Spárga termesztése ültetése fajtái és receptek

A spárga növény egy igen elterjed zöldség fajta, az egészséges táplálkozás fontos ásványi és vitaminokban gazdag növény. A spárga termesztése fajtánként némi különbség van, fontoljuk meg a spárga termesztése nem annyira egyszerű dolog.

Hírdetés

Spárga termesztése

A spárga mérsékelt éghajlaton nő, ahol a növény a téli fagy vagy az szezonális aszály következtében alvási időszakot tapasztal. Rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, és a legjobban könnyű, jól vízelvezető talajban növekszik, amely gyorsan felmelegszik. A spárga növényeknek teljes napsütésre és gyakori öntözésre van szükségük az első két évben. A műtrágyát tavasszal és ősszel is fel kell használni. A szalmából vagy a halott lombozatból álló talajtakaró segít megvédeni a növényt a gyomoktól és a téli fagytól. A spárga a vetőmagból kora tavasszal ültethető vagy egyéves koronával ültethető a növekedés felgyorsítása érdekében. Magból ültetve a növény lándzsáját nem szabad két évszakra betakarítani, hogy a növénynek elegendő ideje legyen az erős gyökerek kifejlődéséhez. A gyökerek megállapítása után a lándzsa naponta betakarítható, amikor a tavasz idényben van.

Spárga – Íz

A spárga gyengéd, enyhe, füves aromájú, és lehet, hogy földes és diófélék.

Spárga – Táplálkozás

A spárga kiváló C-vitamin, K-vitamin, kalcium, rost és vas forrás.

Spárga – Tárolás

A spárga legfeljebb egy hétig tárolódik, amikor azt hűtőszekrényben mosatlanul tárolja. A spárga végeit meg kell vágni, a szárakat egy csészébe vagy tálba kell helyezni, két-öt centiméter vízzel, és egy műanyag tasaknak lazán kell lefednie a szárakat, amikor hűtőszekrényben van. Időnként vízcserére lehet szükség, ha a víz zavaros.

Jumbo Spárga fajta

Jumbo Spárga termesztése fajta leírás és íz

A jumbo spárga olyan spárgafajták, amelyeket úgy termesztenek, hogy képesek legyenek zamatos és szilárd textúrát fenntartani, amikor a maximális érettségüket betakarítják. Ugyanolyan ízjellemzőket mutatnak, mint a ceruza és a közepes spárga, ám ezek a füvesek is meglehetősen gazdagabbak lehetnek. Az ideális lándzsa szilárd, és alapvető fontosságú pisztácia zöld knobby mérlegekkel és karácsonyfaszerű tippekkel rendelkezik. Főzéskor húsos sűrűségük van, és a fű és a vaj aránya ugyanolyan sovány és gazdag.

Évszakok / Szabad

A spárga egész évben kapható, tavaszi csúcsidőszakban.

Jelenlegi tények Jumbo Spárga fajtáról

Spárga, botanikus név Asparagus officinalis, a Liliaceae család tagja. Ez egy évelő növény, amely évről évre termel ehető növényeket. A jumbo spárga a növény fiatal ehető, levél nélküli szárjai, amelyek tavasszal és nyáron lépnek ki a talajból. A Jumbo spárga egységes méretben, a lándzsák átmérője szerint kerül forgalomba. A vastagság minimálisan változik, 25–30 mm vastagságban forgalmazzák (nagyjából egy hüvelyk).

Tápérték

A spárga kiváló C-forrás. Tartalmaz jelentős mennyiségű antioxidánst, a glutationt és a rutinot is, az A-vitamin prekurzorai.

Alkalmazások

A spárga lándzsákat a természetes törési vagy hajlítási pontjukon kell bepattanni. Az alsó részeket dobja ki, mivel rostosabbak és fásabbak. A Jumbo spárga piríthatja, párolhatja, főzheti, sütheti és sült. A tavaszi alapanyagok, mint pl. Gomba, zöld fokhagyma, vadon termő földi fenyő, póréhagyma, fiatal saláta és citrusfélék a legmegfelelőbb párosítás. Egyéb kiegészítő alkotóelemek: buggyantott és lágy főtt tojás, érlelt diósajt, például pecorino és alpesi sajt, szalonna, kolbász, vörös hús, proscuitto, krém, tojás, vaj, mogyoróhagyma, gyógynövények, például kakukkfű, bazsalikom és cseresznye, élesztő kenyér, mint a savanyú valamint búza és gabonafélék, például aborio rizs, quinoa és farro.

Hírdetés

Földrajzi előzmények

A spárga őshonos Európa legnagyobb részében, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában. Noha széles körben megtalálható a vadon termő növények terén, évszázadok óta növényi növényként termesztik. Mivel történelmileg a tengeri régiókban növekedett, inkább homokos gyom nélküli talajokat részesít előnyben. A spárga termesztése hosszú távú kötelezettségvállalás. Nem csak két-három évig tart a talajművelés a termés megteremtéséhez, a növények, amelyek a föld alatti rizóma csoportból nőnek, potenciálisan továbbra is tizenöt-harminc év terméstermőket termelhetnek. A spárga növények termékeny termelők, ideális termesztési körülmények között 24 órán belül tíz hüvelykes lándzsát hoznak létre. Lehet, hogy szemtanúja lehet annak, hogy a spárga egyre szaporodik. Ennek oka az, hogy a spárga lándzsa felszívja a nedvességet a levegőből, ami duzzanatot eredményez. A növényeket rovarok megporzják, és a magokat a madarak elterjesztik, lehetővé téve a háziasított növények számára, hogy könnyen elmeneküljenek a vadon élő területeken, kiszámíthatatlan jövőbeli populációkat hozva létre. A jumbo spárga virágzik Észak-Amerika és Nyugat-Európa mérsékelt területein.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.