Avokádó leírás termesztés fa ültetés – fajták és receptek

Avokádó leírás- termesztés: Az avokádó örökzöld fákon nő, amelyek félig meleg éghajlaton, közepes páratartalommal gyarapodnak. Teljes napra és termékeny, homokos agyagtalajra van szükségük, amely jól elvezet. Az avokádó fáknak is sekély gyökérzetük van, és jó szellőztetést igényelnek a talajban. Az avokádó fák fiatalos és érett korukban heti öntözést igényelnek, csak 2-3 hetente kell öntözni. Rendkívül érzékenyek a nedves talajra, ezért gondoskodni kell arról, hogy a talaj nedves, de ne legyen túlzottan nedves. A kéreg, a száraz levelek, a fű vagy a kakaóbab héjával történő talajtakarás elősegíti a talaj védelmét a száraz évszakokban, de esős évszakokban nem szükséges. Az avokádó fákat késő tavasszal ültetik, és magból termeszthetők, vagy egy másik fára ültethetik. Sok különféle avokádófajta létezik, és néhány fajta tíz évbe telt, míg a gyümölcs újabb, a fejlettebb fajták négy-öt év alatt hoznak gyümölcsöt. Az avokádó készen áll a betakarításra ősszel és a tél elején.

Hírdetés

Avokádó leírás Íz

Az avokádó vajas és sima, enyhe, enyhén diós ízű.

Avokádó – Táplálkozás

Az avokádó jó forrása a folsavnak, rostnak, K-vitaminnak és réznek. Néhány káliumot, E-vitamint és riboflavint tartalmaznak.

Avokádó – Tárolás

Az avokádó az érettségtől függően akár három napig is megmarad, ha egészben szoba hőmérsékleten tárolják. Ha az avokádó már érett, akkor azt műanyag zacskóban tárolhatja a hűtőszekrényben, ahol öt napig is megtartja.

Avokádó fajták

Koktél avokádó leírás és ízvilág

A koktél-avokádó keskeny, hosszúkás alakú, mint egy csecsemő uborka. Körülbelül öt-nyolc centiméter hosszú, vékony, olajbogyó bőrű, teljesen ehető. Különösen figyelemre méltó, hogy a Cocktail avokádó krémes belső pépében nincs a tipikus nagy középső gödör, és helyén egy üreges papery hüvely található. Egyébként meglehetősen összehasonlíthatók a teljesen kifejlesztett avokádókkal; sima, krémes és halványsárga, a bőrhöz közelebb eső zöld színű, vajas állagú, gazdag ízű.

Napi 11 avokádó leírás és ízvilág

A Daily 11 avokádó olyan nagy változat, amely akár öt fontot is megsúlyozhat, és háromszor nagyobb, mint a közönséges Hass avokádó. A Daily 11 avokádó hosszúkás körte alakú, vastag bőrű és sötétzöld színű, amely érett állapotban matt anyagot kap. A belső mag kicsi, bőséges mennyiségű sűrű és olajos húst hagyva, amelynek krémes textúrája és diófélék, földes íze van.

Ettinger avokádó leírás és ízvilág

Az Ettinger avokádók hasonlóak a Fuerte avokádókhoz, körte alakú, sima, vékony, fényes zöld bőrrel, amely nem hámlik könnyen, és halványzöld húsú. Az Ettinger avokádó enyhe ízű és alacsonyabb olajtartalommal rendelkezik, mint más fajták, és a gyümölcsök átlagosan tíz-húsz uncia méretűek. Belső húsuk, csakúgy, mint szinte minden más fajta, nagy magot és üreget tartalmaz, amely a gyümölcs tömegének tíz-huszonöt százalékát teszi ki. Az avokádó három fő törzse a mexikói, a nyugati indiai és a guatemalai, az Ettinger avokádó, amely mexikói és guatemalai típusokból származik. Az Ettinger avokádófa nagyon erőteljes, és nehéz gyümölcshordozóként gyakran sok gyümölcsösnek a legjövedelmezőbb fajtája….

Floridai avokádó leírás és ízvilág

A floridai avokádók körteszerű alakúak és nagyok, gyakran egy font feletti súlyú és legfeljebb 13 hüvelyk hosszúak. Élénk zöld bőrük zöld marad, még a gyümölcs érésekor, bár lehet, hogy foltos az alkalmi barna csík. A sima, de kemény külső bőr szorosan tapad a gyümölcs húsához, amelyben egy nagy központi gödör található. Az aranysárga hús szilárd és enyhén rostos, magas nedvességtartalmú, enyhe, mandulaszerű dióféle ízű, édes aromájú.

Gem Avókádó leírás és ízvilág

A gem-avokádó körte alakú, durva, vastag, fekete bőrrel, aranyszínnel borítva, átlagosan 7-11oz tömegű. A minőségi versenytársról ismert Gem avokádók fantasztikus, gazdag ízűek. Az avokádó fák bokros örökzöld fák, nagy levelekkel. A Gem avokádó fa egy félig kompakt, váza alakú fa, amely a gyümölcsöt főként a fa belsejében lévő klaszterekben hordozza, és megvédi őket az elemektől. A gem avokádó fák jó termeléssel rendelkeznek, és kevésbé hajlamosak, mint a hass fajták, hogy váltakozva váltsanak, más szóval bőséges termés egy évben, de nem a következő. A legtöbb gyümölcstől eltérően az avokádó nem érik a fát, így több hónapig tárolható a fán, így a termelő nagyobb ellenőrzést gyakorolhat a betakarítási mennyiség felett. A gem avokádók különösen jól tartják a fát.

Ghánai avokádók leírás és ízvilág

A ghánai avokádók méretét, alakját, színét és ízét tekintve széles választékot kínálnak, az ország nagy génállományának köszönhetően. Számos olyan helyi fajta és hibrid létezik, amelyek egyedi gyümölcs- és termőképességeket kínálnak, a korai terméstől a késői szezonig, a zöld bőrűtől a sötét lila-fekete gyümölcsig éréskor. A héj vastag és kavicsos, ahogyan azt a guatemalai avokádófajban megtalálják, vékony és finom, a mexikói fajra jellemző, vagy sima, bőrös, vékony és közepes vastagságú, a nyugat-indiai fajra jellemző. A ghánai avokádó körte alakú és lekerekített alakban változik, és súlya meghaladhatja a fontot vagy annál is. A halványzöld vagy sárga hús fajtájától és olajtartalmától függően lehet vizes, rostos, száraz vagy vajas. Az aroma enyhe és gazdag között változhat, és az édességre vagy a diétára utal.

Zöld avokádó leírás és ízvilág

A zöld avokádó fajták élénkzöld bőrrel rendelkeznek, amely zöld marad a gyümölcs érésekor is, bár barna csíkokkal vagy foltokkal foltos. A zöld avokádó különféle formájú és méretű, körte alakú és lekerekített formájú, és súlya legalább egy font vagy több. A zöld bőrű avokádó fajták általában nagyobbak, sima bőrűek, mint a szokásos hass avokádó. Vékony és közepesen vastag bőrük van, néhány fajta, például a pinkerton avokádó, különösen könnyen meghámozható. A halványzöld és aranysárga színű test általában szilárdabb, kevesebb zsírtartalommal és olajtartalommal rendelkezik, és az íze enyhe és kissé vizes, mint például a zutano avokádó, a gazdag, édes és diós, mint a gwen avokádó.

Hírdetés

Hass avokádó leírás és ízvilág

A Hass avokádó kavicsos, zöld és mély lila vagy csaknem fekete érésű, méretük 5-12 uncia lehet. Noha a bőr vastag, viszonylag könnyű meghámozni. A bőrhöz legközelebbi test halványzöld, és a közepes méretű középső kőhöz közeledve sárga hangot kap. A hús puha, krémes és alig rostos, jó olajtartalommal. Az íze gazdag és diófélék, kissé édes.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.