Kelbimbó termesztése és fajták kelbimbó ételek

Kelbimbó termesztése: A kelbimbó lekerekített levél, amely szorosan az egyes gömb alakú fejekbe van szorítva, érett állapotban 1-2 hüvelyk átmérőjű. Levelek a tengeri zöldtől a páfrányig terjednek, néhány fajtán lila, vörös foltok találhatók. Kínálják a föld ízeit és a káposzta keserű édességét. Minél fiatalabb a kelbimbó, édesebb és kellemesebb ízű.

Hírdetés

A Brassica oleracea botanikus elnevezésű kelbimbó a Brassicaceae családhoz tartozik. A növény axilláris rügyei, amelyek fokozatosan növekednek egy felfelé irányú szárból. A Brassicaceae egy gazdaságilag fontos élelmiszernövény-család, amelyet mustár növényeknek, káposztának neveznek. A kelbimbó modern fajtáit úgy fejlesztették ki, hogy megszüntessék a keserűséget, amellyel történelemmel társultak. A kelbimbó öt általános típusa a Rampart, a Content, az Oliver, a Rowena és a Valiant. Minden fajtának megvan a saját időbeli preferenciája a termesztésre. Az átlagfogyasztó azonban nem ismeri a különbséget ezeknek a fajtáknak az ízében vagy megjelenésében. Az keserűséget meg lehet enyhíteni szezonális ültetéssel. A tél arra készteti a növényt, hogy átalakuljon cukor tartalmat alakítson ki magának.

Baba kelbimbó termesztése

A bébi kelbimbó kompakt, lekerekített levél, amely szorosan gömb alakú egyes fejekbe van kötve, betakarításukkor átmérője 1–2 hüvelyk. Levelek a pisztácia árnyalatától a tengeri zöldig terjednek, krémes sárga-fehér belsővel. Ízük nyers dióhoz hasonlít. A bébi kelbimbóknak eredendően hiányoznak az érett brüsszeli hajtások enyhítő tulajdonságai, amelyek lehetővé teszik, hogy édesebb ízeikké tegyék.

Baba kelbimbó eljárások és kelbimbó ételek

A bébi kelbimbó nyersen vagy főzve is fogyasztható. Nyers készítés esetén a legjobb, ha vékonyabban borotválják, és saláta vagy első fogás kíséretében szolgálják fel. A Baby Brüsszel hajtások főzésének legjobb módjai a párolás, sütés, grillezés vagy pörkölés. A kedvező társak között szerepelnek a mandula, vaj, tejszín, szalonna, sajtok, például pecorino, taleggio és alpesi fajták, fokhagyma, mustár, gombák, olívaolaj, pancetta, bors, fenyőmag, kakukkfű, rozmaring és könnyű testes ecetek.

Baba lila kelbimbó termesztése

A bíbor lila kelbimbó kompakt, szorosan burkolt levél, ovális gömb alakú rügybe kötve, érett állapotában csupán fél hüvelyk átmérőjű. Levelek a mély lila rétegektől a tenger zöldig terjednek, ibolya vörös erekkel. A bíbor lila kelbimbó bonyolult ízvilágú, földi, diófélék és enyhén kesere átfedések.

Kelbimbó levelek eljárások és kelbimbó ételek

A kelbimbó klasszikus főzési módszerei között szerepel sütés, párolás vagy vajas sütés, ízletes kiegészítőkkel, például fokhagyma, mogyoróhagyma, kakukkfű, rozmaring és zsálya. A kelbimbó megkapja a kísérő ízeket, ami mélyebbé és vonzóbbá teszi őket, miközben édesíti a kelbimbókat. A hajtások lassú sütése olajban, vagy vajban kiváló módszer a hajtás természetes keserűségének közömbösítésre. Minél kisebb a hajtás, annál édesebb és kevésbé keserű lesz. A lila kelbimbó hozzáadható a serpenyőkbe, a rostélyokhoz és a levesekhez, és kiválóan kiegészítik a télen kapható zöldségeket. Meleg téli zöldes salátához is adhatjuk. További nagyszerű kulináris közé tartozik a szalonna, sertéshús, sajt, krém, kacsazsír, tojás, sonka, grapefruit, almaecet, citrom, hollandaise, juharsziruppal és gombával.

Kelbimbó levelek termesztése

A kelbimbó levelei nagyok, laposak és szélesek, hasonló a laza fejű káposzta megjelenésével. A széles váltakozó levél mély zöld, gyűrött és hullámos szélekkel rendelkezik, van egy központi, vékony, fehér-zöld ér, amely a levél teljes felületére kiterjed. A kelbimbó levelei enyhék, hasonlóak a kelkáposztához, ha fiatalon betakarítottak, és enyhén és édesek, hiányzik a növény csíráiban megtalálható keserű fás íz.

Kelbimbó levelek eljárások és kelbimbó ételek

A kelbimbó levelei felhasználhatók nyersen és főtt felhasználásokban, például töltelékhez, pároláshoz, sütéshez és főzéshez. Nyers állapotban szeletelhető, vagy aprítható, és hozzáadható salátákhoz és turmixokhoz. A kelbimbó levelei felhasználhatók:

 1. coleslaw, kimchi készítéséhez
 2. hozzáadhatók a hal tacohoz
 3. ropogós chips készítéséhez, vagy párolják, töltik meg és csomagolják.

A kelbimbó levelei jó:

 • citrus aromákkal
 • ecettel és szőlővel
 • kolbásszal
 • szalonnával
 • sertés húsával
 • grillezett, füstölt és sült fehér hallal
 • almával
 • körtével
 • krémmel
 • olvadó sajtokkal
 • pisztácia
 • fenyőmag
 • dió
 • mandula

paprika és chilli paprikákkal. A kelbimbó levelei akár négy napig is megmaradnak, ha azokat mosatlanul, műanyag zacskóban és a hűtőszekrény fiókjában tároljuk.

Lila kelbimbó levelek termesztése

A lila kelbimbó levelei nagy, lapos levelek. Mélykék-zöld színűek, vöröses-lila bordákkal és vénákkal. A levelek váltakozó mintázatban nőnek, mint a laza fejű káposzta. Ráncosak, hullámosak és szilárd textúrájúak. A legjobban fiatalon szeletelik és eszik, amikor enyhe, édes, enyhén diós ízűek, a káposztára és az édes kelkáposztára mutatva.

Hírdetés

Lila kelbimbó eljárások és kelbimbó ételek

A lila kelbimbó levelei nyersen is fogyaszthatók. Legjobban apróra aprítva használják salátákban. Jó meg főzve és párolható. Bármely recept helyettesítheti a káposztát, és párosíthassuk olívaolajjal, sóval, borssal, fokhagymával, hagymával és mogyoróhagymával. Ízletesek szalonna, vagy pancetta hozzáadásával. A lila kelbimbó leveleinek használatához először távolítsuk el a leveleket a szárától. Távolítsuk el a leveleket a középső bordáról, mint például a kelkáposzta, és dobjuk el a borda részt, vagy tároljuk a készletben történő felhasználás céljából. Vágjuk a leveleket két centi méretű részekre. Tároláshoz a leveleket laza műanyag zacskóban tartsuk a hűtőszekrényben, ahol akár egy hétig is jók lehetnek.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.