Articsóka fajta és termesztése és felhasználása – tárolása-receptek

Részletesen bemutatjuk az articsóka fajta és ízéit tárolás módját. Külön kitérünk az articsóka fajta, hogyan kerül felhasználása, alkalmazásra és articsóka termesztése, táplálkozásra és receptekre is.

Hírdetés

Termesztés

Az articsóka egy évelő bogáncsnövény ehető virágbimbója, amely elsősorban hideg, ködös nyarakkal és enyhe tél éghajlaton nő. Az articsóka növényeknek jól vízelvezető, termékeny talajra van szükségük, és növényi táplálékra van szükségük a túlmaradáshoz és a nagy rügyek növekedéséhez. Hetente többször is kell öntözni, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen túlzottan nedves.

A szerves anyagokkal történő talajtakarítás segít megőrizni a talajt melegen és nedvesen, ám amikor a rügyek kialakulni kezdenek, távolítsa el a talajtakarót és cserélje le komposztba a növekedés elősegítése érdekében.

Az articsóka növényeket fenyegető meztelen csigák és botrytiszák jelentik a fenyegetést, és minimalizálhatók a meztelencsapda vagy csapda beállításával és a fertőzött lomblevelek eltávolításával. Az articsókokat az utolsó fagy után kora tavasszal ültetik, és a késő nyáron és a kora ősszel betakarítják, bár néhány éghajlat egész évben rügyeket hozhat.

Articsóka – Íz

Az articsóka lágy és gyengéd, enyhe, kissé citromos, zöld ízű.

Articsóka – Táplálkozás

Az articsóka kiváló rost- és K-vitaminnal rendelkezik, továbbá tartalmaz C-vitamint, folátot, magnéziumot, káliumot és mangánt.

Articsóka – tárolás

Az articsóka legfeljebb egy hétig tarthat, ha azt hűtőszekrényben mosatlanul tárolja. A szárot meg kell öntözni vízzel, és perforált tasakban kell tárolni a ropogós fiókban.

Cardoni Articsóka fajta

Leírás / Íz: Noha a Cardoni articsóka fajta betakarított szárának zellerje kezdetben megjelenik, a szárnak nem szabad olyan ropogósnak lennie, mint a zellertől. Valójában nehéznek és nedvesnek kell lennie. A Cardoni szára halvány pisztácia színű, hosszanti barázdákkal és velúrszerű textúrával. A szedés és a vágás után a fennmaradó néhány levélnek is sápadtnak, szürkés-zöldnek és puhának kell lennie. A leveleket azonban nem ajánljuk enni. Főzve a szárok húsos, diófélék és keserves.

Évszakok / Szabad

A Cardoni télen és kora tavasszal kapható.

Jelenlegi tények

A Cardoni, botanikai néven Cynara cardunculus, bogáncsos lágyszárú évelő növény, és az Aster család tagja, Asteraceae. Gyakran articsóknak nevezik, bár valójában külön faj, közös törzsfajjal. A karbonit elvágják. Ez a folyamat összekapcsolja a növényt, és megakadályozza a napfény papírt vagy szalmát a szárok árnyékolása érdekében. A fényforrás hiánya gyengédebb és édesebb növényt eredményez. A legjobb karbonák abszolút sötétségben nőnek fel.

Alkalmazások

A Cardone-t nem szabad nyersen fogyasztani, hanem áztatni és blanszírozni kell, mielőtt elkészíti a keserű minőség eltávolítását. A Cardoni klasszikus készítménye a bagna cauda, ​​ahol a szárakat főzzük, rántjuk és sütjük, és olvasztó sajttal és forró szardellaszóssal tálaljuk. A Cardoni pár jól gazdag zsíros és magas savtartalmú összetevőkkel rendelkezik. A kiegészítő alkotóelemek közé tartoznak a szardella, a fehér hal, a szalonna, a bazsalikom, a vaj, a sajtok, különösen a kecske és a feta, a tejszín, a fokhagyma, a citrom, a hollandaise, a gomba, a bors, a kolbász, a kakukkfű, a paradicsom, a szőlőskert, a fehérbor és a szarvasgomba. A Cardoni-t szárazon és hűtve kell tartani, amíg készen áll a használatra.

Etnikai / kulturális információk

A kardiókat vegetáriánus enzimforrásként (tejoltóként) használják a sajtgyártásban.

Földrajz / Előzmények

Cardoni őshonos Északnyugat-Afrikában. Úgy gondolják, hogy ezer éve termesztik Európa mediterrán közép- és nyugati régióiban. Erősen kitérő növényként ismert, amely átveheti a kertet, és ha magokra hagyja, mérföldekre terjed. Annyira sikeresen menekül a termesztésből, hogy törvényesen “káros gyomnövényként” szerepel. A Cardoni Nyugat-Európán, nevezetesen Olaszországon kívül viszonylag lényegtelen élelmiszer-növény.

A mezőgazdasági folyóiratokban és könyvekben többször dokumentálták, hogy a karbonok nem termelnek elegendő ehető növényt a kertben elfoglalt helyhez, megjegyezve, hogy a növény soha nem tud eleget fizetni az igényelt földért. A kertészek gyakran úgy döntenek, hogy a kartonot azért díszítik, mivel nyár végén és ősszel merész lila, kék bogáncsvirágú koronákat állít elő. A Nagy-Brit Királyi Kertészeti Társaság eljuttatta a Kardon Érdem Kert-díját a kartonoknak, és az utóbbi 200 év egyik legfontosabb növényévé nyilvánította.

Koktél articsóka fajta

Leírás / Íz

A koktél articsóka egyszerűen a kisebb articsóka, amely ugyanazon a növényen nő, mint a nagyobb articsóka. Leggyakrabban articsóka és sivatagi földgömb articsóka növényeken nőnek fel. A nadrág belső árnyékolt részében nőnek. A nap elleni védelme lassabb növekedést eredményez. Télen és tavasszal formájuk kerek, a nyári hónapokban szinte kúpos lesz. Megfelelően vágva és főzve a koktél articsóka minden része ehető, mivel mérete kis fojtást okoz, ha van. A koktél articsóka gyengéd és édesebb, de kevésbé húsos, mint érett társaik.

Évszakok / Szabad

A koktél articsóka csúcsidényei tavasszal vannak, de általában egész évben kaphatók.

Jelenlegi tények

Az articsóka, a botanikai név a Cyrnara scolymus, a lágyszárú évelő növény fiatal virágfejei, és a Compositae család tagja. Az “articsóka effektusnak” nevezett furcsa esemény megváltoztatja a szájpad reagálását bizonyos italokra az articsóka evése után. Ennek oka az articsókában, a klorogénsavban és a cinarinban található vegyületek, amelyek károsítják az ízlelőbimbók édes receptorait.

Alkalmazások

A koktél articsóka párolható, párolható, pörkölt, főzött, sült, pácolt és a szívek olajban tartósíthatók. Az articsóka párosul mind zsíros, mind magas savtartalmú összetevőkkel.

A kiegészítő alkotóelemek közé tartozik a szardella, a szalonna, a bazsalikom, a vaj, a sajtok, különösen a kecske- és feta, a tejszín, a fokhagyma, a citrom, a hollandi, a gombák, a bors, a kolbász, a kakukkfű, a paradicsom, a szőlőskert, a fehérbor és a szarvasgomba.

Az optimális articsóka érdekében válassza ki azokat a articsókokat, amelyeknek szoros magja van, és méretüktől függetlenül jelentősnek érzik magukat. ha kinyomja az articsót és kinyílik, akkor friss. Javasoljuk, hogy használat előtt alaposan öblítse le és dörzsölje az articsókokat, hogy eltávolítsa a növény által termés közben előforduló keserű film eltávolítását.

Az articsóka színének megőrzése és a barnulás megelőzése érdekében áztassa citrom- és vízoldatban.

Földrajz / Előzmények

Az articsócokat először a mediterrán térségben évezredek óta termesztették, konkrétan Afrika északi részén, a Maghreb néven, ahol vadonban még mindig növekszik. Az articsóka leggyakrabban Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban és Kaliforniában termesztésre kerül.

Hírdetés

Az első articsókamagot olasz bevándorlók vitték Amerikába, és átültették az észak- és közép-kaliforniai tengerparti régióba, ahol manapság az Egyesült Államokban az összes articsóka 99% -át termesztik. Noha nagyon kemény, az articsók csak a mérsékelt tengerparti tengeri éghajlaton gyarapodnak.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.