Káposztafélék káposzta termesztése és káposztás receptek

Káposztafélék termesztés A káposzta egy leveles zöldség, amely hűvös, nedves éghajlaton nő. Ez a kemény zöld fagyos régiókban képes túlélni, teljes napra és gazdag, jól vízelvezető talajra van szükség az öreg trágyával vagy az komposzttal keverve. A káposzta sok tápanyagot igényel a talajban. A talaj műtrágyázása elősegíti a növekedést és a tápanyagok felszívódását.

Hírdetés

A káposztát hetente kell itatni, mivel az nem képes elviselni az aszályt, és egyenletes nedvességtartalomnak kell maradnia a talajban. A talajtakarás segít megtartani a nedvességet és fenntartja a talaj hőmérsékletét. A káposztát vetőmagból termesztik, és két évszakban van, az egyik tavasszal, a másik ősszel. Kizárólag beltéri ültetésre kell helyezni, az utolsó fagy előtt 6-8 héttel, hogy felkészül a szabadban való életre, majd 2-3 héttel az utolsó fagy napja előtt ültessék át. Ahogy növekszik, a gyomokat és az oldalsó hajtásokat el kell távolítani, hogy a káposzta számára sok hely és tápanyag maradjon rendelkezésre. A káposzta az ültetés után 60-70 nappal készen áll a betakarításra.

Káposzta íze: A káposzta ropogós, borsos és füves, amikor nyers, és lágy textúrájú, édes ízű, amikor főtt.

Káposzta táplálkozás: A káposzta kiváló forrása a C-vitaminnak, folátnak, mangánnak, K-vitaminnak és B6-vitaminnak. Ezenkívül tartalmaz káliumot, vasat és foszfort is.

Káposzta tárolás A káposzta szárazon tárolva és műanyagba csomagolva a hűtőszekrényben akár két hétig is eltarthat.

Káposztafélék Bok Choy

A Bok choy vastag szárakból és ovális alakú levelekből álló csoportosított alapból áll, átlagosan 20-25 centiméter hosszú, és ötven centiméter hosszúságig is képes növekedni. A sima, szilárd szár fényes fehér, ropogós és enyhén ívelt. A szárhoz csatlakoztatva a ráncos, sötét zöld levelek ropogók és hajlékonyak, a felületükön átnyúló, kiemelkedő fehér vénákkal. Nyers állapotban a Bok choy ropogós, enyhén rostos állagú, édes, zöld ízű, figyelemre méltó káposzta árnyalatokkal. Főzéskor a textúra lágy állagúvá válik, az aromája földes, enyhe ízű lesz.

Felhasználás

A Bok choy leginkább nyers és főtt felhasználásra alkalmas, például gőzöléshez, főzéshez, grillezéshez, pároláshoz és sütéshez. Nyers formában történő felhasználás esetén a szár és a levél aprítható és összekeverhető, vagy aprítható, és ropogós salátákhoz adható hozzá. A Bok choy-t főként főzött káposztás ételekban használják, és fel lehet szeletelni, levesekbe beépíteni, vagy a potstickerek töltéséhez. A leveleket és a szárakat süthetjük vagy más zöldségekkel és húsokkal süthetjük, hogy kiegyensúlyozott főzetet hozzunk létre.

Az ázsiai országokban a főtt zöldeket osztriga, szója vagy hoisin szósz, cukor, fokhagyma mártásokkal készítik el. A szeletelés és a főzés mellett a Bok choy felére csökkenthető és grillezhető ízesítés céljából, pácolt és erjeszthető aromájú ízesítés céljából, vagy felhasználható a napa káposzta helyettesítésére a receptekben. A Bok jól párosul aromás anyagokkal, például mogyoróhagymával, gyömbérrel és fokhagymával, húsokkal, mint például:

 • baromfi
 • marhahús
 • sertéshús és kacsa
 • tofu
 • citromfű
 • szezámmag
 • víz gesztenye
 • bambuszrügy
 • sárgarépa

gomba és tészta. A levelek és a szárak egy hétig eltartanak, ha lazán tárolják őket műanyag zacskóban, és a hűtőszekrény tartják.

Káposztafélék Baby Bok Choy

A Baby Bok choy egy fiatal, vékony és gyengéd káposzta, átlagosan 10–12 centiméter hosszú, és izzószerű alapja ovális, lapos levelekhez kapcsolt fürtös szárból áll. A szár, vagy más néven levélnyél, vastag, kemény és kissé ívelt, a fajtától függően fehér és halván zöld színű. A finom levelek sötét zöldtől halvány sárgáig terjednek, ropogók, simák és szélesek. A Baby Bok choy gyengéd és ropogós, édes, friss zöld ízű.

Káposztás ételek

A Baby Bok choy leginkább nyers és főtt káposztás ételekhoz egyaránt alkalmas, például keveréshez történő sütéshez, ételkészítéshez, grillezéshez, gőzöléshez, főzéshez és főzéshez. A szár és a levelek érzékenysége akkor mutatkozik meg, amikor apróra vágják és friss zöld salátákba dobják, vagy a nyers leveleket keverhetik sárgarépával és fokhagymával. Főzött káposztás ételekban a Baby Bok choy felét fel lehet szeletelni és hozzáadni a levesekhez, gyorsan sült krumpliban más zöldségekkel, tészta ételekbe keverve, vagy főtt húsokkal és rizzsel feldobva. A Baby Bok choy egyik előnye a zöldség gyors főzési ideje és kicsi alakja. Az ívelt levelek kellemes esztétikát képviselnek az ételekben, és nem kell finoman aprítani, hogy megőrizzék a lágy textúrát.

A Baby Bok jól párosul aromásokkal, például:

 • fokhagymával és gyömbérrel
 • gombával
 • kaliforniai paprikával
 • brokkolival
 • sárgarépával

gyógynövényekkel például:

 • bazsalikommal
 • korianderrel és menta
 • szezámmag

szószok például:

 • szója
 • hoisin és osztriga
 • tofu
 • húsok,

például:

 • baromfi
 • sertéshús és fehér hal
 • tészta
 • csirkeleves és könnyű testes ecetek.

A levelek és a szárak legfeljebb három napig tárolhatók, ha lazán tárolják őket műanyag zacskóban, és a hűtőszekrény élesebb fiókjában tartják.

Káposztafélék Shanghai Bok Choy

A Shanghai Bok choy egy átlagos káposzta, átlagosan 10–12 centiméter hosszú, amelynek izzószerű alapja fürtös szárakból áll, amelyek összekapcsolódnak lazán csokorba, ovális, lapos levelekkel. A sima szárak, más néven levélnyelvek, vastagak, szilárdak, halványzöld és enyhén lapítva. A finom levelek világos-sötétzöld, ropogós és széles, kerek, egyenletes szélekkel, kiemelkedő, halványzöld fénnyel borítva. A Shanghai Bok choy gyengéd, vizes és ropogós, enyhe és kissé édes, zöld ízével, a zellerre és a káposztára emlékeztet.

Káposztás ételek

A Shanghai Bok choy legjobban alkalmas nyers és főtt káposztás ételekra, például pirításhoz, főzéshez, sütéshez, pároláshoz, grillezéshez és pároláshoz. A szár és a levelek ropogós jellegét akkor mutatják be, amikor apróra vágják és friss zöld salátákba dobják, vagy a nyers leveleket egy sárgarépával és fokhagymával keverhetik egy enyhe ropogtatáshoz.

Főzött káposztás ételekban a Shanghai Bok choy feldarabolható potstickers vagy tavaszi tekercsek tölteléként, gyorsan főzve sült krumpliban más zöldségekkel, hideg tészta ételekbe keverve, vagy főzött húsok és rizs eldobva. A kicsi zöldeket fel is fel lehet szeletelni és enyhén megrázni, vagy levesekbe és pörköltekbe keverni. A Shanghai Bok jól párosul olyan húsokkal, mint baromfi, sertéshús és kacsa, tenger gyümölcsei, tofu, gombák, hóborsó, uborka, sárgarépa, menta, szezámmag és szószok, például szója, hoisin és kagyló.

Káposztafélék Baba fehér Choi Sum káposzta

Az egyes Baby Choi Sum növények megjelenése (azaz magasság és szín) nagyban változhat, ám ezeknek közös menete van jellemzi húsos száruk és megjelenésük hasonló a virágzó Bok choy-hoz. A Baby Choi sum szára fehértől halványig és sötétebb zöldig terjed. A levelek hasonló színű, ovális alakúak, textúrájuk ráncos, hegyes. A Baby Choi Sum enyhén keresztre feszített íze emlékezteti a fiatal brokkolit és a spenótot.

A Baby Choi összeg gyakorlatilag azonos kulináris célokat szolgál, mint a Bok choy. Használható saláta zöldként, főző zöldként, vagy savanyított zöldségként. Leggyakrabban ázsiai konyhában használják, és finom aromája lehetővé teszi, hogy felszívja a chiles, a fűszerek, a fokhagyma, a gyömbér és a citrusfélék merészebb ízeit. Egyéb ingyenes párosítások a gombák, a szójaszósz, a tofu, a sertéshús, a fehér hal, a tészta, a gabonafélék, a csirkeleves és a könnyű testes ecetek.

Hírdetés

Káposztafélék Choy Sum

A Choy sum egy nem vámtarifaszámú növény, amelynek karcsú szárai átlagosan 15-20 centiméter hosszúak, ovális, hajlékony levelek sárga virágú rügyekkel. A sima szár ropogós, halványzöld és szilárd, széles, lapos és enyhén fogazott zöld levelekhez kapcsolódik. A Choy sum kis, sárga virágokat is tartalmaz, amelyek megjelenése hasonló a gai lan-hoz, és emelik a borsos, finom mustáraromát is. A Choy összeg lédús, gyengéd és ropogós, édes, néha keserű ízű. A növény életkorától függően a fiatal szárak általában édesebbek, míg az érettebbek erősebb, csípőbb ízeket mutatnak.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.