Banán leírás termesztés fa ültetés – fajták és receptek

Banán leírás: A banán egy évelő növényen nő, amely trópusi, meleg és párás éghajlaton virágzik. A banán növényeket gyógynövényként sorolják be, és napfényt és gyakori öntözést igényelnek. Magas tápanyag-bevitelük van, és legjobban gazdag, sötét és agyagos talajban növekednek, jó légáramlással. A talajnak szintén jól kiszivárgónak kell lennie, mivel a banánt általában olyan éghajlaton ültetik, amelyben monszunszakaszt idéznek elő. Az optimális növekedés érdekében a banánnövényeket polietilénzacskóval le lehet védeni a kártevők, a madarak és a szél ellen. Ez a táska elősegíti a stabil, párás hőmérséklet létrehozását a növény körül. A banánt szopók ültetésével termesztik, és egész évben termesztik. A gyümölcsök a betakarítás után 11–12 hónappal készen állnak a betakarításra, és még zöld színben kell őket szedni.

Hírdetés

Banán leírás és Íz

A banán húsa szilárd, keményítőszerű, enyhe édeskés ízű.

Banán – Táplálkozás

A növények kiváló forrása az A-vitaminnak, a C-vitaminnak, a B6-vitaminnak, a rostnak, a magnéziumnak és a káliumnak.

Banán – Tárolás

A banán akár hét napig is eltarthat, amikor a szárat műanyagba csomagolják és szobahőmérsékleten tárolják. Miután a banán érett, azokat hűtőszekrényben is tárolhatják, ahol öt napig is eltarthatják.

Banán fajták

Fekete plantain banán leírás és ízvilág

A fekete plantain érettségi szintjük és vastag sötét héjuk jellemzi, amely keményítőtartalmú, sűrű rózsaszínűt, vagy halványsárga színű húst tartalmaz. Ragacsos textúrájukkal, vanília aromás aromájukkal és a banán valódi árnyalataival rendelkeznek. Csak a főzésen keresztül lehet átjutni a gazdag édesség mélységbe egy útifűben. A növények lassan érnek, általában három hétbe telik, hogy teljesen éretté váljanak.

Zöld plantain banán leírás és ízvilág

A zöld plantainokat életkoruk alapján különböztetjük meg. Egyszerűen a gyümölcs fiatalabb éretlen stádiuma. Héja vékony, nagyon kemény és keményítő textúrájú, sovány ízű húsuk nagyon alacsony cukortartalma miatt. A növények érésekor édes íz alakul ki, színük zöldről sárgare feketére változik.

Sárga plantain banán leírás és ízvilág

A sárga plantainot a gyümölcs kora jellemzi. Alapvetően a gyümölcs érettségének középső szakaszában vannak. A sárga plantainok enyhén szilárd és keményítőtartalmúak, enyhék, majdnem csípős aromájúak és alacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek. Ha hagyjuk, hogy egy sárga levelet érleljünk, akkor édes ízét kapja, és színe sárgáról feketére változik.

Sárga banán leírás és ízvilág

A Cavendish banán vastag, aláírható sárga héja, amikor tökéletesen érett, elefántcsont krémszínű, félkemény húsba burkolva. Korától függően az aroma és az aromák változhatnak a citromos puding árnyalatától a creme brulee-ig. A banánnövény nem fa, hanem a világ legnagyobb gyógynövénye. Maga a gyümölcs növényi szempontból bogyó.

Alma banán leírás és ízvilág

Az almás banán méretét, textúráját és ízét különbözteti meg. Az alma-banán vastag és kövér, vastag, feszes héjjal. A világos, krémszínű hús textúrája szilárd, amikor a fiatal nő gyengéd és érett krémes. Amikor az fiatal Alma az almás banán csípős és édes, alma árnyalatokkal egyaránt. Amint a gyümölcs érlelődik, sokkal trópusibb ízeket fog kifejleszteni, ananász és eper jegyekkel. Az almás banán emlékezetes, összetett illatú, erős torta-alma aromával jellemezve.

Baba banán leírás és ízvilág

A bébi banán vékony, élénk sárga aláírási héjat visel. Ahogy a neve is sugallja, vékony méretűek, átlagosan csak három-négy hüvelyk hosszúak. A bébi banán nagyon sűrű krémes textúrájú, érett aromája gazdag és édes, vanília és karamell hangon.

Brazil törpe banán leírás és ízvilág

A brazil törpe banán – amint a neve is sugallja – kisméretű fa, amely rövid kövér gyümölcsöt produkál. A fák általában akkor kezdik megtermelni, ha 2 és 3 méter magasak, és a Cavendish méretének körülbelül a felét meghaladó banánhoz jönnek, amely az uralkodó élelmiszerbolt fajta. Aranysárga, amikor teljesen érett, textúrájuk enyhén szilárd, mint egy érett útifű, mégis selymes szájérzetű. Kiemelkedően édesek, de kiegyensúlyozottan zamatos, zöldes aromájúak, és gyakran tekintik a piacon az egyik legízletesebb banánfajtának.

Burro banán leírás és ízvilág

A Burro banánt időnként darabos banán néven is forgalmazzák, mivel makacsabb és négyzet alakú, mint a közönséges banán. Héja gazdag, élénk, sötétzöld, amely mélysárgavá válik, jellegzetes fekete foltokkal, amikor érett. Amikor fiatal, a Burro banán húsja savanyú és tartós, alma- és mészjegyekkel. A gyümölcs érésével a sárga test kívül puha, kissé ropogós, közepes textúrájú. Az érett Burro banán aromája krémes édes, citromhanggal.

Fe’i banán leírás és ízvilág

A fe’i-banán gömbölyű, vastag, és a héja hossza mentén kiemelkedő gömbökkel rendelkezik, kissé szögletesnek és kereknek. A héj, amikor érett, fényes narancssárga színű, piros, sárga elpirulással, fekete repedéssel. A hús félig kemény és sárga-narancssárga színű. A fe’i-banán függőleges mintázatban nő, a csírajegyek fényes, fényes zöld színűek. Főzve a Fe’i-banán finom és keményítő, édes és csípős ízű.

Banán virágok leírás és ízvilág

A banánvirág egy nagy, kúpos kúp formájában jelenik meg a banánfa közepétől egy formázó banáncsúcs végén. Vörös-narancs és mély lila színűek, és szorosan tömörített szirmokból állnak, amelyekben fehér csővirág található. A virág keményítőes és kissé keserű, több vegetáriánus ízű, teljesen eltérő, mint az érett banánfélék.

Hopa banán leírás és ízvilág

A Hopa-banán növényszárakon nő, amelyek legfeljebb 30 banánt tartalmazhatnak, vagy több mint egy tucat „kezét”. Hosszú, lekerekített alakúak, hossza mentén csak kevés vagy egyáltalán nincs gerinc. A vége kissé négyzet alakú, tompa hegyével rendelkezik. A közepes vékony héj világos zöld-sárga színű, érésén sötét foltok jelennek meg, amelyek az érett gyümölcsre utalnak. A zöld, éretlen Hopa-banán keményítőtartalmú, enyhe ízű. Érett állapotukban a keményíthetőség csökken, és a cukrok kialakulnak. Az érett Hopa banán édes ízű, krémes állagú.

Kürt banán leírás és ízvilág

A kürt-banán közepes vagy nagy méretű, átlagosan 30–35 centiméter hosszú, hosszúkás és szög alakú, kissé hegyes végű. A vastag, kemény héj sima, kiemelkedő gerincű, a gyümölcshosszon futó, zöldről élénk sárgáig érő, néhány barna folttal. A héj alatt a hús sűrű, halványsárga vagy krémszínű, vetőmag nélküli, vagy tartalmaz néhány sötétbarna, fejletlen, ehető vetőmagot. A kürt-banán szilárd és keményítő állagú, nagyon enyhe, semleges ízű.

Fagylalt banán leírás és ízvilág

A fagylalt banánnak ezüst-kék matt fénye van, amikor fiatal és meleg, kanári sárga színű, amikor érett. Kicsik, téglalap alakúak és kövér a közönséges banánhoz képest. A héj nagyon finom és könnyen zúzódik, alján hófehér hús van, érett fagylalttel. Íze az édes mézre és a vaníliakrémre emlékeztet.

Banán-sziget leírás és ízvilág

Az Isla-banán kicsi és közepes méretű, átlagosan 7-10 centiméter hosszú, és alakja meghosszabbodott, enyhe görbülettel, szögletes élekkel és széles kerülettel. A sima, félig vastag héj zöldről sárgára érlelődik, és érleléskor a felületén lehet barna csíkok vagy foltok. A héja alatt a pép halvány rózsaszín és halványpiros színű, krémes, lágy és enyhén étkezéses textúrájú. Az Isla banán aromás és enyhe, édes ízű.

Hírdetés

Lady Finger banán leírás és ízvilág

A Lady Finger banán magas, karcsú fákon nő, amelyek bárhol elérhetik 5-25 láb magasságát. Vékonyabbak, mint a leggyakrabban használt cavendish banán, és szivarszerű alakúak. 5 hüvelyk hosszúra nőnek, és körülbelül fél hüvelyk átmérőjűek. A Lady Finger banán vékony, élénk sárga bőrű, és teljes érett sötét foltok alakulnak ki. A gyümölcs krémes állagú, édesebb ízzel rendelkezik, mint a közönséges banán.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.