Bab leírás termesztés vetés és fajták és receptek

Bab leírás: Kétféle babnövény létezik, beleértve a bokorbabot és a ropogós babot. A bokorbab növények kisebbek és kompaktak, miközben a botbab növények nagyobbak, és megrepedezésre vagy szerkezetekre van szükségük a szóródó szőlő támasztásához. A bab legjobban meleg éghajlaton növekszik, teljes napfényben és jól vízelvezető, gazdag talajban, organikus anyagokkal keverten. A babnövényeket hetente egyszer kell itatni és takarni, hogy megakadályozzák a gyomnövényeket, és szabályozza a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát. A bab érzékeny a fagyra, ezért tavasszal kell ültetni. Körülbelül két hónappal az ültetés után készen állnak a betakarításra, és ösztönözni kell a napi betakarítást, mivel sok fajta több babot termel a bab első körének betakarítása után.

Hírdetés

Bab leírás- Íz

A bab, a fajtától függően, keményítő- és enyhe, ropogós és földízű lehet.

Bab – táplálkozás

A kagylóbab kiváló rostforrás, és szintén tartalmaz folátot, vasat, káliumot, foszforot és mangánt.

Bab – tárolás

A héj nélküli bab legfeljebb három napig tart, ha héjas papírzsákban héjában nem tárolja. Konzervként, szárítva vagy fagyasztva is tartós felhasználás céljából. Szárítás után a héj nélküli babot légmentesen lezárt tartályban, hűvös és száraz helyen tárolhatja legfeljebb tizenkét hónapig.

Bab fajták

Fekete Coco kagyló bab leírás és ízvilág

A fekete Coco kagylóbab hosszú, karcsú hüvelybe burkolódik, amely éretlenként zöld lesz, teljesen érett és megszárított sárga. Minden hüvely bárhol 1-6 babot tartalmaz. A bab addig fejlődik a héjában, amíg elenyészett ahhoz, hogy a héja bőrét megkoronázza. A fekete Coco héjas babot a hüvelyhez egy apró húsrész köti össze, amely minden babban létrehozza a “szemet”, miután eltávolították. A bab ovális, kerek és kissé ívelt. Külső része fényes és közel fekete színű, elefántcsont szemmel a bab közepén. A főzés során a bab megduzzad, sűrű és húsos állagot és diófélék ízt kölcsönöz. A gyors érési folyamat során a héj pamut húsának végén elveszik a víz és megkeményedik, amikor érlelődik, és a bab könnyen meglazul.

Fava bab leírás és ízvilág

A Fava bab hüvelyek vastagak, pamut belsejében 2–7 nagy citrom-mész színű babot kapszulázik. Noha a fava hüvelyeket ehetetlennek tekintik, a bab gyengéd, édes, enyhe füves ízével, amely a tavaszt tükrözi. A bab alakja hasonló a limababhoz, kövér és gömbölyű. A bab héja vastag, textúrája keményítőtől krémesig terjedhet, attól függően, hogy milyen fiatalok és miként készülnek fel. A fava növény fiatal szürke-zöld levelei, hajtásai, indáiban, valamint fehér és fekete virágainál ehetőek, világos, füves ízekkel.

Friss Garbanzo bab leírás és ízvilág

A Garbanzo bab, más néven csicseriborsó, vékonyak és körülbelül egy zöldborsó méretűek. Friss állapotban papírszerű, halványzöld héjba burkolják. Minden héj tartalmaz egy vagy két világos zöldbabot, amelyek csomós, lekerekített alakúak. A meghámozott babot általában nem kell meghámozni, mint a fava babnak, bár ha a bab jobban rágós, mint a krémes, akkor előnyös lehet, ha kézzel vagy egy törülközővel dörzsölik a bőrüket, hogy meglazítsák és eltávolítsák, hasonlóan a mogyoró hámozásához. A Garbanzo bab keményítős, vajas textúra és enyhe babaromája, amely édes és diófélék is. Szárítás után a Garbanzo bab legtöbb fajtája zöldből halványbarnás árnyalatúvá válik. A Garbanzo bab felhasználható friss héjas babként.

Jácint kagylóbab leírás és ízvilág

A jácintbabok olyan díszítő bab hüvelyek, amelyek hosszú zöld, hátsó szőlőn nőnek fel. Amikor fiatal, a hüvelyek mély lila vagy gesztenyebarna színűek, belső részük világos, élénk zöld. A teljes érés után a bab hüvely sötétzöldké válik, és a belső bab sötétebb zöld színű lesz. Amikor éretlen, a bab temperálható és ellapult, mint a cukorrágó, és egyszer érlelje meg a babot dupla méretben, és feszítse ki a hüvelyeket. Éretlen Jácint bab ehető, bár lehet, hogy nem olyan jó ízű, mint a legtöbb többi babnál. Az érett bab a ciano-glikozidokat, a növény által termelt antimikrobiális szereket tartalmaz, amelyek keserű ízet teremtenek, és ha nem megfelelően főzik, akkor mérgezőek lehetnek.

Karácsonyi Lima kagyló bab leírás és ízvilág

A karácsonyi limabab egy széles, hajlított és lapos, körülbelül négy hüvelykes zöld hüvely belsejébe van ragasztva, amely földszínbarna színű. A hüvely könnyen kinyílik a zsinór nélküli varrásnál, három májas színű mintával megfestett, gyengéd és félig zamatos krémes fehér babot hoz fel. Végül a bab megkeményedik és megszárad, színe megfordul, és a babfelület nagyobb részét bordó, fehér foltok borítják. A karácsonyi limabab íze vajas, édes és a gesztenyere emlékeztető.

Oaxacan kagylóbab leírás és ízvilág

Az Oaxacan bab hüvelye friss állapotban élénk zöld, hosszú, kövér alakú. A hüvely belsejében a bab nagy, lila vagy fehér, vese alakú. A főzés után a bab húsos textúrával büszkélkedhet, gazdag és krémes ízű. A bab főzéséből előállított hús vékony és ízletes, egyesek szerint a veretlen emlékeztetőt emlékeztetnek. Mint sok kagylóbab, az oaxacan bab is elhalványult barnás színű lesz, ha főtték. A babon kívül az oaxacai bab szőlő virága is ehető.

Galamb borsó leírás és ízvilág

A galambborsó kis és közepes méretű borsó hüvelyben fejlődik ki, hüvelyenként átlagosan négy-öt fejlett maggal. A hüvelyek színe a fiatalon élénkzöld színű, érett, hogy megjelenjenek barna foltok vagy hézagok, egészen sötétbarnáig, majdnem lila színig. A belső borsó élénkzöld, amikor fiatal és érett, hogy világosabb aranysárga sárgájú legyen. A friss galambborsó ízes ízű és ropogós textúrájú.

Csörgőkígyó kagyló bab leírás és ízvilág

A csörgőkígyó kagyló bab héjas babot megkülönbözteti az egyedi, lila és zöld színű márványozás a külső hüvelyén. A hüvely alakja kissé változhat és rendkívül ívelt lehet, és érett állapotban eléri a 6–7 hüvelyk hosszúságot. A hüvelyekben lévő bab elefántcsontfehér, amikor fiatal, és érett állapotukban a buff és a gesztenye hangos foltos jelei alakulnak ki. A héjas bab sima, félig ovális és ívelt. Friss és fiatal állapotban a bab hüvelye édes pattanásos ízű. Miután az érett héjas és főtt Rattlesnake bab húsos textúrájú, húsos és ízét a pintobabhoz hasonló, ízletes és diófélék jellemzik finom gyümölcs-árnyalatokkal. Ha egész zöldbabként főzik, a hüvely elveszíti lila jelölését, és tiszta zöldké válik.

Scarlet futóhéjú kagyló bab leírás és ízvilág

A Scarlet futóhéjú babüzem nagy, húr nélküli hüvelyeket készít, amelyek kissé hajlottak a klasszikus bab alakúvá. A hüvelyek vastag bőrű, kissé zavaros és élénkzöld. A hüvelyben feltűnő, nagy, vese alakú mag vagy bab található. A magok élénk színükről ismertek, és a típustól függően változó rózsaszín, lila és levendula árnyalatúak, gyakran kontrasztos színű foltokkal és foltokkal. A babnak hosszabb főzési időre van szüksége, mint a tipikus héjú babnak méretük miatt, és a héj lényegében szívélyesebb. A főzés után a bab keményítő-krémes textúrájú, ízletes, nagyon diós, majdnem húsos ízű. A Scarlet futóbab virágja nagy, fürtös és gyakran skarlátvörös, bár egyes típusok lehetnek fehér, rózsaszín vagy többszínűek.

Bársony kagyló bab leírás és ízvilág

A bársonyhéjú bab halványzöld és hosszú hegymászó szőlőfürtökben növekszik. Vékony és hajlított, 10 és 12,5 centiméter hosszúságú nőnek, és apró, merev, szürke vagy narancssárga szőrszálakkal vannak borítva, amelyek irritálhatják a bőrt. A hüvelyekben lévő 3–6 színes bab a törtfehér vagy fekete vagy a sötét, fekete, barna és fehér, vagy teljesen lila színű mintáig terjed. A nagy limabab méretűek és diófélék.

Kék tóbab leírás és ízvilág

A Blue Lake babnak sötétzöld, hengeres, húr nélküli, szilárd és kövér hüvelye van. A hüvely apró halványzöld-fehéres ehető magokat tartalmaz. A bab íze jellegzetesen enyhe, finoman füves és édes, ropogós és lágy textúrájú. A Kék-tóbab bőséges növénytermesztést eredményez, amelynek hossza elérheti a 6–7 hüvelyket.

Kína hosszú bab leírás és ízvilág

A kínai hosszú babot fiatalból kell szedni, miközben a legtisztább, édes és gyengéd. A fiatal bab a tenyésztés hatvan napján fejlődik ki, a hosszú hüvely páronként nő a szárból. Rendkívüli hosszúságukról ismert, hogy a bab akár harminc hüvelyk is lehet nőni, de a legjobb íz és textúra elérése érdekében tizenkét és tizennyolc hüvelyk közötti betakarításra van szükség. A babkávé hüvelyes, hengeres formájú, sima, hornyolt, szilárd textúrájú és zöld színű héjjal. A bab hüvely hús lédús, sápadt, lime zöldborsót (a növény magjait) tartalmaz, a szeme hasonló alakú, mint a fekete szemű borsó. Ha hagyják, hogy a bab teljesen érje, akkor meg lehet héjazni és a magvakat más héj nélküli babként és borsóként felhasználni. A China Long bab íze füves és kissé édes, intenzívebb ízű, mint a hagyományos zöldbabnál.

Sárkány nyelv bab leírás és ízvilág

A Dragon Tongue bab felhasználható több érési szakaszban. Fiatalkori betakarításkor az egész bab, kagyló és magvak ehetők. A fiatal bab meleg krémszínű és készen áll a betakarításra, amikor lila variációk jelennek meg húr nélküli hüvelyükön. A Dragon Tongue bab széles alakú, átlagosan hat hüvelyk hosszú. A friss, éretlen hüvelyek ropogók és zamatosak, és négy-hat darab csontfehér magot tartalmaznak, rózsaszínű-lila csíkokkal. A friss mag szilárd, enyhén keményítő, diófélék és édes. Az egész bab ebben a fiatal szakaszban nyersen vagy főzve is fogyasztható. Főzés után a bab elveszíti színét. Ha teljes mértékben érik, a bab csíkjai mélyvörös színűvé válnak, és a bab hüvelyének magját le lehet héjazni és felhasználni, ahogy van, vagy a hüvelyben megszáradni, majd szárított babként felhasználni.

Angol futó bab leírás és ízvilág

Az Angol futó bab hosszú és lapos, és akár tíz hüvelyk hosszúra is felnőhet, bár a legjobb ízű és textúrájú lesz, ha 6-8 hüvelykben szeletelt. A bab hüvelyek simaak és élénk zöld külsővel rendelkeznek, amely éles, kissé lédús belső teret és vékony, fejletlen magvakat vagy babot tartalmaz. Az angol babot akkor fogyasztják, amikor éretlen és gyengéd, az idősebb bab túl rostos lesz fogyasztásra. Számos angol futó babfajtát először meg kell húzni, hogy eltávolítsák a hosszú oldalt, amely a bab oldalán fut. Vannak újabb Runner babfajták, bár ezeket az egyszerűség kedvéért tenyésztették. A futóbab növények az élénk skarlát és a fehér virágzásukról is ismertek, amelyek szintén ehetőek, friss és könnyű babaromát kínálnak.

Zöldbab leírás és ízvilág

A francia babot három-négy hüvelyk hosszúságból bárhol betakarítják, amikor textúrájuk és ízük csúcspontja van. A francia babnak vékony, hengeres alakja van, kontúrja mentén vastag bemélyedésekkel, körvonalazva a borsót, amelyet a babhúsban szorosan héjaznak be. A borsó, amely alapvetően a babmag, élénk lime zöld színű, félkeményítő textúrájú, enyhe ízű, bab édes és füves aromával.

Hírdetés

Guar (fürt) bab leírás és ízvilág

A guarbab kicsi és közepes méretű, átlagosan 3-10 centiméter hosszú, hosszú és keskeny, kúpos végű. A sima hüvely fiatalon zöld, és kissé karcsú, lágy textúrájú. Amint a hüvelyek éretté válnak, sárgássá alakulnak, és a sima bőr alatt látható fürtös magok vannak. Mindegyik hüvely 5–12 magot tartalmaz, amelyek színe a fekete, fehér, szürke és rózsaszín közötti lehet. A guarbab kissé keserű, zöld ízű, hasonló aromájú, mint a széles bab.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.