Citrusfélék citrus fajták felhasználása és receptek

Citrus termesztés: A citrusfélék szubtrópusi fákon nőnek, amelyek kedvelik a napos, enyhe és hűvös éghajlatot, ahol nincs fagyszakaszt. A fajtától függően számos különféle talajtípusban nőhetnek, de a legjobban a jól vízelvezető, szellőztetett és termékeny talajban. A citrusfákat gyakran kell itatni, hogy a talaj nedves maradjon, mivel a nedvességtartalom gátolhatja a növekedést és a gyümölcstermelést. A talaj tápanyagjainak feltöltéséhez évente többször nitrogénnel történő műtrágyával kell táplálni. A citrusfákat egész évben enyhe éghajlatban lehet ültetni, de a legjobb idő a tavasz. 3-6 évvel az ültetés után megkezdi a termést, a tavaszi virágok pedig 7–12 hónappal a virágzás után betakarításra kész gyümölcsöt termelnek.

Hírdetés

Citrus íze: A citrus, a fajtától függően, lehet aromás, lédús, édes, csípős, vagy savas.

Citrus táplálkozás: A citrus kiváló C-vitamin és rostforrás, magnéziumot, káliumot, rézet, kalciumot és B6-vitamint is tartalmaz.

Citrus tárolás: A citrus szobahőmérsékleten tárolva egy hétig, hűtőszekrényben lévő műanyag zacskóban tárolva pedig legfeljebb négy hétig tarthat.

Citrusfélék citrus fajták Alemow citrus

Az Alemow citrusfélék felismerhetők rücskös külső és kiálló végének, úgynevezett mammilla-nak. Mérete közepes, vagy nagy, átmérője 8-10 centiméter, hosszúkás alakú. Az Alemow bőrének teljes sárga színű van, amelyet éretlenkor néha halványzöldre csiszolnak. Héja közepes vastagságú, körülvéve egy szegmentált sárga-zöld belső héját. Húsa nagyon citrusfélék számára nagyon száraz, nagyon kevés gyümölcslevet kínál. Nagyon savas, keserű és savanyú ízű. Mint a Papeda al nemzetség sok tagjának, az Alemow citrusfélék paprikája keserű olajat tartalmaz, ami a gyümölcsöt rendkívül élvezővé teszi.

Citrus fajták felhasználása

Az Alemow citrusféléket nem gyakran használják kulináris célokra, de felhasználhatják lekvár készítésére is.

Citrusfélék citrus fajták Haruka Citrus

A Haruka citrusfélék kicsi és közepes méretű, ovális vagy gömb alakúak. Az élénk sárga bőr sima, vastag, zsebében sok apró, kiemelkedő olajmirigy található. A nem szár végén egy különálló gömbök is kinyúlnak, és a bőr nagyon illatos, felvágva, vagy hámozva citrom- és grapefruitaromát szabadít fel. A bőr alatt van egy réteg szivacsos fehér pelyva, amely ehető és nagyon édes ízű. A hús lágy, lédús, vékony membránokkal 10-11 szegmensekre osztható, halványsárga, néhány-sok ehető, krémszínű magot tartalmaz. A Haruka citrusféléket elsősorban friss fogyasztják, édes, mézszerű ízű.

Citrus fajták felhasználása

A Haruka citrusfélék a legmegfelelőbb friss étkezéshez, mivel a bél és a hús frissen fogyasztva jelenik meg. A szeletelt húst salátákba lehet dobni, hogy édességet adjon, vagy a hús ízesíthető a szószok, öntetek, pácok, levesek és sashimi ízesítésére.

A Haruka citrusfélék beépíthetők pédául:

 • desszertekbe
 • pudinghoz és süteményhez
 • kivághatók és ízesített zselével tölthetők fel, vagy gyümölcslevek készíthetők és kemény, rágós cukorkák ízesítésére használhatók.

A Haruka citrusfélék jól párosulnak például:

 • gombával
 • dióval

húsokkal, például:

 • baromfi
 • bárány és hal
 • más tengeri ételekkel
 • gyömbérrel
 • sárgarépa
 • málna és édesköménnyel.

A gyümölcs 1-3 hétig tárolódik, ha a hűtőszekrény fiókjában tároljuk.

Citrusfélék citrus fajták Hyuganatsu Citrus

A Hyuganatsu közepes méretű, kerek citrusfélék. Az egyik végükön egy kis dudor van, így könnyen meghámozhatók. Minden gyümölcs átlagos átmérője 8-10 centiméterre növekszik. A külső bőr élénk sárga színű, durva és vastag, hasonlóan a narancséhoz. A Hyuganatsu hús aromája illatosítja a citrom és a grapefruit aromáját, miután a gyümölcsöt elvágták, vagy meghámozták. A belső hús számos lédús zsákból készül, amelyeket vastag, szivacsos fehér kesztyű burkol be.

A Hyuganatsu jellegzetes édes-savanyú ízű, kellemes savas harapással, valamint mandarin narancs és méz jegyekkel. Minden gyümölcs tartalmazhat több fehér, kemény magot.

Citrus fajták felhasználása

A Hyuganatsu-kat leggyakrabban frissen fogyasztják. Külső bőrüket meghámozzák, hogy lefedje a lédús belső húst, amelynek édességét fokozhatja a cukor szórásával. A Hyuganatsu szeletek salátákba szeletelve használhatók fel, a gyümölcslé pedig salátaöntetekhez. A gyümölcs felhasználható serbetek, zselék, lekvárok, sake és sör készítésére is. Tárolja a Hyuganatsu-t hűtőszekrényben, ahol több hétig is eltarthatják.

Citrusfélék fajták Kabosu Citrus

A Kabosu gyümölcsök átmérője körülbelül 2 hüvelyk és gömb alakú. A héj sima vagy kissé kavicsos. A szín mészzöldtől élénk sárgáig terjed, ha teljesen érett, de bármilyen szakaszban felhasználható. Bent a világos-sötét sárga hús tartalmaz magvakat. A kabosu íze édes és savas is. A citrom, a dinnye és a menta jegyzeteket tartalmaz.

Citrus fajták felhasználása

A gyümölcslét meglepően sok szempontból használják, figyelembe véve korlátozott földrajzi kiterjedésüket. Általában ecet helyettesítésére használják, főleg halak ízesítésére. A Kabosus felhasználható levesekhez, lekvárhoz, desszertekhez és salátaöntethez.

Citrusfélék citrus fajták Papeda Citrus

A papeda citrusfélék a citrus al nemzetségére utalnak. Kerek gyümölcs, vastag, rücskös bőrrel, és a fajtától függően lehet sárga vagy zöld. Általában kicsi gyümölcs, érett állapotban átmérője 2–7 centiméter lehet. Nyitva vágva szegmentálódnak és gyakran sok nagy maggal rendelkeznek. A pép meglehetősen száraz lehet, és az íze rendkívül savanyú, keserű vagy savas lehet. A papeda citrusfélék lehetnek elég illatosak, mivel egyes fajták illatos olajokat bocsátanak ki, amelyek illata olyan, mint a citrom. Jellemzően lassan növekednek, és közepes méretű, vastag cserjéken jelennek meg.

Citrus fajták felhasználása

A papeda citrusfélék általában alkalmatlanok kulináris használatra, mivel ezek keserűek, savanyúak vagy nagyon savas. Héjaik azonban felhasználhatók citrushéjként.

Citrusfélék citrus fajták Shi Shi Yuzu Citrus

A Shi Shi Yuzu egy kerek citrusfélék, körülbelül kétszerese a mandarin narancs méretének, megközelítve egy kis dinnye méretét. Érett állapotában átmérője körülbelül 20 centiméter, és nagyon rücskös bőrével jellemezhető. Érett zöld, éretlen, érett, világos, napos sárga. A héj és a bél rendkívül vastag. A belső hús illatos, a grapefruitra emlékeztet. Szegmentált és sárga színű. A pép azonban száraz, nem lédús és savanyú mész ízű. Nagyon kevés magot tartalmaz, vagy nincs is.

Citrusfélék citrus fajták felhasználása

A Shi Shi Yuzu lekvárokból és lekvárokból készíthető. Ritkán eszik nyersen, mivel száraz és savanyú. A Shi Shi Yuzu használatához először vágjuk le a vastag húst, és távolítsa el a fehér bélt. A gyümölcs héja felhasználható az öntetek, például a ponzu ízesítésére is. A Shi Shi Yuzu szoba hőmérsékleten legfeljebb 2 hétig tárolható.

Hírdetés

Vegán receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.