Zöld sárgabarack gyümölcs – sárgabarack fajták

Leírás / Íz: A zöld sárgabarack éretlen gyümölcs, amelyet még az érés megkezdése előtt szednek, és narancs színüket kifejlesztik. A világos zöld színű gyümölcsök átmérője 3–5 centiméter, hosszúkás ovális alakúak, és a jellegzetes bemélyedés a középső vonal mentén húzódik. A bőrt bársonyos foltos borítja és a gyümölcsök nagyon kemények. A halvány zöld sárgabarack test közepén egy lágy középső gödör van, a kemény, külső endocarpnak még nem fejlõdött ki teljesen. A zöld sárgabarack keserű, savas ízű, mandula aromájú.

Hírdetés

Zöld sárgabarack – Évszakok / Szabad

A zöld sárgabarack kora tavasszal és a nyári hónapokban kapható.

Jelenlegi tények

A zöld sárgabarack a Prunus armeniaca éretlen gyümölcsje. A zöld sárgabarackot ugyanúgy használják, mint az éretlen őszibarackot és a friss mandulát, és gyakoribb a perzsa, az ázsiai és a közel-keleti konyhákban. A gyümölcs korai szakaszában betakarítják, hogy a jobb minőségű gyümölcsméretet és termelést biztosítsák. Más gyümölcsfákkal, például a citrusfélékkel ellentétben, amelyek önmagában ciklikusan csökkennek a gyümölcsön, a sárgabarackfákat kézzel kell elvékonyítani. A zöld kajszibarack használata egyre népszerűbb az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol a szakácsok éretlen, zöld gyümölcsöket adnak hozzá chutney-kké vagy pácolt umeboshi-ként készített tavaszi menükhöz.

Tápérték

A zöld sárgabarack ugyanazt az alapvető tápanyag-tartalmat tartalmazza, mint az érett gyümölcsök; azonban kevesebb cukortartalommal és kevesebb jótékony pigment-előállító vegyülettel rendelkeznek. Magas pektintartalmuk, valamint az A és C vitamin, valamint a B-komplex vitaminok, kalcium, foszfor, vas és kálium forrása.

Alkalmazások

A zöld sárgabarackot általában nem nyersen fogyasztják túlságosan savanyú és keserű ízük miatt, azonban a só hozzáadása a nyers gyümölcsökhöz hozzájárulhat a keserű vagy savanyú íz csökkentéséhez. A hús lágyulása érdekében ajánlott, hogy a gyümölcsöket buggyantás előtt főzzük vagy főzzük. Buggyanthatnak különféle folyadékokban, az egyszerű sziruptól és viztől a sörig vagy borig, egész fűszerekkel vagy más ízesítőszerekkel. A zöld sárgabarack lekvár vagy chutney készítésére használható. A Közel-Keleten és Indiában a teljes zöldbarackot ízletes fűszerekkel gyakran pácolják, csakúgy, mint a zöld mandula vagy a baba őszibarack, és hasonló ízeket kínálnak, mint az olajbogyóé. A pácolt zöldbarackot igénylő ételek magukba foglalják a bárány-, bárány-, baromfi- és egyéb húsételeket, valamint a salátákat. A pácolt zöldbarackot hozzáadhatják a crudité tálhoz vagy egyedül snackként élvezhetik. Legfeljebb egy hétig tárolhatja a zöld barackokat hűtőszekrényben. Tartósított vagy pácolt zöldbarackok akár egy évig is eltarthatók.

Etnikai / kulturális információk

A zöld sárgabarack gyakrabban néz ki Üzbegisztán, Törökország, Irán közép-ázsiai országainak piacán vagy a közel-keleti országokban, például Marokkóban. Ott az éretlen gyümölcsöket betakarítják és eladják a helyi piacokon vagy közvetlenül az éttermek számára. Törökországban pácolták vagy marokkói bárány- vagy baromfitermékekben használják. Délkelet-Ázsiában japán kajszibarackot vagy umot, rokon barackfajt (Prunus mume), éretlen, zöld gyümölcsük miatt termesztik (az érett gyümölcsök még mindig keserűek és kemények), pácolásuk és likőrkészítés céljából történik.

Földrajz / Előzmények

A sárgabarack őshonos Kína északnyugati részén, a Tien Shan hegységben, másodlagos eredetű a kaukázusi hegyvidéken. A sárgabarack termesztése 3000-ben nyúlik vissza Kínában. Az évszázadok során a sárgabarack keletre és nyugatra terjedt az utazókkal a Fűszerút mentén. Az egyes régiókban tapasztalható differenciálódás és termesztés miatt a sárgabarack négy különféle ökológiai és földrajzi csoportba sorolható: közép-ázsiai, iráni-kaukázusi, európai és Dzhungar-Zailij. Ma a sárgabarackot Közép-Ázsiában, Pakisztánban, Örményországban és Törökországban, Indiában, Kalifornia központjában és az Egyesült Államokban, Dél-Európában, Dél-Afrikában és Ausztráliában termesztik. A zöld sárgabarack valószínűleg a mezőgazdasági termelők piacán és az Egyesült Államok közel-keleti piacán található.

Receptek Ötletek

Zöld sárgabarackot tartalmazó receptek. Az egyik a legegyszerűbb, a három a nehezebb.

Hírdetés

www.venturists.net

 

Csirke Tagine kajszibarack, szilva és tartósított citrommal

Étel és bor

 

Pácolt kajszibarack

Étel receptek-Hírek itt kezdődnek-Receptek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.