Afganisztáni kajszibarack növény

Leírás / Íz: Az afganisztáni kajszibarack közepes méretű, sima, halványsárga bőrrel és alkalmanként elpirul a vállán. Jellemző középvonal-bemélyedésük az egyik oldalon a szár végétől a csúcsig tart. Az afganisztáni kajszibarack egy szabadkő alakú fajta, vagyis a test nem tapad a belső mandula alakú kőhöz. A halványsárga test lágy és olvadási tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon édes aromát kínál, nagyon alacsony savassággal.

Hírdetés

Afganisztáni kajszibarack Évszakok / Szabad

Az kajszibarack késő tavasszal és a nyári hónapokban érhető el.

Jelenlegi tények

Az afganisztáni kajszibarack fehérhúsú fajta, amely botanikailag Prunus armeniaca besorolású. A név ellenére ez a fajta eredetileg Iránból származik, nem Afganisztánból. A fajnév Örményországra utal, amely a kaukázusi térség országa, ahol feltételezhető, hogy az ilyen kajszibarack származik. Az afganisztáni kajszibarack ritka és nem kereskedelmi forgalomban készül.

Tápérték

Az afganisztáni kajszibarack az A és C vitamin, valamint az élelmi rost gazdag forrása. Jó B-komplex vitaminok, kalcium, foszfor, vas és elektrolit-kálium forrásai.

Alkalmazások

Az kajszibarack nyersen, főzve vagy szárítva is felhasználható. Édes vagy ízletes ételekhez egyaránt felhasználhatók. Adjon hozzá nyers, szeletelt és pácolt gyümölcsöket, hogy ezeket sütőipari termékekben, például tortákban, morzsolódásokban vagy piteknél felhasználhassa. Az afganisztáni kajszibarack pörkölhető, vagy grillezhető, buggyantható vagy főzhető mártással. Párolja az afganisztáni kajszibarackot erős sajtokkal, báránnyal, csirkével, más csonthéjasokkal és olyan gyógynövényekkel, mint a rozmaring és a bazsalikom. A szárított barackok felhasználhatók levesekben, rizsben és csirke ételekben. Az afganisztáni kajszibarack legfeljebb egy hétig tárolható a hűtőszekrényben.

Etnikai / kulturális információk

A kajszibarackot évszázadok óta termesztik Iránban. A perzsa az iráni barackot „napfénymagnak” nevezte. Ritkábban fogyasztják frissen, ízük és tápértékük megőrzése érdekében gyakran szárítják őket. Számos különféle perzsa recept igényel szárított barackot, például pörkölt, csirke és rizs ételeket. A kajszibarackot Iránban is feldolgozzák a magok édes belső magjainak felhasználása céljából, amelyeket tápláló snackként fogyasztanak.

Földrajz / Előzmények

Az afganisztáni kajszibarackot először 1957-ben hozta Észak-Amerikába Dr. Karlos Lapins, a brit kolumbiai Summerlandben található kanadai kutatóállomás növénynemesítője. A Lapins palántákat hozott az iráni Teheránból, amelyek valószínűleg a kevés fehérhúsú fajta egyike voltak, mint például a Shaa-kar-pareh vagy a Shalakh. A fajtát eredetileg túl gyengédnek tekintették a kereskedelmi termeléshez. A fa alacsony hidegképességű fajtának tekinthető, amely hosszabb ideig képes ellenállni 45 Fahrenheit fok alatt. Hideg toleranciája miatt mérsékelt térségekben magasabb tengerszint feletti magasságban fog növekedni. Manapság az Egyesült Államokban és Kanadában az afganisztáni kajszibarackot leggyakrabban kisebb, fülkékben ültetik. Megfigyelhetők a mezőgazdasági termelők piacán Közép- és Dél-Kaliforniában,

Receptek Ötletek

Receptek, amelyek tartalmazzák az afganisztáni kajszibarackot. Az egyik a legegyszerűbb, a három a nehezebb.

Hírdetés

Magyar gasztronómia köret-receptek – Hírek itt kezdődnek || Női Net Portál

Mai hírek friss
Apró-Nokedli.eu
Cheetah portál

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.