Málna fajták és bokor fajták

Információ a málna fajták, beleértve az bokor fajták és felhasználásáról, recepteket, tápértékét, ízét és málna szaporítása, málna metszés és helyes tárolásáról.

Hírdetés

Málna gondozása: A málna egy évelő növényen fás szárú növényekkel növekszik, amelyek mérsékelt területeken virágzik, teljes napsütés, jól kiszívott talaj és jó légáramlás mellett. Általában málna fajták gazdag talajjal és szerves anyaggal emelt ágyakba ültetve, hogy megtartsa a nedvességet, a málna erőteljes termelőképesek. A málna növényeket tavasszal ültetik, és egy évvel az ültetés után kezdik el a gyümölcstermelést. A bogyókat nyáron, a kora télig szüretelik.

Málna íz

A málna lágy, lédús, kissé ropogós és édes, savanyú, virágos hangon.

Málna táplálkozási információ

A málna kiváló C-vitamin, K-vitamin, antioxidánsok, rost és mangán forrása. Káliumot és flavonoidokat, például antocianinokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez.

Málna tárolása

A málna hűtőszekrényben történő tárolása esetén akár három napig is eltartható. Tárolás előtt óvatosan lemosható, vagy fehér ecet és víz oldatában átitatható, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és a spórákat. Amelyek penészgombákat okozhatnak, de a málnákat utólag teljesen meg kell szárítani a bomlás elkerülése érdekében. Ezeket jól szellőző tartályban, papír törülközővel kell tartani, hogy eltávolítsák a felesleges nedvességet és megakadályozzák a penész kialakulását. A málnákat a hűtőszekrény közepén is kell tárolni, hogy elkerüljék a túlhűlést, és távol a nedves helyektől. A málna lefagyasztva legfeljebb egy évig képes megőrizni a minőségét.

Málna fajták

Málna fajták Leírás és Íz

A málna az egyes drupeta összesített gyümölcse, amelyet nagyon finom, szinte láthatatlan szőrszálak tartanak össze. Üreges magukkal vannak ellátva, és kúposak, összességükben lekerekített alakúak. Az üreges mag akkor keletkezik, amikor a málna leválasztódik növekvő edényétől. Ízük az édes-savanyúságtól az alacsony savtartalmig és a lekvárig terjedhet, a termesztési régiótól és fajtától függően.

Málna felhasználása

A málna leggyakrabban édességben, például dzsemekben, zselékben, desszertekben és egyéb pékárukban kerül felhasználásra. Finom és ízeik jól működnek a kék sajtot és a fűszeres zöldet tartalmazó salátákban, valamint más ízletes receptekben. Keverjük össze a bogyókat gyömbérrel, szezámmal és egy kis szójaszámmal, hogy a méz a lazac, kacsa vagy csirke fölé kerüljön. A barbecue szószok, a pácok és a házi ketchup mindegyikének málna előnye származik. Egyéb ingyenes párosítások között szerepel a kakaó, az egzotikus gyümölcsök, a mazsola, a krémes és a virágos héjú sajtok, a méz, az őszibarack, a kókuszdió, a fahéj, a fekete áfonya, a kardamom és a levendula.

Málna fajták: Fekete málna

A vörös unokatestvéreikhez hasonlóan a fekete málna az egyes drupelek összesített gyümölcse, amelyeket nagyon finom, szinte láthatatlan szőrszálak tartanak össze. Üreges középpontjuk és jellegzetes kúpos alakjuk van, de általában kisebb, mint a többi színes málna. A bogyók felületén alkalmanként fehér virágzás jelentkezik, de könnyen megtisztul. Mély lila, szinte fekete pigmentációjukat időnként befolyásolja egy kis vörös szín. Gyakran ízletesebbek, mint az édesek, és aromájukban kissé földi hangulatú. Érett állapotukban rendkívül gyorsan romlik.

Fekete málna felhasználása

A fekete málna felváltva alkalmazható a vörös málna vagy a szeder ellen. Gyakran sokkal kevésbé édesek, mint más málnafajták, és bizonyos receptekben módosítást igényelhetnek. Leggyakrabban jégkrémekben és desszertekben használják, például pitekben. Magas savtartalmuk ideálissá teszi őket a tartósításhoz és a konzerváláshoz. Más bogyókhoz hasonlóan szirupba, vagy gasztronómiai formában főzhetők, és hozzáadhatók koktélokhoz, pácokhoz és sós mártásokhoz. Az párok között szerepelnek friss krémes sajtok, héjas sajtok, kókuszdió, csokoládé, csonthéjas gyümölcsök, méz, sertéshús, bárány, fürj, fás fűszernövények és diófélék.

Málna fajta: Arany málna

Az arany málna minden szempontból hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vörös málna, azzal a különbséggel, hogy arany színű, rózsaszín árnyalattal. Ez egy összesített gyümölcs, különálló drupellekkel, amelyeket nagyon finom, szinte láthatatlan szőrszálak tartanak össze. Szedéskor a málna szára és edénye a növényen marad, miközben egy üreges központot hagy a gyümölcsben. Az arany málna homályos, törékeny és rendkívül édes, finom ízvilággal. Miután érett, minimális eltarthatósági ideje van.

Arany málna felhasználása

A felhasználása arany málna, mint a vörös málna, a nyilvánvaló különbség nincs. Hagyományosan zselékben, lekvárokban, fagylaltokban, sorbetekben és pékárukban használják őket. Más málna fajtákkal szemben emelt cukortartalmuk és minimális savasságuk miatt kevésbé alkalmasak az ízletes étel alkalmazásokra. A gyümölcsbogyót gyümölcsléből állíthatják, és málnaízesítést adhat a koktélokhoz és italokhoz az elvárt rózsaszín nélkül. Egy arany málna kompot jól párosul sajt tortával, vagy pogácsával. Az ingyenes párok között szerepelnek kakaó, egzotikus gyümölcsök, mazsola, diófélék, például mogyoró és Marcona mandula, sárgabarack, méz, őszibarack, kókuszdió, fahéj, áfonya, kardamom és levendula.

Málna fajta: Napsütéses málna

A napsütéses málna hasonló méretű és alakú, mint a gyakoribb vörös málna, némi csodálatos színbeli különbséggel. Narancssárga és piros márványozott keverékük, általános arany árnyalattal. Az íze édes, mézes, őszibarack és sárgabarack jegyekkel. Sokkal kevésbé savanyúak, mint a vörös málna.

Napsütéses málna felhasználása

Használjon Napsütéses málna, mint az arany málna, mivel a kívánt tulajdonságok megegyeznek: szuper édes pigmentáció nélkül. Más málnafajtákkal szemben emelt cukortartalmuk és minimális savasságuk miatt kevésbé alkalmasak az ízletes alkalmazásokra. A napsütéses málna lenyűgöző és egyedi ékszerszerű megjelenésű, egészséges felhasználása esetén a legjobb. Színesen hozzájárulnak mázas süteményekhez, sajt tortákhoz, vagy más pékárukhoz. Az ingyenes párok között szerepelnek kakaó, egzotikus gyümölcsök, mazsola, diófélék, például mogyoró és Marcona mandula, sárgabarack, méz, őszibarack, kókuszdió, fahéj, áfonya, kardamom és levendula. A napsütéses málna, mint más bogyók, nagyon romlandó, és néhány napon belül el kell fogyasztani.

Hírdetés

Vegán receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.