Paszternák és fehérrépa ismertetője

 


Igen régóta népszerű növényeket mutatunk be, az egyik a petrezselyem, azaz fehérrépa. A másik gyógyhatással bíró pasztinák, azaz paszternák.

Petrezselyem vetése

Petrezselyem vetőmagja nagyon apró, akár mely 2-3 hétig is eltarthat a magok 15 C° fokon 15 és 35 napig is az időjárás függvényében. Arra érdemes figyelnünk, míg ki nem kell, mindig nedves legyen a talaj. A fehérrépa vetése március és április időszakban. Sortávolság 25 centi és köztávolság 8 centi, mélysége fél centi legyen. Szeptember és októberre kifejlődnek annyira, hogy megvastagodott gyökerű fehérrépát betakaríthassuk.

Hírdetés

Fehérrépa fajták

  • Simalevelű zöld metélőpetrezselyem 9 cm hosszú
  • Hanácka gyökérpetrezselyem 19 cm hosszú
  • Félhosszú gyökérpetrezselyem 18 cm hosszú
  • Korai cukor gyökérpetrezselyem 15 cm hosszú
  • Mohafodrozatú zöld metélőpetrezselyem 9 cm hosszú
  • Hosszú gyökérpetrezselyem 21 cm hosszú
  • Arat gyökérpetrezselyem 20 cm hosszú
  • Olmützi gyökérpetrezselyem 20 cm hosszú

Bébi fehérrépa

Angolul: Baby Bunch Turnips

Bébi fehérrépa fotója

Bébi fehérrépa fotója

Leírás
A bébi fehérrépa ehető gyökerekből, szárakból és levelekből áll. Számos halványzöld a hagymás gyökérből széles zöld levelekké válik.

A gyökér maga is gömbölyű, és körülbelül egy hüvelyk átmérőjű, krémes fehér, savanyú. Mindegyik gyökér kúpos, vékony fő gyökér. A baba répa hasonló, de kissé enyhébb ízű és mintázatú a retekkel.
Csont fehér húsuk szilárd, ropogós, zamatos, édes és zamatos.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba?

Bébi fehérrépa egész évben rendelkezésre állnak, az októbertől márciusig tartó szezonban. Kutatások és tények támasszák alá, hogy a Bébi fehérrépa, a Brassica rapa var rapifera, a mustárcsalád tagjai, így a karfiolhoz és a káposztához kapcsolódnak.

A fehérrépa egy több mint 30 nemesített fehérrépa fajta létezik, amely méretük, színük, ízük és felhasználásuk szerint változik.
Számos fajtát ültetnek emberi fogyasztásra, míg a nagyobb fajtákat kifejezetten az állatok alapanyagaként tartják fenn, ezek úgynevezett takarmányrépák.

Habár a fiatal fehérrépa, betakarításra kerül, a Bébi fehérrépa valójában kisebb fehérrépa-fajták, amelyek soha nem fogják elérni a fehérrépa méretét, növényi tárolási tulajdonságait.

A legtöbb Bébi fehérrépa fajta európai öröksége. Vannak azonban hibrid fajták és ázsiai fajták is. A baba fehérrépa lehet fehér, arany, rózsaszín és lila.

Bébi fehérrépa felhasználása

Bébi fehérrépa nyersen, egészben vagy szeletelve is fogyasztható, más zöldségfélék, nyers és zsenge zöldségekkel és salátákkal. Illik sültekhez, grillezett, cukrászati ételekhez. Az utóbbi két alkalmazás a legkedvezőbb a fehérrépa édesség fokozására és kialakítására.

Bébi fehérrépa felhasználhassuk, cékla, vaj, citrusfélék, gesztenye, krém, lágy és kemény sajtok, almabor, fokhagyma, bárány, menta, mustár, bors, petrezselyem, paprika, burgonya, édesburgonya, kakukkfűvel és ecettel. A baba fehérrépa püré, leves és gratinekké alakítható. A sárgás leveleik keserű zöldként is használhatók salátákban.

Mit jelent a gratinek?

A francia konyhában egy összefoglaló név, gratinek vagy gratinírozás. Félig nyers vagy teljesen nyers zöldségekkel és sajtokkal, fűszerekkel ropogósra süssük az adott hozzávalókat.

Bébi fehérrépa termesztése és története

A vadrépa, Európában őshonos, különösen az Alpokban. A legrégebbi vadrépa magokat Svájc régészeti lelőhelyén találták. A vadon élő fehérrépa még mindig ugyanabban a térségben növekvő gyomnövényként jelenik meg, amit felfedeztek.

A fehérrépa házias eredete a görög civilizáció hellenisztikus időszakába nyúlik vissza (kb. keresztény korszak előtti 300 évvel). A fehérrépa lehet az egyetlen legjelentősebb európai növény, mint az emberek és az állatok számára.

A fehérrépa mezőgazdasági sikerének egyik elsődleges oka, hogy milyen könnyen termesztik. A fehérrépa egy szezonnövény, amelyet évszázadok óta termesztenek, hideg télen hegyes vidéken egész Európában. Európa továbbra is fehérrépa sokféleségének központja, valamint a termelés és a felhasználás központja.

Vörös fehérrépa

Vörös fehérrépa fotója

Vörös fehérrépa fotója

Angolul: TinyVeggies™ Turnip Red
Leírás

Tápérték és vitamintartalma
Komplex szénhidrátok és a C-vitamin magas forrásai.

Vörös fehérrépa felhasználása

Exkluzív díszítés a saláták és a találkozók számára. Puhára sütjük, így adjunk hozzá a leveshez, vagy hozzunk létre egy csodálatos ételeket. A fantáziára bízva az alkotó szakácsnak.
Termesztése és története
Egész évben elérhető.

Bébi sárga fehérrépa

Bébi sárga fehérrépa fotója

Bébi sárga fehérrépa fotója

Angolul:Baby Yellow Turnips
Leírás
Bébi sárga fehérrépa a fiatalon megtermesztett, ehető gyökerei, száraik és leveleik. Minden egyes gyökérnek két-három zöld szára van, széles, mintás levelekkel. A gyökerek gömbölyűek, és hosszú,

vékony kúpos ponthoz jutnak. A sárga fehérrépa halvány a búzavirág sárga színével rendelkezik. A sárga fehérrépa friss húsa szilárd és ropogós. Az íze kissé édes, a retekre emlékeztető, borsos hasonló.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba a bébi sárga fehérrépa?

Aktuális tények Baby sárga a fehérrépa, melyet fiatal állapottában kell szedni. Nem tekintik hagyományosan pince-zöldségnek, mivel nem fogják megtartani szilárdságukat és ízüket, miközben a téli időszakban tárolják.

Bébi sárga fehérrépa felhasználása

Bébi sárga fehérrépa található a klasszikus sós receptek tükrözi az évszakok, őszi és téli. A Bébi sárga fehérrépa egészben vagy szeletelve fogyasztható; ízük és textúrájuk kiegészítik a saláta, mind a krémes stílusban.

A Sárga répa főzhető olyan módszerekkel, mint a forrás, gőzölés és sütés. Az íze valóban átalakul és édesül, ha lassan sütve, párolt vagy vajban pirított. Miután a fehérrépa főtt, fel lehet használni a húsok párosítására, nagyszerűen kiegészítik, és lehetnek püré vagy leves.

Baba sárga fehérrépa párok almával, szalonnával, vajjal, sajtokkal, mint például Parmezán sajt és Pecorino sajt, metélőhagyma, krém, csirke, bárány, sertéshús, fokhagyma, citrom, petrezselyem, burgonya, tárkony, kakukkfű és ecet.

A fehérrépa zöldek pácolhatók, pácolhatók vagy frissen használhatók, salátákban keserű és mintázatú zöld.

Bébi aranyrépa

Angolul:Baby Gold Turnips

Bébi aranyrépa fotója

Bébi aranyrépa fotója

Leírás
Bébi aranyfehérrépa áll a fiatal ehető gyökerek, szárak és levelek. Minden egyes gyökér két-három zöld szára van, széles, mintája levelekkel.

A gyökerek gömbölyűek, és hosszú, vékony kúpos ponthoz jutnak. Az aranyrépa sápadt szalmával rendelkezik a búzavirág sárga árnyalatával.

Az aranyrépa friss húsa szilárd és ropogós. Az íze kissé földes és kivételesen édes, a retekre emlékeztető, borsos aljzatokkal.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba a Bébi aranyrépa?

Bébi aranyfehérrépa áll rendelkezésre egész évben, csúcsidőben októbertől márciusig. Aktuális tények Baby Gold fehérrépa, melyet még fiatalon kell felszedni a földről. Nem tekintik hagyományosan pince-zöldségnek, mivel nem fogják megtartani szilárdságukat és ízüket, miközben a téli időszakban tárolják.

Az aranyrépa többféle fajtája, a Golden Globe, az Golden Ball és talán a legkiválóbb fajta, Boule D’or.

Bébi aranyrépa felhasználása

Bébi arany fehérrépa megtalálható a klasszikus sós receptek tükrözi az évszakok, őszi és téli. A friss Bébi arany fehérrépa egészben vagy szeletelve fogyasztható; ízük és textúrájuk kiegészítik a saláta zöldeket, mind a krémes stílusban. Az aranyrépa főzhető olyan módszerekkel, mint a forrás, gőzölés és sütés.

Az íze valóban átalakul és édesül, ha lassan süssük, pároljuk vagy vajban pirítjuk. Miután a fehérrépa főtt, fel lehet használni a húsok párosítására, nagyszerűen kiegészítik a sütve lehetnek püré vagy leves.

A Bébi arany fehérrépa almával, szalonnával, vajjal, parmezánnal és Pecorinóval, metélőhagyma, krém, csirke, bárány, sertéshús, fokhagyma, citrom, petrezselyem, burgonya, tárkony, kakukkfű, ecet.

A fehérrépa zöldek pácolhatók, pácolhatók vagy frissen használhatók, salátákban keserű és mintázatú zöld.

Bébi aranyrépa termesztése és története

A háziasított fehérrépa eredete a görög civilizáció hellenisztikus időszakává (kb. keresztény korszak előtti 300 évre) vezethető vissza. Kertészeti jelentősége a burgonya megérkezését megelőzően jelent meg. Történelmileg a fehérrépa kettős célú volt mind az emberek, mind az állatok számára. A Baby Gold fehérrépa fajták európai eredetű örökségfajták, mint a közös répa. Az aranyrépát először Franciaországban tenyésztették az 1800-as években. A fehérrépa egy tavaszi termés, mivel nem tudják elviselni a forró talajt, gyökerek fonnyadnak, és zöldjeik megégnek.

Bébi rózsaszín fehérrépa

Angolul: Baby Pink Turnips

Bébi rózsaszín fehérrépa

Bébi rózsaszín fehérrépa

Leírás
A Bébi rózsaszín fehérrépa ehető gyökerei és zöldjei. Mindegyik gyökér három-négy mély rózsaszínű szárhoz van csatolva, amely a heveder alakú, vénás mintázatú zöld levelekbe áramlik.

A gyökerek gömbölyűek és átlagosan körülbelül 1-2 cm átmérőjűek. A gyökér külső színe bíborvörös, míg a húsa színes, áttetsző fehér és rózsaszín színekkel, hasonlóan a retekhez.

A Bébi rózsaszín fehérrépa egyedülálló ízű, mint a többi fehérrépa. Jelentősen enyhébb ízűek, kiegyensúlyozott édességgel és finom a ízű jellegzetessége. Bár a húsa a közönséges nagyobb fajtákhoz képest, ropogós, zamatos mintázatú.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba a Bébi rózsaszín fehérrépa?

Bébi rózsaszín fehérrépa áll rendelkezésre egész évben (az időjárás lehetővé teszi) csúcsszezonok ősszel és tavasszal.

Aktuális és tények

Bébi rózsaszín fehérrépa, Brassica rapa, a Crucifera család tagja. A rózsaszín fehérrépa a többféle fajta általános neve, többek között a Scarlett Ohno, a Scarlet Queen és a Pfalz.

A Bébi rózsaszín fehérrépa fiatalokat kell betakarítani és meg kell különböztetni a nagyobb fehérrépa fajtáktól. A nagyobb fehérrépa fajtákat a gazdák igen gyakran termelik alapanyagként.

Bébi rózsaszín fehérrépa felhasználása

A Bébi rózsaszín fehérrépa nyersen, egészben vagy szeletelve, sütve fogyasztható. Hozzávalók, sültek, grillezettek, pirítottak és lassú sütés lehetnek. Az utóbbi két alkalmazás a legkedvezőbb a fehérrépa édességének fokozására és villás reggeli kialakítására.

Rózsaszín fehérrépa pár szalonnával, cékla, vaj, citrusfélék, gesztenye, krém, olvadó és öreg sajtok, almabor ecet, fokhagyma, bárány, menta, mustár, bors, petrezselyem, paprika, burgonya, édesburgonya és kakukkfű.

A rózsaszín fehérrépa püré, fehérrépa krémleves és gratinekké alakítható. A levelek levelei keserű zöldek lehetnek saláták ízesítésére.

Bébi rózsaszín fehérrépa termesztése és története

A Bébi rózsaszín fehérrépa Európában őshonos. Az első fehérrépa a görög civilizáció hellenisztikus időszakából származik (kb. keresztény korszak előtti 300 év).

Nagyon kevés zöldség van ugyanolyan történelmi kertészeti jelenlében Európában, mint a fehérrépa, beleértve a burgonyát is, amelyet először Európába vittek a 16. században.

A rózsaszín répa korai növekvő fajtának tekinthető, ami azt jelzi, hogy kis mennyiségben váltakozva kell vetni őket, mivel hajlamosak gyorsan a magra futtatni. Mivel a rózsaszín fehérrépa az északnyugati félteke hűvösebb területein őshonos, hűvös évszakos termésnek számít.

Lapos fehérrépa

Lapos fehérrépa fotója

Lapos fehérrépa fotója

Angolul: Flat Turnips
Leírás
A Lapos fehérrépa a ropogós növény megkülönböztető széles, lapos teteje. Lemezszerűek és körülbelül 10-12 cm átmérőjűek.

A lapos fehérrépa sima bőrű, amely a fajtától függően színezett fehér vagy aranyszínű színű lehet. Amikor a fehér fajták ki vannak téve a napnak, lila koronát alakíthatnak ki.

A lapos fehérrépa húsa finom és zamatos. A lapos fehérrépa enyhe ízű és édes, amikor fiatalok. Ha a klíma meleg és száraz, erős mustárszerű íz alakulhat ki.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba a Lapos fehérrépa?

Lapos fehérrépa áll rendelkezésre egész évben, csúcsidőben a nyári és őszi hónapokban. Aktuális tények bizonyítják, hogy a lapos fehérrépa botanikusan a Brassicaceae rapa-ként van besorolva, káposzta, a karfiol, a retek és a karalábé.

A lapos fehérrépa fajtái közé tartozik a Milan Purple Top fehérrépa, a Petrovyskaya fehérrépa és a Early White Flat fehérrépa. A lapos fehérrépa olyan örökségfajta, amely az 1800-as évek óta a vetőmag katalógusokban népszerű termék.

Tápérték és vitamintartalma

A lapos fehérrépa A, B, C és E vitaminokat, valamint folsavat, kalciumot, cinket, rezet, rostot és mangánt tartalmaz.
Fehérrépa jótékony hatásai
Ezek glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a máj egészségében, és hatékonyak lehetnek a tumor növekedésében. A lapos fehérrépa gyulladáscsökkentő előnyökkel rendelkezik, és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeket a szabad gyökök elleni küzdelemben vizsgáltak.

Lapos fehérrépa felhasználása

A lapos fehérrépa nyers és főtt készítményekben használhatók, és azt javasoljuk, hogy hámozzák meg a keserűség csökkentése érdekében. Ezeket daraboljuk apróra vághatjuk, és levesekben és sültekben használhatjuk, vagy salátákban és káposztasalátába reszelve és nyersen fogyaszthatók.

A Földközi-tengeren a lapos fehérrépát általában szeletelik és nyersen fogyasztják egy kis olívaolajjal, ecettel, borssal és sóval. A lapos fehérrépa párolható, főzhető olívaolajjal vagy vajjal. A kiegészítjük egy kis gyógynövényekkel, mint a kakukkfű, a tárkony, az édeskömény és a metélőhagyma.

A friss fehérrépa 1–2 hétig tárolható egy műanyag zacskóba a hűtőszekrényben. A lapos fehérrépa több hónapig tárolható a fagyasztóban, de először meg kell főzni, hogy megelőzze az enzim lebomlását. A fagyasztószekrényben tárolandó tartályban történő tárolás előtt gyorsan hámozzuk meg, vágjuk le, és hűtsük le.

Egyéb információk

Észak-Amerikában a Flat turnipet először az 1600-as években termesztették a telepesek, és az 1800-as években széles körben elfogyasztották. Abban az időben a vetőmagtermelők reklámozzák a lapos répa magokat a lima bab, sárgarépa és káposzta mellett, mivel ideális konyhakultúrának tekintették a konyhakertet.

A fehérrépa általában szegény ember tápláléka, és az ókori római időkben gyakran népszerűtlen közéleti figuráknak adták nekik.

Termesztése és története

Úgy gondolják, hogy a fehérrépa Ázsiából származik, majd később az ókori Görögországba és Rómába került. A lapos fehérrépa a mérsékelt éghajlatot részesíti előnyben, és más fehérrépa-fajtákkal ellentétben mindössze 30 napon belül betakarítható.

Hinona Kabu fehérrépa

Hinona Kabu fehérrépa

Hinona Kabu fehérrépa

Leírás
Hinona Kabu fehérrépa vékony, hosszúkás gyökerei élénk, lila-piros szárakkal fényes fehér tippekkel.

Az ehető levelek sötétzöldek, vörös vénákkal, amelyek egyenesen felemelkednek a gumóból.

Hinona Kabu fehérrépa átlagosan körülbelül 2,5 cm átmérőjű, és akár 30 cm hosszúságú is lehet, bár a méret az éghajlattól és az évszakától függően változhat. A gyökerek enyhén fűszeres és édes ízűek, fehérrépa keveréke retekkel.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba?

Hinona Kabu fehérrépa egész évben rendelkezésre áll a csúcsidőben a késő ősszel a kora tavasszal.

Aktuális tények Hinona Kabu fehérrépa botanikusan besorolható Brassica rapa var. rapifera, és megtalálható a „Naprépa” vagy a Hosszú répa néven is.

A japán Hinona Kabu fehérrépát népszerűen használják a sakurazuke vagy a „cseresznyevirág” pácolására. Japánban a Hinona Kabu fehérrépa egyszerűen Kabu néven ismert, kínaiul Wujingban, Manjingban és Kantonban, mint Mo ching.

Tápérték és vitamintartalma

A fehérrépa a C-vitamin jó forrása, és kalciumot, káliumot és kis mennyiségű foszfort tartalmaz. Felhasználás Hinona Kabu fehérrépa lehet enni mind nyersen, mint sütve és főzve. A teljes növény, gyökerek és zöldek pácolva kerülnek egy hagyományos japán ízesítésre.

A lila-tetejű gumók előkészítésének egyik legnépszerűbb módja az, hogy a vajban és a cukorban szeleteket öntünk, és a szójaszószba megpároljuk. Ezt a készítményt „teriyaki fehérrépa” -nek nevezik, és rizzsel is felszolgálható.

A maradékokat, amit nem használtunk fel, üvegedényben tároljuk hűtőszekrényben legfeljebb két hétig.

A friss Hinona Kabu fehérrépa hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig tárolható.

Termesztése és története

Hinona Kabu fehérrépa szerint az 1470-es években Japánból származik. A név az élénk színű fehérrépa eredetét Hino városában, Shiga prefektúrában helyezi el. A Hinona Kabu fehérrépa színe hasonló a XIX. Század végi „Long Red Tankard” gumóhoz, amely akkoriban nagyon népszerű volt Közép-Európában.

Japánon kívül a Hinona Kabu fehérrépát a kaliforniai part menti gazdaságok termesztették, és a gazdálkodók vetőmag formájában is rendelkezésre állnak. A fenti képen látható fehérrépa egy helyi San Diego-i gazdaságból származik, és a gyökerek egy San Francisco-i gazdaságban is megtalálhatók.

Japán fehérrépa

Japán fehérrépa fotója

Japán fehérrépa fotója

Angolul: Japanese Turnips
Leírás
A japán fehérrépa kicsi, fehér, gömb alakú gyökerei, amelyek egyenes, egy rovarhoz hasonlítanak. A bőre finom, édes és enyhén gyümölcsös ízű. A japán zöldek könnyű szárral, zöld, kerek, szélezett levelekkel. A japán répa zöldjeik is ehető és ízük hasonló.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba?

Japán fehérrépa áll rendelkezésre ősszel és télen.

Aktuális tények

Japán fehérrépa része a Brassica Rapa faj. A japán fehérrépa a hakurei fehérrépa, a Tokió fehérrépa, a kabu és a saláta répa neve.

A japán fehérrépa édes ízű, de a fehérrépa egy cianoglükozidnak nevezett kémiai anyagot tartalmaz, amely a genetikailag függően hihetetlenül keserű ízeket okozhat. Az észlelt fehérrépa ízét az határozza meg, hogy örökölte-e a cianidra érzékeny géneket.

Tápérték és vitamintartalma

A fehérrépa a C-vitamin nagy forrása. A leveles zöldek még táplálóbbak, és A, C és K vitaminokat, valamint folsavat és kalciumot kínálnak.

Japán fehérrépa felhasználása

A japán fehérrépa ellentétben más fehérrépaival, hogy nyersen lehet enni. Valójában azt mondják, hogy a legjobban nyersen fogyasztják. A Hakurei fehérrépa vékony külseje van, amely nem igényel hámozást, csak jócskán tisztítsa meg, mielőtt harapni, vagy ráreszelni a salátára.

A Hakurei fehérrépa sok élelmiszerrel párosíthassuk, beleértve a saját zöldségét is, reszelve és szeletelve, pirítva a külső kérgét, pácolva, gyorsan pácolva, fehérrépa köret, főzve vagy fehérrépakrémleveshez vagy sültekhez adva, fehérrépa zöldje levesbe. Amikor főttek, puha vajszerű ízűek, édességük pedig fokozódik.

Japán fehérrépa termesztése és története

Míg a fehérrépa általában évszázadok óta volt, a japán fehérrépa újabb fajta. A japán fehérrépa Japánban az 1950-es években volt termesztve, amikor a második világháború okozta éhínséget. A japán fehérrépa ma már elismert és finom ízű.

A japán fehérrépa gyorsan növekszik, 5 cm átmérőjűek lehetnek. Ezek ellenállnak a mérsékelt fagynak, de kártevőknek vannak kitéve, beleértve a bolha bogárok és a gyökérbogarakat.
A zöldséggel rendelkező fehérrépa a 0 C fokos hőmérsékleten 10-14 napig tárolható.

A fehérrépa fagyasztva is tárolható nyers kockákban, vagy teljesen főtt vagy tört formában.

Egyéb információk

A fehérrépa az egyik legrégibb zöldség. A 16. századi Európában a „nemesség növénye” választották, és számos királyi család és település címere látható. A fehérrépát hagyományosan a kelta fesztiválokon használták lámpákként, mint a Halloween sütőtökét.

Narancs fehérrépa

Narancs fehérrépa angolul: Orange turnips

Narancs fehérrépa

Narancs fehérrépa


Leírás
A narancsrépa a növény kibővített földalatti szára, amely közepes méretű, kerek alakúvá nő.

Teljes érettség esetén a narancsrépa átlagosan 4-5 hüvelyk méretű, de tipikusan 3 hüvelyk méretű a piacon.

Az arany sárga bőr sima és fényes, a sárga hús pedig enyhe dió ízű. A narancsrépa ízét édesnek és gazdagabbnak mondják, mint a fehér húsú fajtáké. A leveles, zöld színű narancssárga fehérrépa is ehető.

Mely évszakokban jelen a piacon, boltokba narancsrépa?

A narancssárga fehérrépa egész évben elérhető, csúcsidőben a tavaszi és őszi hónapokban. Aktuális tények A narancssárga fehérrépa a Brassica rapa örökösei Európából. Ezeket néha Orange Jelly fehérrépának nevezik, és gyakrabban Golden vagy Gold Ball fehérrépa néven ismertek. A narancssárga fehérrépa egyike a 30 háziasított fajta fehérrépa, és az egyik legnépszerűbb fajta. A narancssárga fehérrépa az Egyesült Királyságban.

Narancsrfehérrépa tápértéke és vitamintartalma

A narancssárga fehérrépa tápanyag gazdag, C és B6 vitaminokkal, valamint rézzel és mangánnal. A gyökérzöldség a szénhidrátok és az aminosavak jó forrása. A fehérrépa segít az immunrendszer fokozásában és gyulladáscsökkentő előnyökben. Az örökségi zöldségek szintén segítenek az emésztésben, az egészséges látásban, a keringésben és a szív egészségében.

Narancsfehérrépa felhasználása

A narancsrépa nyers és főtt is lehet enni. Az aranyszínű fajták is ideálisak fermentáláshoz vagy pácoláshoz, jól párosítva a cukorrépával. Ropogós nyers narancsrépa, vagy egy zöld salátához adható.

A narancssárga fehérrépa lehet sült, grillezett vagy pörkölt. A dobás a narancssárga körmöket a sütött, vagy húst és más gyökérzöldségeket együtt a sárgarépával jól párosulnak. A narancssárga fehérrépa jól tárolható, és néhány hónapig hűvös, száraz tárolóban tárolja. A gyökerek egy hétig hűtve tárolhatók, műanyagba csomagolva.

Narancsrépa termesztése és története

Skóciában és Észak-Angliában, ahol a narancssárga fehérrépa származik, a gyökérzöldségeknek több beceneve van, amelyek általában egy kicsit zavart okoznak. Két ilyen becenevet, neeps és swedes gyakran vita tárgyát képezik.

Angliában a kisebb, fehér gyökérzöldséget fehérrépának nevezik, míg Skóciában új fehérrépának nevezik.

Az Orange konyhai már több mint 150 éve az európai konyhák támaszpontja. A fehérrépa évszázadok óta a világ minden tájáról származó vágott növény, és a termesztés közel 4000 éve nyúlik vissza. A görögök és a rómaiak több fajta fehérrépát termesztettek, és a gyökérzöldség a táplálkozásban volt. A narancssárga fehérrépa a legnépszerűbb Franciaországban, ahol még mindig széles körben termesztik őket.

Ez az aranyfajta valószínűleg Észak-Angliából és Skóciából származik a 19. században. Az aranyrépa fajta először 1855-ben került bevezetésre az Egyesült Államokban a Robertson Gold Ball ropogójaként. A narancssárga fehérrépa öröksége a brassica fajok egyik legjobb fajtája, mind a keménysége, mind az íze miatt. A gyökerek jól teltek, és különböző környezetben termeszthetők.

Pasztinák paszternák

Pasztinák paszternák angolul: Parsnips
paszternák ára 1 398Ft/kg

A paszternák erős gyökérzettel.

A paszternák erős gyökérzettel.

Leírás

A paszternáknak egy hosszú fő gyökere van, amely egy hosszúra terjed, és körülbelül három 8 cm átmérőjű a koronánál. A talaj fölött növekvő lombozat hasonlít nagy zellerlevélre és a szárra.

A kúpos gyökér a külső színe függően változik, sárgás-bézstől világosabb fehérig. A paszternák húsa mindig krémes fehér. A paszternáknak sima a tapintása, édes, mogyoróhoz hasonló ízű és finom, kellemes aromájú.

-Paszternák levele mérgező?

Nem. Készíthetünk a pasztinák leveléből paszternák főzeléket.

Mely évszakokban van a piacon, boltban megtalálható a paszternák?

Az egész évben rendelkezésre álló a paszternák. Télen csúcsidényt van.

Paszternák fajták

A paszternák botanikusan ismerték Pastinaca sativa néven, és az Apiaceae család fajta részét képezik. A hosszú, halvány gyökerek szorosan összefüggnek a sárgarépával, petrezselyemmel és kaporral.

A hideg éghajlatú régiókban a petrezselyemnek közös kertkultúrává váltak, mivel a gyökérnek hosszabb termesztési időszakra van szüksége, hogy édes ízét fejlessze. Három paszternák gyökér, All American, Hollow Crown továbbfejlesztett és Harris fajta létezik, amelyek mind ízlében és megjelenésében meglehetősen gyakoriak.

Paszternák tápérték és vitamintartalma

A petrezselyem, folsav, kálium, C-vitamin és vitaminokban gazdag. Rostokat is tartalmaz, ami az emésztés szempontjából számottevően előnyös.

Mennyiség / 100 g
Szénhidráttartama: 6 g
C-vitamintartama: 21 mg
A-vitamintartama: 0 IU
Lipidek tartama: 0,1 g
Koleszterintartama: 0 mg
Nátriumtartama: 67 mg
Káliumtartama: 191 mg
Rosttartama: 1,8 g
Cukortartama: 3,8 g
Fehérjetartama: 0,9 g
Kalciumtartama: 30 mg
Vastartama: 0,3 mg
D-vitamintartama: 0 IU
B6-vitamintartama: 0,1 mg
Kobalamintartama: 0 µg
Magnéziumtartama: 11 mg

Felhasználás
A paszternák, mint a sárgarépát, édes vagy sós készítményekben lehet használni, mivel ezek magas természetes cukortartalma miatt. Főzzük apróra vágott paszternákot a tejben és a cukorban, amíg pürét kapunk, ízesíthessük később az ételeket, ha fagyasztunk le belőle.
Forraljuk a főtt paszternákot, amíg sűrűsödik be, majd mártással, vajjal és tejszínnel és kék sajttal. Hagymával, paradicsommal, majd keverjük össze levesbe. A gyökér, mintha sárgarépa, hűvös és száraz helyen, akár két hétig eláll.
Paszternák vetése és termesztése
Általában március és áprilisban vessük el a paszternákot, méghozzá úgy, hogy a vetése kettő három centiméter mély legyen. A sorok távolsága harminc centiméter és a tőtávolság tíz centiméter legyen. Az első csírakezdemények tizenöt és húsz fok körüli hőmérsékleten tíz és húsz nap alatt jelennek meg. A paszternák gyökereit szeptember és október között áshassuk ki a talajból

Hírdetés

Paszternák története
A paszternák a kelet-mediterrán térségben őshonosak és vadon termesztik. A fő gyökér előzőleg évszázaddal előzte meg a burgonyát, és egész Európában nagyon népszerű volt a legtöbb háztartásban. Az új világba utazó telepesek 1609-ben bevezették a paszternákot USA-ba. Bár Észak- USA-ba télen népszerűek voltak, a paszternák szélesebb körben fogyasztják Észak- és Kelet-Európában és Nyugat-Ázsiában.
Egyéb információk
A paszternák népszerű volt Európában, mint a sárgarépa vagy a burgonya. A konyhák egész Európában kapcsán a paszternák gyakran a keresztény hagyománya alatt, a böjtölés során fogyasztották, és a böjtölés idején jó hús helyettesítőnek tekintették.
Bébi paszternák fajta
Leírás
A bébi méret fölött nőtt, és a teljes érett méret elérése előtt betakarították. A tini paszternákot hasonlóan, mint egy bébi fehérsárgarépánál. Halványsárga, a petrezselyem szabálytalanabb, mint az unokatestvére, a sárgarépa. A krémszínű, sima gyökér és szilárd szerkezetű. Általában a levelek nélkül forgalmazott zöld levelek szorosan hasonlítanak a zeller, egy másik rokon leveleihez. Egyedülálló íze, az íze édes és mogyorós.
Tápérték és vitamintartalma
Tápérték és vitamintartalma Magas rost tartalmú, C-vitamint, E-vitamint, folacint, magnéziumot, mangánt, káliumot, szénhidrátokat és fehérje nyomokat tartalmaznak.
Felhasználás
A paszternákot sülve, párolhatjuk, mártással vagy reszeléssel frissítjük.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.