Cékla leírás termesztés vetés és fajták és receptek

Cékla leírás termesztés: A cékla egy éves, hűvös évszakgyökér, amely éghajlati viszonyok között képes túlélni némi fagy mellett. Legjobban teljes vagy részleges napsütésben és gazdag, homokos, agyagos talajban nőnek fel, amelyet összekevernek komposzttal és rothadt trágyával. A répanövényeket talaj takarni lehet, hogy megakadályozzák a gyomok növekedését, és gyakran kell öntözni, hogy a talaj nedves maradjon. Emellett elválasztani kell őket, mivel egy mag több növényt generálhat. A céklát magból termesztik, és tavasszal, kb. Egy hónappal az utolsó fagy előtt kell ültetni. Őket is lehet ültetni ősszel egy második terméshez. A répa betakarításra kész 50-70 nappal az ültetés után.

Hírdetés

Cékla leírás Íz

A cékla szilárd és nedves, édes és földes aromájú.

Cékla – Táplálkozás

A cékla kiváló rost-, kálium-, mangán-, folát- és C-vitaminforrás.

Cékla  – Tárolás

A cékla egy hétig tart, ha a ropogós fiókos hűtőszekrényben lévő műanyag zacskóba vágott levelekkel mosva tárolják. A leveleket öt centiméterre vágni kell a gyökeretől, és külön műanyag tasakban kell tárolni, legfeljebb két napig.

Cékla fajták

Baba Chioggia cékla leírás

A Chioggia cukorrépa teljesen ehető, beleértve a gyökereket, a szárokat és a leveleket is. A gyökér kicsi, átlagátmérője öt centiméter, és gömb alakú, kissé sík alakú, vastag, ropogós, piros szárú, széles zöld levelekhez kapcsolódik. A bőr félig durva, kemény és bordó, finom szőrszálakkal borítva. A bőr alatt a test sűrű és természetesen csíkos, fehér és fuksia gyűrűkkel. A Chioggia babarépa nyers állapotban és főzéskor ropogós textúrájú, lágy, édes és lágy földi ízű.

Cylindra cékla leírás

A hengeres répa elnevezése hosszú, hengeres gyökereik miatt történik, amelyek néha hat vagy nyolc hüvelyk lehetnek. Ezeknek az örökségű répacskáknak sima, sötétkék bőrük és mélyvörös húsuk van. A hengeres répa édes ízű és finom szemcsés. A cukorrépa teteje (vagy a zölde) édesebb is, mint a gyakoribb kerek répa.

Baba arany répa leírás

A piros vörös répát fiatal korban betakarítják ehető gyökereik, száruk és leveleik miatt. A gömbölyű, petesejtű gyökér félig durva, bordó bőrű, vastag, ropogós vörös szárakhoz kapcsolódik, tarka zöld és piros levelekkel, amelyek hossza 25-30 centiméter. A vékony bőr alatt a hús szilárd, gesztenye és ropogós. A piros vörösrépás cukorrépa nagyon édes, földes aromájú, főzéskor pedig puha, lágy textúrájú.

Crapaudine cékla leírás

A Crapaudine répa a talajban mélyen növekszik, hosszúkás gyökereket képezve, és ehető, leveles tetejük jellegzetes, sötét eperfa színű. Maga a cékla egyedi sápadt alakú, mint egy sárgarépa, sötét, majdnem fekete, kéregszerű bőrével. Az alkalmi gyökércsíkok vagy csomós dudorok megjelenése szintén jellemző a vastag bőr felületén. A hús szilárd, sűrű és mélyszínű, koncentrikus, halvány gyűrűkkel derül ki, amelyek akkor derülnek ki, amikor a gyökér keresztbe szeletelt. Főzve a Crapaudine répa gyengéd, erős földes és édes ízű.

Cylindra cékla leírás

A hengeres répa karcsú és hosszúkás gyökerek, amelyek akár húsz centiméter hosszú és öt centiméter átmérőjűek is lehetnek. A gyökerek alján kicsi, lila véres, gyengéd, leveles zöldek alakulnak ki, amelyek ehetők és édes, földes aromájúak. A bőr sima, szilárd és sötétbarna színű, pontig elfúvódik, alkalmanként vörös, orsós taposokkal. A héj a bőr alatt sűrű, finomszemű és mély vörös, halvány körökkel, hosszanti szeletelés mellett. A hengeres cékla általában betakarításra kerül, amikor a gyökér átmérője alig több, mint két centiméter, és főzéskor a gyökér gyengéd textúrájú, édes, földes aromájú.

Hírdetés

Chioggia cékla leírás

A Chioggia répa közepes vagy nagy méretű, gömb alakú vagy ovális, kissé sík alakú, vastag, ropogós, piros szárú, széles zöld levelekhez kapcsolódik. A bőr félig durva foltok, bemélyedések és jelek miatt, szilárd, bordó-sötétvörös és finom szőrszálakkal borítva. A héj a bőr alatt sűrű és természetesen csíkos, koncentrikus fehér, fukszia vagy vörös gyűrűkkel. Nyers állapotban a Chioggia répa ropogós textúrájú, erős földes aromájú, főzéskor pedig puha és lágy állagú, édes, földes aromájú.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.