Karfiol termesztés karfiol félék és karfiol receptek – karfiol ételek

Karfiol termesztés karfiol félék: A karfiol egy Brassica családból származó hideg évszakban használt zöldség, amely rendkívül érzékeny a hideg és meleg hőmérsékletre. A karfiolnak stabil időjárásra van szüksége a 60-68 fokos tartományban, teljes napsütésben és enyhén savas, agyagos talajban, amely gazdag szerves anyagokban. A talajt meg kell takarni, és néhány hetente meg kell trágyázni komposztteával, nitrogén-műtrágyával vagy halemulzióval, hogy a talaj nedvességtartalma egyenletes, egyenletes és hűvös maradjon.

Hírdetés

A talaj nedves tartása azt is megakadályozza, hogy a fejek megcsapódjanak, vagy hogy egy nagy fej helyett sok apró fejet képezzenek. A karfiolát a legjobb átültetni 2-4 héttel a tavaszi utolsó fagy előtt, és a talaj nedves tartása érdekében gyakran kell öntözni. Az éghajlat függvényében ősszel is beültethető. A karfiol növekedésével elképzelhető, hogy be kell takarni vagy árnyékolni, hogy megvédje a kártevőktől és a hőtől. Körülbelül 75–85 napot vesz igénybe a transzplantációtól a fejek éréséig, de mielőtt betakarításukat elvégezzék, azokat ki kell boncolni, amely a levelek körbefűtése a fej körül, hogy megvédje őket a naptól és a tiszta fehérség kialakuljon. szín. A fehérítéshez csak a fehér fajtákra van szükség, mivel a lila, a narancssárga és a zöld fajták, és olyan levelekkel rendelkeznek, amelyek természetesen takarják a fejet. A karfiol betakarítás után 7–12 nappal betakarítható.

A karfiol aroma és íze: A nagy karfiol, ha nyers, enyhe és ropogós. Főzve gyengéd, édes és kissé diófélék.

A karfiol táplálkozásban: A nagy karfiol kiváló K-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin, rost és kálium forrása.

A karfiol tárolás: A nagy karfiol akár két hétig is eltartható, ha egészben műanyag zacskóban tárolja, papírtörlővel a hűtőszekrényben. Legfeljebb tizenkét hónapig fagyasztható műanyag zacskóban.

Karfiol termesztés karfiol félék Zöld karfiol

A zöld karfiol ugyanazokkal a fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér társa. A növény szorosan csomagolt, mészzöld növények, úgynevezett “túró” klaszterekből áll, amelyek egyetlen szárból készülnek, és zöld levelekből állnak, amelyek ölelik a túró alapját. Ezzel szemben a brokkoli csírázott fürtökből készül, nem pedig túrófürtből. A teljes növény (virágvirág, szár és levelek) ehető. A zöld karfiol aromája édes, enyhe és diós, megkülönböztetve egy merészebb, néha keserű fehér karfiolostól. Mivel hibrid, textúrája gyengéd, mégis szilárd, mint a brokkoli, és kevésbé morzsás, mint a karfiol.

Zöld karfiol receptek – karfiol ételek

A zöld karfiol felhasználható nyers és főtt készítményekben is. Főzhető, párolható, pirított, sült, sült és savanyú. Helyettesítheti a receptekben, bárhol a hagyományos karfiolra van szükség. Párolt zöld karfiol elkészíthető szószok és levesek készítéséhez. Íze jól párosul robusztus sajtokkal, fokhagymával, fenyőmaggal, arany mazsolával, curryvel, köménnyel és kardamommal. Tartsa frissen egy apróbb fiókban, amíg készen áll a használatra. Közvetlenül az elkészítés előtt öblítse le vízzel.

Karfiol termesztés karfiol félék Narancssárga karfiol

Egyedülálló színének ellenére a narancssárga karfiol textúrája és íze szempontjából ugyanazokat a tulajdonságokat mutatja, mint a fehér karfiol. A növény szorosan csomagolt virágcsokrokból áll, melyeket “túrónak” neveznek. Íze enyhe finom keresztes és diófélés édes árnyalatokkal, az íze sütve felerősödik. Az egész karfiol, a levelek, a törzs, a szár és virág mind ehető.

Narancssárga receptek – karfiol ételek

A narancssárga karfiol felhasználható bármely hagyományos karfiol recepthez. Párolható, pörkölt, sült és pácolt. A püré főtt, vagy párolt narancssárga karfiolos, és adjuk hozzá a levesekhez, mártásokhoz és a főzött savanyúságokhoz. Íze párosul a kardamom, kömény, curry, fokhagyma, robusztus sajtok, kelbimbó és hagyma között. A vásárlástól számított néhány napon belül használja fel, és közvetlenül használat előtt öblítse le.

Karfiol termesztés karfiol félék Lila karfiol

A lila karfiol élénk ibolya árnyalatot mutat a külső virágcserepekben, azonban a növényi szár és mag magja krémes színű. A teljes növény (virágvirág, szár és levelek) ehető. A szár és szilárd és lágy a virág sűrű, mégis lágy és morzsás textúrájú. Íze enyhébb, édesebb, táplálóbb és mentes a keserűségtől, amelyet a fehér karfiolban előfordulhat.

Lila karfiol Receptek – karfiol ételek

A lila karfiolt be lehet aprítani különálló növényekbe, és nyersen is fogyaszthatják, vagy pörkölt és párosíthatók további ízekkel, például fokhagymával, vagy balzsamos ecettel. Az élénk szín szép vizuális ellenpont a zöld árnyalatú zöldségekhez, például a zöldbabhoz, a borsóhoz, vagy a brokkolihoz. Keverje össze a párolt karfiol babot az egyedi salátához. Használja ki a vásárlástól számított néhány napon belül a legjobb szín és textúra elérése érdekében.

Karfiol termesztés karfiol félék Karfiol (fehér)

A karfiol szorosan összekapcsolt virágcsokrokból áll, amelyek sűrű fejet képeznek, hasonlóan a brokkoliéhoz. A formájának klasszikus fához hasonlító klaszterek a szárból származnak, amely egy egyedülálló központi fehér törzshez kapcsolódik. A szár és a szilárd és lágy, a virágvirág sűrű, mégis lágy és morzsás textúrájú. Íze enyhe, finom keresztes és diófélék édes árnyalattal, az íze sütve felerősödik. A teljes karfiol, a levelek, a törzs, a szárak és a virágos növények ehetőek.

Fehér karfiol Receptek – karfiol ételek

A karfiolát nyersen, vagy többféle módon el lehet készíteni, beleértve párolva, pörkölt, sült és savanyúságként is. A karfiol és más fehérhúsos zöldségek, például a salsify és a zeller megsérülésének elkerülése érdekében főzés előtt áztassa a karfiolt tejben és vízben egy adag citromlével. A karfiol viszonylag enyhe aromája párosul erős fűszerekkel, például kardamommal, köménnyel, curryvel, sáfránnyal, fokhagymával, hagymával, gyömbérrel, tengeri sóval és borssal. Főzve, vagy párolva, bársonyos textúrává tölthető a levesekhez, az ételekhez és a mártásokhoz. Az optimális frissesség, textúra és íz elérése érdekében a vásárlástól számított néhány napon belül használja fel.

Karfiol termesztés karfiol félék Csírázó zöld karfiol

Csírázó zöld karfiol a szokásos, nagy karfiolfejek második növekedése vagy túlnövekedése. Több hosszúkás, vékonyabb, egyenetlen hosszúságú, akár 10 centiméter hosszú szárat hoznak létre, tetején apró zöld virágfürtökkel. A szokásos zöld karfiolhoz hasonlóan a szárak is szilárdak és gyengéd, a virágvirágok puha és morzsás textúrát mutatnak. A teljes fej, a szár és a virág ehető. A csírázó zöld karfiol enyhén édes ízű, diófélékkel.

Csírázó zöld karfiol Receptek – karfiol ételek

A csírázó zöld karfiol nyersen, vagy főzve is fogyasztható, és bármilyen receptben felhasználható karfiolra, vagy brokkolira. Gőzölje, pirítsa, vagy pörkölje a növényeket. A legjobb íz és textúra elérése érdekében rövidebb ideig főzze a florelteket. A elválasztható és enyhén olajjal, vajjal és gyógynövényekkel, és hozzáadható a salátákhoz. Adja hozzá a csírázó zöld karfiolt a tésztához, rizshez, vagy egyéb gabonaételekhez. A floreseket más zöldségekkel, vagy önmagában salátákhoz, snackhez és crudité tálhoz savanyúsághoz. Legfeljebb egy hétig tárolhatja a csírázó zöld karfiolát hűtőszekrényben. A lefagyasztható karfiol hat hónapig tárolható.

Karfiol termesztés karfiol félék Csírázó narancssárga karfiol

A csírázó narancssárga karfiol kicsi, egyenetlen szárakat alkot, narancssárga árnyalatú csokrokkal, vagy bokrokkal a legfelső tetején. A világos zöld szár szilárd és gyengéd, 2-10 centiméter hosszú, néhányat a vastagabb középső szárhoz erősítve. A teljes csírázó narancs karfiol, a szár és a virág ehető. A virágcsokrok lágy és morzsás textúrájúak, enyhe ízűek, édes és diós ízűek.

Hírdetés

Csírázó narancssárga karfiol Receptek – karfiol ételek

A csírázó narancssárga karfiol felhasználható nyersen, vagy főzve is, és a legtöbb receptben helyettesítheti a szokásos karfiolot. Vágott növények salátákhoz és crudité tálhoz. A szárfajok pörkölhetők, grillezhetők, párolhatók, süthető és főzhető. Hevítéskor valószínűleg elveszíti narancssárga pigmentjét. Ha lehetséges, a főzés végén adjon hozzá Sprouting Orange karfiolot, hogy megőrizze táplálkozási értékét. A növények pácolhatók, hogy megőrizzék tápanyagaikat és színűket. A Sprouting Orange karfiolot lazán, műanyag zacskóban, hűtőszekrényben tárolja legfeljebb 5 napig.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.