Moorpark kajszibarack fajtái és termesztése

Leírás / Íz: A Moorpark kajszibarack nagy gyümölcs, őszibarackra emlékeztet, átmérője 5–7 centiméter. Világos, aranysárga narancsbőrük van, és teljesen érettkor barnásvörös elpirul, vagy vörös foltok fröcskölhetnek ott, ahol a gyümölcs a nap felé néz. A sima bőr aromás és vékony. Mélysárga vagy narancssárga húsuk van, apró középső kövekkel, amelyek nem tapadnak a testhez. A Moorpark kajszibarack lédús és gazdagon édes, szilva jellegű.

Hírdetés

Moorpark kajszibarack – Évszakok / Szabad

A Moorpark kajszibarack késő tavasszal és nyár elején kapható.

Jelenlegi tények

A Moorpark kajszibarack, más néven Moor Park, a Prunus armeniaca örökség fajtája. A Moorpark sárgabarack az egyik legjobb kajszi fajta, mind Angliában, mind az Egyesült Államokban. Thomas Jefferson kedvenc fajtái voltak, és a Monticello Estate-ben termesztették. Állítólag a kaliforniai Moorpark városát a völgyben növekvő Moorpark barackfákról nevezték el.

Tápérték

A Moorpark barackok jó forrást jelentenek az A- és C-vitamin, a B-komplex vitaminok, a kalcium, a réz, a vas és a foszfor számára.

Alkalmazások

A Moorpark kajszibarack lédús rostja, kivételes ízük és ismert módon jól párosul más csonthéjasokkal, beleértve a cseresznye, szilva és nektarin. Ehető nyersen, szárítva, püréként, pörköltként, grillezve, sütve vagy dzsembe főzve. Használja őket friss gyümölcs salátákban, ízes salátákhoz, előételekhez és desszertekhez. Egyéb ingyenes párosítások között szerepelnek a sült saláta kitûnõ, pitypang zöldek, méz, tojáskrém, tenger gyümölcsei, például fésûkagyló és garnélarák, levendula, citrom, narancs, kardamom, pisztácia, cayenne, pepitas, mascarpone, burrata, chevre, vanília, fehér csokoládé, joghurt, mogyoró és olivaolaj. Használjon Moorpark kajszibarackot süteményekben, muffinokban és gyorskenyérben, vagy pépesítse fel őket fagylalthoz és gelatohoz. A pürét szintén redukálhatjuk szószra, vagy felhasználhatjuk borkészítéshez vagy öntetekhez. A Moorpark sárgabarackot érlelje szobahőmérsékleten, és legfeljebb 3 napig tárolja a hűtőszekrényben.

Etnikai / kulturális információk

A Moorpark kajszibarack már régóta népszerű fajta Angliában, amelyet először Olaszországból hoztak be 1542-ben, VIII. Henrik uralkodása alatt. Olyan nagy slágerek voltak a 19. század fordulója körül, hogy említést szereztek az 1814-es Jane Austen klasszikus regényében, a Mansfield Parkban.

Földrajz / Előzmények

A Moorpark fajtát először Angliában mutatták be 1760-ban, bár egyes szakértők szerint az országban a 16. század óta termesztik őket. Ezeket a Hertfordshire-i Moor Park birtokról nevezték el, ahol a fák először hoztak gyümölcsöt, és első név alatt 1788-ban adták el őket. A kereskedelmi útvonalak, a feltárások és az idő elterjesztik a gyümölcsöt Ázsiából Európába és végül az Új Világba. A legtöbb Új Világ barack Európából származik. Manapság a Moorpark kajszibarackot nem kereskedelmi célból termesztik, és általában kis gazdaságok és házi termelők termesztik. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Tasmaniában, Új-Zélandon és egész Európában termesztik őket, ahol a gazda piacán is megfigyelhetők.

Receptek Ötletek

Receptek, amelyek tartalmazzák a Moorpark sárgabarackot. Az egyik a legegyszerűbb, a három a nehezebb.

Hírdetés

Íz otthon

 

Házi szárított gyümölcs

getoffyourtushandcook.com

 

Kajszibarack, kelkáposzta és quinoa saláta

Saláta üveges

 

Fehér csokoládé, barack és dió pogácsa

Style Me Pretty

 

Sárgabarack Whisky Smash

myhealthybalance.com.au

 

Sárgabarack Custard Flan

Étel receptek-Hírek itt kezdődnek-Receptek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.