Sárgabarack növény

Sárgabarack Leírás / Íz: A kajszibarack vékony, kerek vagy enyhén hosszúkás gyümölcs, sima és bársonyos bőrrel. A bőr gyakran rózsás elpirulással rendelkezik, színétől halványsárgától aranytól egészen az égett narancsig terjedhet, a fajtától és az érettségtől függően.

Hírdetés

A hús sima, lédús, gyengéd és édes, a végén csak kissé savanyú. Az ízt gyakran úgy írják le, mintha őszibarack és szilva lenne. A kajszibarack csonthéjasoknak vagy csonthéjasoknak van besorolva, vékony bőrükkel, rénszarvas közepükkel és egyedülálló, kemény, héjjal vagy kővel körülvett héjjal.

Sárgabarack évszakok / Szabad

A kajszibarack késő tavasszal és nyáron kapható.

Jelenlegi tények

A kajszibarack a rózsa család tagja, szorosan kapcsolódik a szilva, az őszibarack, a cseresznye és a mandula. Teljes növénytani nevük, a Prunus armeniaca, Örményországra utal, ahol az ókori görögök úgy gondolták, hogy a kajszibarack származik.

Sokféle fajta kajszibarackot tenyésztenek különböző tulajdonságokra, a korai, közép- és késői érésig, a kiváló ízűségig, a színezésig és még a hosszú távú szállítás képességéig. Népszerű barackfajták a Blenheim, a Sungold, az Autum Royal, a Moorpark és a Royal Rosa. A kajszibarack szintén szülő gyümölcse a sikeres hibrideknek, például a sárgabarack-szilva keresztezésének, amelyet plutnak, apriumnak vagy szilvanak neveznek. A legtöbb Új Világ kajszibarack valójában európai vagy nyugati eredetű, míg a közép-ázsiai vagy keleti kajszibarack még mindig viszonylag új az Egyesült Államokban és más észak-amerikai termelőkben.

Tápérték

A kajszibarack az A és C vitamin, kálium, kalcium, vas és béta-karotin jó forrása. Egyszerre, vagy másként, a sárgabarackot rák, daganatok, duzzanat, fekélyek, szívbetegségek és még sok más kezelésére elismerik. Történelmileg jelentős szerepet játszottak a kínai orvoslásban, ahol úgy gondolják, hogy regenerálják és méregtelenítik a testet.

Alkalmazások

A kajszibarack felhasználható nyers és főtt felhasználásra is, és mindenféle ételhez, előételektől desszertekig. Pörkölve, grillezve, sütve, főzve, buggyantva, dzsemekbe és tartósított konzervekbe főzve, fagylaltká vagy gelattóvá készítve, vagy szószban vagy öntettel való felhasználásra pépesíthetők. Gyakran konzervként vagy szárítással tartósítják meg őket, mert a friss gyümölcs annyira romlik, és még likőrök ízesítésére is felhasználják őket, például barackpálinkát.

A kajszibarack párosul más csonthéjasokkal, beleértve a cseresznye, mandula és szilva, valamint mogyoró, pisztácia, vanília bab, méz, tojáskrém, lágy sajtok, citromhéj, narancshéj, fehér csokoládé és könnyű, édes fehérborok formájában. Bőrük ehető, vékony és gyengéd, és segíthet a gyümölcsnek megőrizni alakját a főzés és sütés során.

Ha azonban inkább hámozza őket, kb. 20 másodpercig forralható vízben blanšálhatja a sárgabarackot, bemerítheti jeges vízbe, hagyhatja lehűlni, és könnyen kiszedheti a bőrt. Még néhány keleti barackfajta vetőmagja vagy magja is édes, ízében és megjelenésében hasonlít egy mandula, tele van fehérjével és rostral.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a magok TOXIKUSAK MEGSÉGEK, amíg a pörkölt nem lesz. A barackok is helyettesítik az őszibarackot, bár attól függően, hogy milyen édes a kajszibarack, fontolhatja meg, hogy adjon hozzá cukrot a recepthez, hogy ki tudják számolni a különbséget. Tárolja a sárgabarackot a pulton szobahőmérsékleten, amíg érett és lágy, tapintású. A kajszibarackot érett állapotban kell fogyasztani, vagyis hűtőszekrényben tárolhatják, és pár napon belül el is fogyaszthatják. Tárolás közben vigyázzon, hogy ne rakja össze vagy halmozza őket, mivel azok könnyen sérülnek. A hosszabb tárolás érdekében

Etnikai / kulturális információk

A kajszibarack egyedülálló kapcsolatban állnak egy ősi emberekkel, akik a Hunza-völgyben élnek Pakisztán északkeleti Himalája hegycsúcsain. A hunzai emberek azt állítják, hogy Nagy Sándor három katona után származnak, akik elvesztették útjukat a Himalája egyik meredek szurdokában, és állítólag sok centenárusuk van köztük, hosszú, egészséges, teljesen betegségmentesek. Étrendjük elsősorban gabonafélékből, gyümölcsökből, diófélékből és zöldségekből áll, húsból és tejtermékből kisebb részekben, és nem tudnád? – A kajszibarack az egyik fő növénytermesztésük! A gyümölcsöt frissen és szárítva fogyasztják, és a magokat őrölték olajukhoz, vagy pörkölték és megették, mint ahogy az mandulát tenné. Sok elmélet van arról, hogy a sárgabarack és magja kulcsfontosságú tényező az ilyen hihetetlen hosszú élethez,

Földrajz / Előzmények

A sárgabarack vélhetően Kínából származik. Mindazonáltal Örményországban és Indiában is termesztették őket az ókor óta, tehát biztonságosabb lehet mondani, hogy a kajszibarack Kínából és Közép-Ázsiából származik, és azokat már az ie 2000-ben termesztették. A háziasítás pontos központja bizonytalan, vagy legalábbis megvitatott annak köszönhető, hogy a gyümölcs széles körben elterjedt a kiterjedt, őskori termesztésből. Az olyan kereskedelmi útvonalak segítségével, mint a Selyemút, a sárgabarack elterjedt Ázsiából Európába és végül az Új Világba. Örményországon keresztül érkeztek Európába, ezért kapta a sárgabarack a Prunus armenaica tudományos nevet. Nagy Sándornak a barackok Görögországba történő bevezetésével jár, míg VIII. Henrik király kertésze Olaszországból Angliába vitte őket. A kajszibarack végül eljutott Virginiába 1720 körül kb. Angol telepesekkel, míg a spanyol misszionáriusok később, a 18. században vezettek be az amerikai nyugati partra, amelyet valódi érkezésének tekint az USA piacának. A kaliforniai klíma tökéletesen alkalmas kajszibarack termesztésére, és ma is az USA-ban a termesztés elsősorban Kaliforniai gyümölcsösökben zajlik.

Hírdetés

Magyar gasztronómia köret-receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál
Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.