Gesztenye termesztése és gesztenye fajták és felhasználása receptek

Gesztenye termesztése: A gesztenye egy lombhullató fán nő, és meleg nyarakkal nedves éghajlaton virágzik. A legjobban enyhén lejtős domboldalon nőnek, ahol a szél ellen védettek, és napfényt és árnyékos időszakot élvezhetnek. A gesztenyének mély, jól vízelvezető, savas, agyagos talajon is szükség van szerves anyaggal keveredve, amely elegendő helyet biztosít a gyökerek fejlődéséhez és elterjedéséhez. Rendszeresen kell öntözni, és több fajtát kell ültetni, hogy beporzás bekövetkezzen. A gesztenyéket tavasszal korai ültetni kell, ősszel pedig betakarítják. Ha vetőmagból ültetik őket, akkor 25 évbe telik, amíg a fa termést visel. Ha oltott növényből ültetik, akkor kb. 8-10 év alatt dióféléket hord.

Hírdetés

Gesztenye íze: A gesztenye szilárd és kissé keserű, ha nyers. Főzve szivacsos, keményítő és puha, édes ízűek.

Gesztenye táplálkozásban: A gesztenye tartalmaz rostot, C-vitamint, B6-vitamint és mangánt.

Gesztenye tárolás: A gesztenye legfeljebb három hétig tárolható, ha nem hűtött perforált tasakban tároljuk hámozatlanul.

Gesztenye termesztése és gesztenye fajták Friss gesztenye

 A gesztenye krémesfehér húsú és ropogós textúrájú. A gesztenye íze édes és kissé keményítő. Ezeknek a dióknak kerek alakja van, és tüskés tok veszi körül őket, amikor a fáról betakarítják. A friss gesztenye főzve vagy pörkölt állapotban van a burgonya állandósága.

Gesztenye receptek és alkalmazások

A gesztenye elkészíthető köretként vagy hozzáadható baromfi töltelékhez. A gesztenye lisztből is készíthető.

Gesztenye termesztése és gesztenye fajták Japán gesztenye

A japán és az amerikai gesztenye fajtákat egyaránt sűrű tüskék borítják a japán fajta abban különbözik egymástól, hogy tüskéik egymással összefonódnak, és nádfedeles mintát képeznek. A burkon belül 3 nagy belső anya van, amelyek átmérője 1 és 2 hüvelyk. A japán gesztenye diójának húsos textúrája van, keményítőszerű, diószerű ízű, amely friss állapotban gyakran keserű.

Gesztenye receptek és alkalmazások

A japán gesztenye íze kissé keserű lehet, tehát a diókat általában főzött alkalmazásokban használják. A japán gesztenye gőzölhető, pörkölt, főzhető, kandírozott, vagy szárított és liszt előállításához darálható. Magas szénhidráttartalma ideális keményítőhelyettesítővé teszi őket a burgonya számára. Japánban a gesztenye számos regionális különlegesség elkészítésére szolgál, mint például a kurigoan (párolt rizs és gesztenye) és a kurimanju (gesztenye ravioli). Az újévben a gesztenye népszerű édesburgonya (satsumaimo) cukorkával tálalva van egy kurikinton nevű edényben, amely fordításban azt jelenti, hogy gesztenye aranykehely, és állítólag biztosítja a szerencsét és a jólétet az újévben. A japán gesztenyéket népszerű módon különféle alkalmazások készítésére is használják, például sütemények, cukorkák és egyéb édességek.

Gesztenye termesztése és gesztenye fajták Malabár gesztenye

A Malabar gesztenye egy nagy, fás, labdarúgás alakú hüvelyben nő, átlagosan 5-7 centiméter átmérőjű és 10-30 centiméter hosszú. A hüvely durva bőrű, öt szeleppel rendelkezik, érett zöldről barnare változik. A hüvely belsejében több kerek világosbarna mag van, halvány fehér csíkokkal. Az 1-2 centiméter átmérőre növekvő magokat szorosan ötödik sorba csomagolják mindegyik szelepen, és puha, szivacsos, fehéres anyag veszi körül. Ahogy a magok érlelődnek, addig növekednek és megduzzadnak a hüvely, amíg a hüvely fel nem tört és a földre esik. A nyers magok lágyak, ízük hasonló, mint a földimogyoróé. Főtt ropogósává válnak, és mély gesztenye és makadámia dió jellegű aromát kapnak, amely enyhén édes és diófélék.

Gesztenye receptek és alkalmazások

A Malabar gesztenye nyersen, vagy főzve is fogyasztható, például sütés, keveréses gesztenye sütés és pörkölés. Ezeket lisztként őrölni és kenyér készítésére is felhasználhatják. A malabár gesztenyéket egy éjszakán át kell áztatni, ez elősegíti a héj kemény hasítását és meghámozását, majd a magokat ki kell venni és eltávolítani a fehér, porózus mag bevonatból. A malabar gesztenyéket főleg egy serpenyőben sóval és olajjal főzik, vagy sütőben sütik. Emellett hozzáadhatjuk salátákhoz, sült krumplihoz, egymagába fogyaszthatják el snackként, vagy darálhatjuk, és forró italhoz készíthetjük. A diókon kívül a fiatal levelek és virágok főzhetők és zöldségként is elkészíthetők, zöld, dióféle ízűek. A Malabar gesztenye hűvös és sötét helyen tárolva több hónapig megtartja.

Hírdetés

További gesztenye recept ötletek

 • Gesztenye torta
 • Gesztenye kocka
 • Gesztenye figurák
 • Gesztenye torta sütés nélkül
 • Gesztenye tekercs
 • Gesztenye rolád
 • Tejszínes gesztenye torta
 • Gesztenye torta mascarpone
 • Gesztenye alagút
 • Gesztenye torta díszítése
 • Gesztenye töltelék
 • Gesztenye massza készítése
 • Gesztenye nyomó
 • Gesztenye koszorú
 • Mascarponés gesztenye kocka

Vegán receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.