Bordáskel Bok Choy növény

A Bok choy (bordáskel)vastag szárakból és ovális alakú levelekből álló csoportosított alapból áll, átlagosan 20-25 centiméter hosszú, és ötven centiméter hosszúságig is képes növekedni. A sima, szilárd szár fényes fehér, ropogós és enyhén ívelt. A szárhoz csatlakoztatva a ráncos, sötétzöld levelek ropogók és hajlékonyak, a felületükön átnyúló, kiemelkedő fehér vénákkal. Nyers állapotban a Bok choy ropogós, enyhén rostos állagú, édes, zöld ízű, figyelemre méltó káposztaárnyalatokkal és enyhe mustárszerű harapással. Főzéskor a textúra lágy állagúvá válik, az aromája földes, enyhe ízű lesz.

Hírdetés

Bok Choy növény fajtái

Felhasználása

A Bok choy leginkább nyers és főtt felhasználásra alkalmas, például gőzöléshez, főzéshez, grillezéshez, pároláshoz és sütéshez. Nyers formában történő felhasználás esetén a szár és a levél aprítható és összekeverhető, vagy aprítható, és ropogósan adható hozzá a salátákhoz. A Bok choy-t főként főzött alkalmazásokban használják, és fel lehet szeletelni, levesekbe és pörköltekbe beépíteni, vagy a potstickerek töltéséhez. A leveleket és a szárakat süthetjük, vagy más zöldségekkel és húsokkal süthetjük, hogy kiegyensúlyozott főzést hozzunk létre. Az ázsiai országokban a főtt zöldeket osztriga, szója vagy hoisin szósz, cukor, fokhagyma mártásokkal készítik el.  

A szeletelés és a főzés mellett a Bok choy bordáskel felére csökkenthető és grillezhető ízesítés céljából, pácolt és erjeszthető aromájú ízesítés céljából, vagy felhasználható a napa káposzta helyettesítésére a receptekben. A Bok bordáskel jól párosul aromás anyagokkal, például mogyoróhagymával, gyömbérrel és fokhagymával, húsokkal, mint például baromfi, marhahús, sertéshús és kacsa, tofu, citromfű, szezámmag, víz gesztenye, bambuszrügy, sárgarépa, gomba és tészta. A levelek és a szárok egy hétig eltartanak, ha lazán tárolják őket műanyag zacskóban, és a hűtőszekrény élesebb fiókjában tartják.

Bordáskel – Baby Bok Choy

A Baby Bok choy egy fiatal, vékony és gyengéd káposzta, átlagosan 10–12 centiméter hosszú, és izzószerű alapja ovális, lapos levelekhez kapcsolt fürtös szárból áll. A szár, vagy más néven levélnyél, vastag, kemény és kissé ívelt, a fajtától függően fehér és halvánzöld színű. A finom levelek sötétzöldtől halványsárgaig terjednek, ropogók, simaak és szélesek. A Baby Bok choy gyengéd és ropogós, édes, friss zöld ízű.

Felhasználás

A Baby Bok choy leginkább nyers és főtt alkalmazásokhoz egyaránt alkalmas, például keveréshez történő sütéshez, ételkészítéshez, grillezéshez, gőzöléshez, főzéshez. A szár és a levelek érzékenysége akkor mutatkozik meg, amikor apróra vágják és friss zöld salátákba dobják, vagy a nyers leveleket ragasztóba keverhetik sárgarépával és fokhagymával. Főzött alkalmazások esetén a Baby Bok choy felét fel lehet szeletelni és hozzáadni a levesekhez, gyorsan főzni sült krumpliban más zöldségekkel, tészta ételekbe keverve, vagy főtt húsokkal és rizzsel feldobva.

A Baby Bok choy egyik előnye a zöldség gyors főzési ideje és kicsi alakja. Az ívelt levelek kellemes esztétikát képviselnek az ételekben, és nem kell finoman aprítani, hogy megőrizzék a lágy textúrát. A Baby Bok jól párosul aromákkal. például:

 • fokhagymával és gyömbérrel
 • gombával kaliforniai paprikával
 • brokkolival
 • sárgarépával
 • gyógynövényekkel
 • bazsalikommal
 • korianderrel és menta
 • szezámmag
 • szószok
 • például szója, hoisin és kagyló, tofu, húsok. 
 • baromfi
 • sertéshús és fehér hal
 • tészta
 • csirkeleves.

A levelek és a szárak legfeljebb három napig tárolhatók, ha lazán tárolják őket műanyag zacskóban, és a hűtőszekrény fiókjában tartják.

Bordáskel – Shanghai Bok Choy

A Shanghai Bok choy egy kicsi káposzta, átlagosan 10–12 centiméter hosszú, és izzószerű talppal rendelkezik, amely laposan csokorolt, ovális, lapos levelekhez kapcsolt fürtös szárból áll. A sima szárak, más néven levelek, vastagak, szilárdak, halványzöld és enyhén lapítva. A finom levelek világos-sötétzöld, ropogós és széles, kerek, egyenletes szélekkel, kiemelkedő, halványzöld fénnyel borítva. A Shanghai Bok choy gyengéd, vizes és ropogós, enyhe és kissé édes, zöld ízével, a zellerre és a káposztára emlékeztet.

Felhasználás

A Shanghai Bok choy legjobban alkalmas nyers és főtt alkalmazásokra, például pirításhoz, főzéshez, sütéshez, pároláshoz, grillezéshez és pároláshoz. A szár és a levelek ropogós jellegét akkor mutatják be, amikor apróra vágják és friss zöld salátákba dobják, vagy a nyers leveleket egy sárgarépával és fokhagymával keverhetik egy enyhe ropogtatáshoz. Főzött alkalmazások esetén a Shanghai Bok choy feldarabolható potstickers vagy tavaszi tekercsek tölteléként, gyorsan főzve sült krumpliban más zöldségekkel, hideg tészta ételekbe keverve, vagy főzött húsok és rizs eldobva. A kicsi zöldeket fel is fel lehet szeletelni és enyhén megrázni, vagy levesekbe és pörköltekbe keverni. A Shanghai Bok jól párosul olyan húsokkal, mint baromfi, sertéshús és kacsa, tenger gyümölcseivel, tofu, gomba, hóborsó, uborka, sárgarépa, menta, szezámmag és szószok, például szója, hoisin és kagyló.

Hírdetés

Vegán receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.