a kukoricadesszerteket, például a tortát és a süteményeket. A szárított magokat gyakran snackként fogyasztják.

Kukorica fajták: Macska pattogatott kukorica

A pattogatni kukoricát akkor szedik, amikor a mag kemény és száraz. A könnycsepp alakú magoknak kerek teteje van és egyik oldalán sík. A pattogatott kukoricamagnak kemény, nedvességálló külső héja van, amely megvédi a sűrű keményítő. A magok lehetnek fehér, sárga, piros, fekete, méretük kis, közepes vagy nagy lehet. pattogatott kukorica egyes fajtáknak hópehely, vagy szárnyas „pillangó alakú”, míg másoknak lekerekített felső „gomba alakja”. A macskafélékön pattogatott kukorica diófélék ízű és ropogós textúrájú.

Macska pattogatott kukorica receptek felhasználásra

A pattanáskos kukoricát általában felpattanják és snackként ízesítik, de sokféle édes és ízletes felhasználásra egyaránt alkalmas. A gomba stílusú magja nagy és szilárd, és ideális olyan szószok bevonására, mint például karamell, vagy vízforraló kukoricához. A kabát felbukkanó, sózott magját csokoládéval készíti, hogy édes és sós ételeket szolgáljon fel. A pillangó stílusú pattogatott kukorica kisebb és érzékenyebb; filmszínházakban és mikró hordozható pattogatott kukoricákhoz használják. Fűszerek, sók, porcukor és aromaanyagok ragaszkodnak a hópehely mintás maghoz.

A felbukkanó pattogatott kukorica melegítéssel fűszerezhető, levesként köretként használható, vagy salátákhoz adható hozzá. Legfelsőbb brownie, fudge, fagylalt, csokoládé kéreg vagy fánk enyhén sózott, felbukkant magokkal. Tartsa a ki nem csomagolt pattogatott kukoricát a hűtőszekrényben, hogy nem szárad ki. Az alig popó pattogatott kukorica magot „parchies” -nak nevezik.

Azokat a pattogatott kukorica, amelyek egyáltalán nem jelennek meg, spinstereknek, vagy idős szobalányoknak nevezzük. A magok nem fognak megfelelően felbukkanni, ha túl száraz, adjunk hozzá kis mennyiségű vizet egy edényben magokhoz, és hetente egy-egy napig rázzuk naponta kétszer, vagy háromszor a nedvesség helyreállítása érdekében.

Kukorica fajták: Lila kukorica

A lila kukorica alakja és megjelenése nagyon hasonló a közönséges kukoricához, amely hosszú, az alsó rétegbe szorosan becsomagolható számos ehető magból álló hosszú csutkából áll. Az egyedülálló, hogy héja lime zöld és sötét lila színösszetételű. A magok a fajtától függően lehetnek fehér és lila, vagy teljesen lila kombinációi is. A nedves magok cukrot és vizet tartalmaznak, és édes kukorica illatot és finom, mégis ropogós textúrát kínálnak.

Lila kukorica receptek felhasználásra

A lila kukorica számos olyan alkalmazásban felhasználható, amelyek hagyományos kukoricát igényelnek. Az egyedi színezőkészítmények eredményeként ideálisak a lila árnyalatai, például saláták, tostadák, pirítók vagy egyszerűen a macskán grillezett készítmények. Mind a lé, mind az aprított magok felhasználhatók édes és sós pékáruk elkészítéséhez. Szárított és őrölt lila kukorica felhasználható friss tortilla, vagy chips készítéséhez. A lila kukoricamagok léből kinyerhető, és meg lehet fejni, hogy tápláló italt készítsenek, vagy természetes, lila színt adjanak a készítményekhez. A lila kukoricát hűtve kell tartani, ideális esetben, a héját még mindig bekapcsolva, amíg készen áll a felhasználásra. Friss készítményekhez a lila kukoricát még a túlzott érés előtt kell használni, mivel a kukorica öregedve keményebbé válhat és elveszíti ropogós textúráját, mivel nedvességtartalma csökken.

Kukorica fajtái: Vörös kukorica fajta

A vörös kukorica egyfajta csemegekukorica. A fülét szorosan megkötött, lime-színű héjas héjban csomagolják, selyemmel és a hegyéből kinyúló bojtal. A vörös kukorica magjait fajtától függően rubin téglavörös és krémes rózsaszín árnyalatokkal festették. A vörös kukorica csövei általában karcsúbbak, mint a sárga vagy fehér és a magok, és kisebb méretűek, bár ez nem tükrözi a vörös kukorica édességét. A vörös kukorica íze kivételesen édes és diófélék, és ezt az ízét a főzés hozza létre. Struktúrája félig kemény, a mag fiataloskor lédús. Nagyon fontos a vörös kukorica betakarítása a megfelelő érettségnél. A kritikus idő a tejszakasz, amikor a kernel lé tejszerűnek tűnik, amikor a kernelét ábrázolja a bélyegképével. Mint minden csemegekukorica fajtánál, a kukorica érésével elveszíti nedvességét,

Vörös kukorica receptek felhasználásra

A piros kukorica felhasználható a fehér és a sárga csemegekukorica helyett, bár gyorsabban érik, és hajlamosak több keményítőt tartalmazni, mint a sárga és fehér fajták. Az éretlen betakarítás után hamarosan felhasználható, a piros kukorica frissen hántolható salátákhoz és levesekhez. Grillezhető, pörkölt, blanszírozott éspárolt.

A vörös kukorica jól összeillik például:

 • paradicsommal
 • bazsalikommal
 • korianderrel
 • kagylóval
 • sertéshússal
 • kagylóhéjjal
 • tejszínnel
 • diós sajtokkal
 • chilivel

köménnyel, nyári tökökkel és citrusfélével. Őrölhető liszttel kukoricakenyér, lapos kenyér, palacsinta, tortilla készítésére, és hagyományosan pörkölt és hominy készítéséhez használják.

Kukorica fajtái: Fehér kukorica fajta

A fehér kukorica egy csemegekukorica fajta. Fülét szorosan rétegezett, halványzöld, zöld-fehér héjba csomagolják. Egy kukoricafül legfeljebb 400 magot tartalmazhat, amelyek sorokban növekednek. A fehér kukorica magja és teje krémfehér színű. A magok összetételében nagyon magas a cukor és víz aránya. Amikor a prémium érettségük (a fejési szakasz) a magok gyengéd, édesek és zamatosak. A fül érlelésekor a víztartalom csökken, a cukor keményítővé válik, és a magok tésztás állagúak lesznek.

Fehér kukorica receptek felhasználásra

Minél kevesebb fehér kukoricát főztek, annál jobb az íze és textúrája. A fehér kukoricát pörkölték, grillezhetik, blansírozhatják, párolhatják. A fehér kukorica ragyogó és édes íze jól használható a tészták és a saláták számára. Jól összeillik például:

 • paradicsommal
 • bazsalikommal
 • korianderrel
 • homárral
 • disznóhússal
 • rókagombával
 • szarvasgombával
 • kagylóbabbal
 • tejszínnel
 • diós sajtokkal
 • borsóval
 • nyári tökökkel
 • édeskömény
 • citrusfélékkel és fésűkagylókkal.

A kukoricát szárítják és aprítják liszttel pékárukhoz, tortillákhoz, gabonafélékhez, és kéregként használják, mind a sós, mind az édes ételekhez. A kukoricát olajként, édesítőszerként használják ételekben és italokban, valamint az alkoholtartalmú italok alapjául is.

Kukorica fajtái: Sárga kukorica fajta

A sárga kukorica különféle csemegekukorica. A fülét szorosan megkötött, lime-színű héjas héjban csomagolják, selyemmel és a hegyéből kinyúló bojtjával. A sárga magokat szoros, szinte egyenletes sorokba csomagolják. Egyetlen kukoricafül akár 400 magot is tartalmazhat. A frissen betakarított sárga kukorica édessége csúcspontján édes, mandula és cukor ízekkel bír, a magok olyan zamatosak, a bőr felbukkan, amikor beleharap. A kukorica érésével a magok elveszítik tejszerű állagát, így keményítő és tésztás állagot kapnak. Ezen a ponton a kukoricát gabonaféléknek tekintik, és legjobban alkalmasak feldolgozásra vagy alapanyagként.

Sárga kukorica receptek felhasználásra

Minél kevesebb édes kukoricát főztek, annál jobb az íze és textúrája. A sárga kukoricát pörkölték, grillezhetik, blansírozhatják, párolhatják, vagy pürizhetik. Világos és édes ízlésük jól szolgál a tészták és a saláták számára.

Jól összeillik például:

 • paradicsommal
 • bazsalikommal
 • korianderrel
 • homárral
 • sertéshússal
 • chilivel
 • szarvasgombával
 • héjas babbal
 • tejszínnel
 • diós sajtokkal
 • borsóval
 • nyári tökökkel
 • édeskömény
 • citrusfélékkel és fésűkagylókkal.

A sárga kukoricát szárítják és aprítják lisztbe pékáruk, tortilla, gabonafélék számára, és kéregként   használják, mind a sós, mind az édes ételekhez. A kukoricát olajként, édesítőszerként használják ételekben és italokban, valamint az alkoholtartalmú italok alapjául is.

Recept ötletek és kukoricából

Hírdetés
 • kukorica saláta
 • kukoricadara
 • kukoricaliszt
 • kukorica keményítő
 • kukorica leves
 • kukorica kása
 • kukorica ital
 • kukorica krémlevesek
 • majonézes kukorica
 • pattogatott kukorica
 • kukorica szirup
 • kukorica főzelék
 • kukorica grillezése
 • kukorica tortilla
 • kukorica prósza recept

Vegán receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.