Egres fajták nevei leírása és receptek

Egres termesztés: Az egres fajták lombhullató cserjékre nő, hűvös éghajlaton, és virágzik olyan területeken, ahol egyaránt van nap és árnyék. Ezek a gyorsan növekvő cserjék alkalmazkodhatnak sokféle, jól vízelvezető talajhoz, és a legjobban kéregforgácsból, Kerti komposztból álló talajtakaróval fejlődnek, hogy meggyőzik a gyökereket és megakadályozzák a gyomok képződését. Egres fajták minimális gondozást igényelnek, beleértve a metszést, a rendszeres öntözést és néhány műtrágya kijuttatást. Egres legjobban késő ősszel vagy kora tavasszal ültetik, és körülbelül. Két-három évvel az ültetés után kezdik el a gyümölcstermelést. Egres szezonban van a nyár elején, ősszel.

Hírdetés

Egres Íz

Egres lédús, édes és savanyú, hasonló a savanyú szőlő ízéhez. Az édes-savanyú aromák erőssége az egyes fajtáktól függ.

Egres táplálkozásban

Egres kiváló C-vitamin és rostforrás. Ezenkívül jó kálium-, A-vitamin-, kalcium- és magas víztartalmú források.

Egres tárolás

Egres akár három hétig is eltartható, fedett edényben mosatlanul tárolja a hűtőszekrényben. Egres fagyasztás esetén akár két évig is eltartható.

Egres fajták

Egres fajta: Zöld egres

A zöld egres széles változatosságú gyümölcs, a fajtától függően. A külső textúrája sima és áttetsző, homályos és átlátszatlan lehet. Méretük változhat egy nagy cseresznye paradicsométól az áfonyánál kisebbig. A kerek, vagy kissé hosszúkás bogyók feszes, halványzöld héjúak, apró ehető magvakkal pontozott paradicsomhúsuk. Finom, lédús húsuk nem olyan édes, mint a vörös fajták, ízét kivi, csillagfürt és zöld szőlő jellemzi, mérsékelten savas virágos kivitelben.

Zöld egres felhasználása

A friss zöld egres édes-savanykás aromája felhasználható mind édes, mind pedig ízletes ételekhez, akár főzve, akár nyersen, pépesítve, tartósítva, akár savanyítva is. Kóstoljon édes mandulatorta a savanyú, drágakőszerű zöld bogyókkal, hogy hozzáadja a természetes savasság kis részletét. A bogyók kiváló lekvárt vagy szirupot készítenek italokhoz és koktélokhoz. Főzze le a zöld egres-t egy darabka, csillagánizs és fekete paprika fűszeres chutney-jére, amely a pirítóson elterített friss kecskesajtot kíséri. Vágjuk fel a zöld egres felét, és merítsük bele egy sósvizes nátrium-kloridba és a pácoláshoz fűszereket, hogy örömmel párosuljon a kolbász, sertés, bárány, vagy grillezett hal között. A kiegészítő alkotóelemek közé tartozik a pisztácia, fenyőmag, mandula, kagylóbogyó, csonthéjas, érlelt balzsamos ecet, salátazöldek, például vajas saláta és sült saláta kitűnő, alma, friss és szárított füge, édeskömény, szalonna és bazsalikom.

Egres fajták: Barbados egres

A barbadosi egres kerek, vagy ovális alakú, átmérője átlagosan 1-2 centiméter, és aranysárga, vagy mély narancs árnyalatuk alapján azonosítják őket. Vékony, sima bőrük puha, lédús, átlátszó húsú, nem ehető, lágy barna vagy fekete magokkal rendelkezik. A barbadosi egres magas savasságú, ízlésesen nagyon savanyú. Ez a kaktusz növény leveles cserjeként kezdi életét, majd szőlőszerű ágakat használ fel a mászáshoz és a terebélyesedjen. A tüskék az ágakon és a gyümölcsön találhatók, a levelek húsos és ehető.

Barbados egres felhasználása

A barbadosi egres felhasználható nyers és főtt felhasználásra is. A legnépszerűbb édesített szirupokban és dzsemekben élvezhető, ahol a gyümölcsöket párolják és cukorral tartják fenn. Egy népszerű egres párosítás az, hogy főzzük le cukorral és vízzel, és készítsünk egy kompótot, amely különféle főételekhez és kísérethez használható. Ez a kompót megkóstolja a chutney-kat, a rákot, sőt még az ízletes mártásokat és salátákat. Tartsa ezeket a romlandó gyümölcsöket hűtőszekrényben. A levelek főzhetők és felhasználhatók zöldségként, vagy száríthatók és összetörhetők különböző ételekhez, például miso leveshez, kenyérhez és kolbászhoz.

Egres fajták: Cape egres

A fokhagyma egres egy egyenes, kissé szőlő növényen nő, körülbelül egy méter magas. Lilás, szétszórt ágakkal és kissé bársonyos levelekkel rendelkezik, hasonlóan a tomatillo levéléhez. A kömény egres vékony, szalma színű, pergamenszerű héjba csomagolva. A bogyók belsejében narancssárga színűek, sima, szinte viaszos fényűek. Belső, lédús pép számos nagyon kicsi sárgás magot tartalmaz, amelyek teljesen ehetők és ropogós textúrájúak. A foki egres aromája nagyon savanyú, ananász, mangó és Meyer citrommal keresztezett cseresznye paradicsomra emlékeztet.

Hírdetés

Cape egres felhasználása

A zöldfokú egres a betakarításra készen a földre esik, és a korai levágás után tovább érlelhető a növényről. Alkalmasak mind édes, mind pedig ízletes alkalmazásokhoz. Dobja el az étkezés nélküli külső héjat, vagy részben húzza le, hagyva érintetlen marad a bogyóval, hogy egyedi köret legyen. A gyümölcs csokoládéba vagy más mázba merítve, vagy cukorba sodrva és hengerelten vonzó édességet nyújt. Használd hasonlóan a friss zöld salsa tomatillo-hoz. Vágja fel felére, mint egy cseresznye paradicsom, és párosítsa őket burrata sajttal, bazsalikommal és egy szitáló balzsamos ecettel. Meg lehet kezelni úgy, mint csonthéjas gyümölcsöt, és tortaban, piteben vagy fejjel lefelé levő süteményben süthetik. A magas pektintartalom miatt a fokhagymás egres jó tartósító- és lekvártermék, amelyet desszertként is felhasználhatunk. A gyümölcs ízletes “mazsolára” is kiszárad

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.