Szamóca fajták- Eper termesztés

Az eper növények számos körülmények között életben maradhatnak, és inkább a teljes napsütéses és homokos, enyhén savas talajt részesítik előnyben valamilyen műtrágyával. A szamóca fajták nedvességet igényel a növekedés során, és érett állapotban kell tartani a növényen, mert a szedés után a továbbiakban nem érik tovább. Viszonylag kemény növények, de ügyelni kell a csigák és meztelen csigák elleni védelemre. A szamócát késő tavasszal vagy nyáron kell ültetni. Egy évvel az ültetés után megkezdi a termést. A szamóca egész évben kapható, a fajtától függően, a nyári szezonban.

Hírdetés

Eper – aroma

A szamóca lédús, aromás és édes, kissé ropogós.

Eper – táplálkozás

A szamóca kiváló C-vitamin, rost, kálium és antioxidáns forrás.

Eper – tárolás

A szamóca egy hétig tart, ha mosás nélkül, jól szellőző tartályban, papír törülközővel tárolja, hogy megakadályozza a penész kialakulását. A szamócát nem szabad mosni, amíg készen állnak  fogyasztásra, fagyasztásra. Fagyasztva akár három hónapig is eltarthatjuk.

Szamóca fajták: Amaou eper

Az Amaou eper nagy, kerek és jó alakú. Minden Amaou eper súlya kb. 45 g, 1,6 uncia, hossza kb. 6,5 cm, átmérője körülbelül 6,5 cm. Felületük fényes és piros, inkább üregesek belül. Az Amauo eper savassága valamivel kevesebb, mint más eperfajtáknál. Ez eredményezte az édességet a nagy Amaou eperrel kombinálva, és egészséges megenni, nagy élvezetet nyújt.

Eper felhasználása

Az Amaou eper kiválóan alkalmas arra, hogy egyszerűen frissen fogyaszthasson. Mivel az Amaou eper esztétikailag gyönyörű, Japánban sütemények díszítésére használják őket. Kissé erősebb, mint más eper, ezért tárolásra és szállításra jó. Ezenkívül győződjünk meg arról, hogy a test friss és zöld. A test közelében lévő felület hajlamos a repedésre, amikor az Amaou eper cukortartalma eléri a maximális értéket. Tároljuk őket műanyag zacskóban vagy Ziploc tasakban, a héjak eltávolítása nélkül, hűtőszekrényben tartsuk, és néhány napon belül fogyasztjuk el. Mielőtt megeszi őket, csak akkor mossa meg őket, mivel a szamóca nedvességnek kitéve gyenge lesz.

Szamóca fajták: Asuka Ruby eper

Az Asuka Ruby eper kúpos alakú nagy bogyók. Ezek átmérője a szár közelében 3,5 centiméter, és egy pontig kúposak. Narancssárga-vörös bőrükkel vannak ellátva, kicsi, behúzott külső magokkal vagy gyöngyökkel. Belül a finom textúrájú hús halványpirosól halvány sárgáig terjed, és nagyon kicsi, középső, kúpos magot tartalmaz. Az Asuka Ruby szamóca lédús és nagyon édes ízű, és finoman savanyú ízű.

Eper felhasználása

Az Asuka Ruby szamócát frissen fogyasztják, desszertekbe sütik, köretként használják, vagy különféle felhasználási célokra tisztítják. Használat előtt alaposan mossa le a bogyókat. Adjuk hozzá szeletelt Asuka Ruby szamócát zöld- vagy gyümölcssalátához, vagy akár tavaszi tésztasalátához. Édes és ízletes Eper felhasználásához egyaránt alkalmazhatók, párosítva édes krémmel, gyógynövényekkel, mint a menta és bazsalikom, mandula, csirke, balzsamos és fokhagyma. Püré pácokhoz, öntethez, italokhoz, koktélokhoz és fagyasztott desszertekhez. Az Asuka Ruby szamócát néhány napig hűtőszekrényben tároljuk. A mosott bogyók legfeljebb 6 hónapig fagyaszthatók.

Szamóca fajták: Eper levelek

A vad eper levél kicsi és közepes méretű, lapos és hosszúkás alakú, átlagosan 4-5 centiméter széles. A sötétzöld levelek matt, alsó részén selymes szőrszálak vannak, fogazott vagy fogazott szélekkel. A levelek három csoportban nőnek fel a szőrös száron, amely akár 10-15 centiméter is lehet. A vadon termő eperlevél egy hátsó növényen növekszik, amely a talajig terjed vízszintes futópadon, amely gyökérré alakul, új növényeket teremtve. A növényeket kis fehér virágok és piros gyümölcsök is azonosítják. A vad eper levelek enyhe, gyümölcsös aromájúak, friss füves, gyógynövény és enyhén fanyar hatású.

Eper felhasználása

A vadon élő eperlevelek fogyaszthatók nyers és főtt felhasználásokban is, például forrásban. Egyesek úgy gondolják, hogy a levelek kellemetlen ízűek, ha nyersen fogyasztják, mások a friss leveleket salátákban használják. A vadon termő eperleveleket leginkább teaként fogyasztják, akár friss, akár szárított levelekből. Öt percig tartó áztatás után a tea koffeinmentes italként, vagy tonikként élvezhető az emésztőrendszeri betegségek kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A teát barna cukorral kombinálhatjuk olyan szirup létrehozásához, amely tiszta gyógynövény ad az eper desszertekhez, vagy édes elemet ad a salátaöntetekhez. A vadon élő eperlevél párosul sok olyan ízével, mint a gyümölcs, beleértve a mandulát, a mascarpone-t, a tejföl, a málna, a dinnye, a narancs, a vanília és a balzsamos ecetet. A vad eper leveleket azonnal frissen kell felhasználni, vagy későbbi felhasználás céljából szárítani kell.

Szamóca fajták: Marihime szamóca

A Marihime eper közepes vagy nagy méretű, jellemzően egyenletes alakú. Élénkvörös színű bőrrel és világos, halványsárga színű húsával. A Marihime eper magas cukortartalommal és alacsony savakkal rendelkezik, hozzájárulva az édes, kellemes ízhez.

Szamóca fajták: Sakura Momo eper

A Sakura Momo eper nagy és kövér, lekerekített tetejű és kúpos alakú, lekerekített ponttal. A bogyók zöldtől fényes, fényes vörösig beérnek. Be vannak fedve külső magokkal, vagy gyöngyökkel, amelyek be vannak helyezve a bogyó felületébe. Édes aromájukra és nagyon halvány belső húsukra, amely szilárd, de nagyon lédús. A Sakura Momo eper gazdag, édes ízű, őszibarack-ízvilággal.

Eper felhasználása

A Sakura Momo szamócát leggyakrabban megeszik. Vásárláskor a bogyók gyakran stílusos, kemény dobozban kerülnek forgalomba, hogy megvédjék őket. Desszertként, vagy pezsgő vagy csokoládés tál kíséretére fogyasztják. Az exkluzív bogyók a mochi, vagy a daifuku közepén vannak elrejtve, édes szirupos készített édesség. Jégkrémek, vagy más desszertek ízesítésére használják őket. A Sakura Momo szamóca legfeljebb 3 napig hűtőszekrényben tartható.

Szamóca fajták: Sanuki Hime eper

A Sanuki Hime eper nagy, kúpos eper, egyenként 19 gramm. Körülbelül 4 centiméter átmérőjűek, kb. 5 centiméter hosszúak. A külső bőr élénk, élénkvörös színű, fényes megjelenésű. Nyitáskor a szamóca édes, cukros aromát bocsát ki. A belső hús fehér, puha és lédús. A Sanuki Hime szamóca túlnyomóan édes ízű.

Eper felhasználása

A Sanuki Hime szamóca legjobban frissen fogyasztható. Ezeket azonban felhasználják lágy krémfagylalt, gelato és kompótok készítésére is. Szeletelhetők és dekorációként használhatók édességekre és süteményekre. A Sanuki Hime szamóca tárolásához tartsa őket hűtőszekrényben egy tartóban, ahol 2-3 napig jó lesz.

Hírdetés

Szamóca fajták: Stem eper

A szár eper könnyen megkülönböztethető általános kúpos formájuk és nagy, egyenletes méretük alapján. Világos cukorka almavörös és tökéletesen fényes, a szár eperét betakarítják, hogy fenntartsák a két hüvelyk szárát. Kövér és zamatos, klasszikus édes ízű és tökéletes ízű.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.