Zeller termesztése zeller fajták és zeller recept

Zeller termesztése: Valószínűleg a Pascal, vagy az Utah fajták, a zeller az optimális magasságra növekedhetnek 46 – 61 centiméterig. Széles petrezselyemszerű zöld levelekkel és vastag, lédús, bordázott szárakkal rendelkezik, amelyek a gyökér fölött közös alapon csatlakoznak. A zeller a legjobb esetben lédús és ropogós húsú, enyhe sós ízű. Noha a zellert leggyakrabban a szárra használják, a levelei szintén ehetők és koncentrált zeller-ízűek.

Hírdetés

Zeller felhasználása és zeller recept

A zellert gyakran használják aromás, vagy alapokban, de ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mint növényt. Főzzük kockára vágott zellert hagymával, vagy almával, burgonyával, tejszínnel és pürével a levesbe. Pároljuk meg a szeletelt zellert zöldségfélében és borban, vagy süssük tejszínnel és sajttal egy gratinná. Keverjük össze a nyers zeller szelet citrusfélékkel egy hideg salátához. Töltsön 3-4 szelet zellert sajttal egy előételhez. A zeller fejét sértetlen állapotban, hűtőszekrényben tárolhatjuk 1-2 hétig

Zeller termesztése zeller fajták – Ghost zeller

A szellem zeller hosszúkás, egyenes és karcsú szárakkal rendelkezik, átlagosan 10–12 centiméter hosszú, egyenesen nő, laza, rozetta alakban. A szár sima, szilárd, vékony és üreges, egyedi, élénkfehér színű. A szárakhoz erősítve a zöld levelek finomak, hajlékonyak, többrétegűek, fogazott szélekkel és könnyű, egész felületükön átfedi. A szellem zeller ropogós és aromás, édes, finoman borsos és gyógynövényes ízű.

Ghost zeller felhasználása és zeller recept

A szellemi zeller leginkább nyers és főtt felhasználásra alkalmas, például keveréshez sütéshez, pároláshoz és pirításhoz. Nyers felhasználás esetén a zellert fiatalkorban fogyasztják ehető köretként, vagy szószba és mártásba keverhetik. Az Érett Ghost zeller szeletelhető és enyhén keverhető más zöldségekkel, hogy ropogós, tápláló étel legyen, apróra vágva és hozzáadva a levesekhez, vagy gyógynövényekkel pirítva ropogós kísérethez. A levelek ehetők és szószokhoz, salátákhoz és főételekhez adhatók. A szellem zeller párosul avokádóval, almával, citromfűvel, gyömbérrel, fokhagymával, mogyoróhagymával, paradicsommal, burgonyával, gombával, dióval, éles sajtokkal, kakukkfűvel és babérlevelekkel. A friss zeller 8-10 napig megőrzi a hűtőszekrényben való tárolását.

Zeller termesztése zeller fajták – Rózsaszín zeller

A rózsaszínű zeller kicsi, hosszúkás, karcsú szárakkal és ropogós, lapos, mélyen lobogott levelekkel. A vékony szár szilárd, sima, üreges, halványsárga és világos. A rózsaszín szárhoz csatlakoztatva a levelek fogazott széle általában három lebeny, élénkzöld színű, ropogós, növényi aromával. A rózsaszínű zeller erősen aromás, íze ízesebb és kisebb méretű-é, mint az európai zeller. Nyers állapotban a rózsaszínű zeller ropogós, robusztus gyógynövényes ízű, főzés után a szár puhává válik, édes, gyengéd és ropogós lesz.

Hírdetés

Rózsaszín zeller felhasználása és zeller recept

A rózsaszín zellert általában nem használják nyersként, mivel az íze erősebb, mint az európai zeller, ám egyes fogyasztók élvezik az ízét, és hozzáadják a szárakat salátákhoz, gabona tálakhoz, a sült hús mellékételéhez aprítva, vagy friss köretként használják. A rózsaszín zellert pácolhatjuk és főételek és előételek kíséretében is szolgálhatjuk.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.