Blog készítés-Blogolás kezdőknek

Az utóbbi években egyre több honlap és blog jelenik meg az interneten. Felkelti a figyelmed, hogy barátnőd, közvetlen ismerősödnek honlapja és blogja van. A másik, hogy egyre ismerté válik és a cikkeihez egyre többen pozitívan hozzászólnak, véleményt formálnak.

1 rész. Bevezetés

Nem szándékozom azonnal beleugorjunk fejest a szerkesztésbe, mert jó, ha tisztában legyünk alapdolgokkal. Tervezem szövegszerkesztés elmélet és gyakorlat. Képszerkesztés és sok egyéb.

Hírdetés

Mi az a blog, blog fogalma

A blog jelentése, elektronikus napló, mely a internetre feltöltött és keresőből más honlapokról érkező személyeknek nyilvánosan jelenik meg. Témái lehet egy bizonyos termékékről, akár még saját magunkról.

Íme jó néhány téma, kategória:

 • Baba, gyermek blog :
 • Életmód blogok
 • Sport blogok
 • Kézműves blogok
 • Kertészeti, hobbi blogok
 • Videó blogok
 • Fotó blogok
 • Marketing blogok
 • Közösen szerkesztet blogok
 • Internetes és számítógépes blogok
 • Divat blogok
 • Receptes blogok
 • Írók és költő blogok
 • Vallásos blogok
 • Fantasztikus blogok
 • Politikai blogok
 • Állatblogok
 • Művészet és zenekari blogok
 • Vicces blogok
 • Céges blogok
 • Hír blogok
 • Gazdasági blogok
 • Női személyes blogok
 • Férfi személyes blogok
 • Utazás, túrázás blogok
 • Szerelem blogok
 • Pénzügyi blogok
 • Vegyes

Blog ingyen

Először egy tároló kell nekünk, azaz online tárhely. Azért van szükség, kimondottan honlapok tárolására és nagy teljesítményű számítógépek kiszolgálják a honlapok tulajdonosait és látogatóit. Tehát, nem a saját számítógépünkön fog lenni a blogunk, honlapunk. Persze ehhez másodlagos vagy fő domain-re lesz szükség. Apropó, mi a domain? Egy egyedi internetes azonosító, ami nem szám, hanem egy név, ez a domain. A blog készítés ingyen kezdőknek, ingyenes tárhelyen és domain neven ellehet elkezdeni, de lehet plusz fizetős nagyobb lehetőségeket kihasználva publikálhatunk. Láthatóvá tesszük a honlapra vagy blogra az adott friss leírást, fotókat, videókat. A kettőt kombinálhassuk, honlap és blog  is legyen. Az ingyenes domain alatt lévő blogokat sajatblogunk.tarhelyszolgaltato.hu vagy sajatblogunk.tarhelyszolgaltato.com, sajatblogunk.tarhelyszolgaltato.eu, sajatblogunk.tarhelyszolgaltato.info országú kiterjesztéssel megtudjuk különböztetni, de itt is lehetnek kivételek. Létezik olyan honlap és blog portál, ahol kisebb összegért hozzájuthatunk.

Fizetős domain és tárhely

Itt nekünk kell a tárhelyért havonta vagy évente egy fix összeget fizetni a tárhely szolgáltatónak, plusz a domain név regisztrálásáért, megújításáért. Domain nevet 1-től 5 -évig tudunk foglalni, regisztrálni.

Mi is a webcím:

http://www.akarmi.hu/proba/index.html

Az elejétől a végéig.

 • http és https-sel kezdődik Hiper text transfer protokoll nevezik. A böngésző címsorában egy szürke lakat jezi. https titkosított adatok átvitelére alkalmas, A böngésző címsorában egy zöld lakat jelzi. Ezzel adjuk tudomására a böngészőnek, hogy honlapot akarunk megjeleníteni.
 • www A www jelentése: world wide web, vagyis világháló.. Regisztráláskor automatikusan hozzáadják. Ha megadjuk valakinek a internet címünket, elhagyhassuk
 • A név, amit regisztráltunk, úgy nevezett domain regisztrátornál. Ők döntik el, hogy a név nem ütközik semmilyen törvénytelenségbe. A név nem lehet vulgáris, de még erre külön kitérünk, hogy milyen név lehet és nem lehet.
 • .hu kiterjesztés az országot határozza meg jelenesetben.
 • /index.html vagy /index.htm mind kettő a blog, honlap kezdőlapjára mutat.

Legfelső szintű domain kiterjesztések ( tartomány ) országonként

.hu Magyarország, .me Montenegró, .co Kolumbia, .at Ausztria
.hr Horvátország, .ro Románia, .sk Szlovákia, .ua Ukrán
.ba – Bosznia-Hercegovina, .bb – Barbados, .bd – Banglades, .be Belgium
.bg – Bulgária, .bo – Bolívia, .br – Brazília, .bs – Bahama-szigetek*, .by – Fehéroroszország
.ca – Kanada, .ch – Svájc, .cl – Chile, .cn – Kína, .cu – Kuba, .cz – Csehország
.de – Németország, .dk – Dánia, .ec – Ecuador, .ee – Észtország, .es – Spanyolország

Második szintű domain nevek

A hotel és shop és a többi már lefoglaltak. Ezekhez elé kereshetünk új még nem regisztrált nevet.

hotel.hu, shop.hu, co.hu, info.hu, org.hu, bolt.hu, forum.hu

Példa:
karoly.hotel.hu, andi.shop.hu

Nemzetközi domain nev kitejesztés

.com, .eu, .net

Webes elmélet – Sablon szerkezet

Mielőtt tovább lépnénk és regisztrálnánk valahol egy blog tárhelyet. Ismerkedjünk meg a honlap részeivel. Ez minden honlapon valamilyen színben és szélességben meglelhető.

Honlap sablon alkotó elemei.

Honlap sablon alkotó elemei. 1 sablon

Sablon elrendezés minta- 2. sablon

 1.  Fejléc: Ide szokott kerülni céges embléma, személyes embléma. Honlapunk személyes neve, céges neve. Egyes blog rendszeren belépés és kilépés, regisztráció.
 2. Oldal sávok: Változó, hogy mennyi oldalsáv és melyik oldalon van elhelyezve. Létezik olyan sablon bal oldalt, jobb oldalt van elhelyezve, de csak egyik oldalán. Ide kerülhet menü rendszer, belépés és kilépés, regisztráció, Kategóriák és címkék. Közösségi oldalak (facebook G+) és kereső mező. Utolsó  bejegyzések.
 3. Tartalom mező: Főoldalon bemutatkozó szöveget írhatunk, fórum és blog tartalmat, kapcsolat űrlapot tehetünk. Itt megjelenik a szerző neve, bejegyzés címe és láthatóvá tétel dátuma. Hozzászólások és a hozzászólás űrlap mezői.
 4. Lábléc: A láblécre ide kerülnek szerző neve, üzemeltető, mikor indult a honlap és blog, utolsó bejegyzés írások. Általában tíz és öt között jelen meg, beállítástól és blog tárhely programozása válogassa.
 5. Menü és navigációs menü: Az oldalak között mozoghatunk. Például a kapcsolat oldalról a főoldalra juthatunk. Túlságosan sok menüt ne helyezzünk el, mert kilóghat a monitor képernyőjéről. Nem lesz látható.

Blog nevek

Tételezzünk fel, hogy felkér minket, hogy készítsünk barátnőnknek  a blogot és honlap is egyben.
Milyen név lenne a legjobb egy személyes blognak, aki a mindennapjait írná meg naponta? Egy tizennyolc éves lány, neve Szekeres Mariann. A blog neve legyen egyszerű és könnyen megjegyezhető, törekedjünk rá két három szónál ne legyen hosszabb. Mivel a vezetéknév Szekeres, domain név szekeresmariannblogja.hu  Ez például nagyon jó és könnyen megjegyezhető. Adhatunk fantázia nevet is, ha a domain neve nem foglalt, tehát még nem használja valaki. Ha már használja, arra nem regisztrálhatunk.
Legyen mariannangyalblogja.hu

Személyes blog készítése – Saját blog írása

Maradunk kezdetnek egy olcsó WordPress tárhelynél fizettünk havonta pár ezer forinttól húsz-harmincezerig és a domain neve a mariannangyalblogja.hu lesz. A tárhely árak mindig attól függnek, mekkora giga tárhelyt nyújt. Mennyi domaint lehet hozzáadni, email tárterület. Itt rengeteg variáció van. A lényeg a WordPresst támogassa. A blog motorját megkértük, hogy telepítse fel nekünk. mivel kezdők vagyunk még.
Kíváncsiság kedvéért kattintsunk a mariannangyalblogja.hu és jelöljük ki és másoljuk be a url-t a böngésző sorába és enter. Megjelenik a blogunk, Hello word felirattal. Oldal sávban találunk egy Bejelentkezés linket, kattintsunk rá és bejön az, hogy felhasználónév, useradmin és jelszó, password. Gépeljük be a előzőleg a telepítéskor megadott felhasználó nevünket és a jelszavunkat. Tehát átadja nekünk ezeket az adatokat. Ha elakadnánk, vagy problémánk lenne, kérdezzük meg attól, aki telepítette. Persze egy egy beavatkozás után bizonyos összeget felszámolhatnak.

Később cikket írok majd róla, kezdettnek lehet elég bonyolultnak tűnik elsőre.

Lépjünk kicsit tovább.

Blog oldal létrehozása- WordPress

Az egyszerűség kedvéért egy bejegyzés fogunk később elkészíteni, más néven egy oldalt. Először meg érdemes megismerkedünk a kezelő panellel, mit is tartalmaz.

Wordpress bejegyzés teljes menű

WordPress bejegyzés teljes menü 1. ábra

Ahhoz, hogy ez megjelenjen a következőket kell tennünk, kattintsunk az +Új és találunk egy olyan felíratott, hogy Új bejegyzés. Elénk tárul jó néhány menük és gombok. Elsőnek a gombokat ismertettem, balról jobbra haladva.

 1. Bold vagy vastagított betűvastagság. Kiemelésre szoktuk használni a szöveges tartalomban. Ha kiemelünk egy adott címet vagy alcímet. Így elkülönítjük egymástól a többi tartalomtól, könnyebb a blog olvasás.
 2. IItalic-nak szokták hívni, vagy dőlt betűk megjelenítése. Szintén az előzőekben kiemelhetünk egy adott mondatrészt, amit fontosnak, figyelem felhívónak tartunk. A bold-dal kombinálhassuk tetszés szerint.
 3. Hosszabb idézet jel ” :  Ha szeretnénk hosszabb idézetet kiemelni az adott tartalomból.
 4. Felsorolás jelek: Telített kör és üres kör.  Telített négyzet. A nevében is benne van, ha felsorolunk egyes szavakat.
 5. Számozott felsorolás jelek: Most pont ez a felsorolás aktív. Még rejteget számunkra még több variációt, abc és ABC szerinti felsorolás, αβγ kisbetűs görög ábécé-t írja ki.   lower-roman: kis római számok (i, ii, iii, iv, v, stb.) upper-roman: nagy római számok (I, II, III, IV, V, stb.)
 6. Balra rendezés : A tartalom szöveget képet balra rendezi.
 7. Középre rendezés: A tartalom szöveget és képet középre rendezi.
 8. Jobbra rendezés: A tartalom szöveget és képet jobbra rendezi.
 9. Hivatkozás beillesztés /szerkesztés: Létrehozhatunk egy linket, ami elnavigál a saját oldalunkra, vagy mások tulajdonát képző honlapra. ( Később visszatérünk rá. )
 10. Hivatkozás eltávolítása: Az előző gomb ellentéte.
 11. Táblázat: Táblázatot tudunk létrehozni, szerkeszteni. ( Később visszatérünk rá. )
 12. Teljes képernyős szerkesztés: Két oldalt eltűnnek a egyéb kiírások, míg vissza nem állítjuk.
 13. Visszavonás: Az utolsó műveletet eltünteti, visszavonja, törli.
 14. Ismét gomb: A visszavonás ellentéte. Újból megjelenik, amit visszavontunk.
 15. Eszköztár összezárása: Összecsukja az eszköz menüket.

Menük

Fájl

 1. Új dokumentum: Új dokumentumot hozunk létre.
 2. Nyomtatás: Kinyomtathatjuk a szerkesztet oldalunkat

Szerkesztés

 1. Visszavonás: Az utolsó műveletet eltünteti, visszavonja, törli.
 2. Ismét gomb: A visszavonás ellentéte. Újból megjelenik, amit visszavontunk.
 3. Kivágás: A kijelölt részt kivághatjuk és másik területre bemásolhatjuk
 4. Másolás: A kijelölt részt kitudjuk másolni és beilleszteni.
 5. Beillesztés: A másolt részt bemásolhassuk, ahol a kuzor áll.
 6. Beillesztés szövegként: Sima szöveges tartalmat másolhatunk, illeszthetünk be ahol a kuzor áll. Felsorolás és egyebet nem veszi figyelembe.
 7. Mindent kijelöl: A teljes gépelt bejegyzést kijelölhessük vele.
 8. Keresés és csere: Ablak jelenik meg, az első űrlap keresés és a második csere. Mit keressük  és mire cseréljük. Másik az keresésben lecseréli az egyező összes szavakat.

Beillesztés

 1. Hivatkozás beillesztés /szerkesztés: Létrehozhatunk egy linket, ami elnavigál a saját oldalunkra, vagy mások tulajdonát képző honlapra. ( Később visszatérünk rá. )
 2. Videó beillesztés /szerkesztés:
 3. Különleges karakterek: Copyrigh TM és egyéb jelek beillesztése.
 4. Vízszintes sor: Vízszintes sorral eltudunk választani egy adott tartalmi részt.
 5. Add Media: Média tár
 6. Bővebben tag beillesztése: Bejegyzések elválasztása, tovább vagy bővebben, ráirányít a teljes cikkre.
 7. Oldaltörés: Oldalakra tudjuk bontani a hosszú bejegyzés tartalmat.
 8. Horgony: A honlap tartalmát a horgonyra, illetve linkelhetünk az azonos oldalra, bekezdésére.
 9. Dátum – Idő beillesztés: 13:30:41, 2017-03-12, 1:31:01 PM, 03/12/2017, A dátumformátumok és időformátumok között válogathatunk.
 10. Nem törhető szóköz: Ha például forint összeget akarunk kiíratni, 15 000 ft. A 15 közé nem törhető szóközt illesztünk be,  és a 000 elé, akkor nem jön létre sortörés és azonos sorban jelenik meg.

Megjelenés

 1. Mutassuk meg a nem látható karaktereket: Enter és szóköz, új bekezdést jeleníti meg.
 2. Blokkok megjelenítése: Soremelést, új bekezdést végeztünk, megjeleníti halvány téglalapba.
 3. Vizuális segítség: Felbukkanó buborék ablak jelenik meg.

Média

 1. Bold
 2. IItalic
 3. Aláhúzás: Ezt aláhúztuk
 4. Áthúzott: Áthúztuk
 5. Felsőindex: Ime
 6. Alsóindex: Ime
 7. Formázás: Kiemelések Cím1 -Cim6-ig
 8. Formázás:Sorelemek,Blokkok, illesztés
 9. Formázás tisztítása

Táblázat

 1. Táblázat beillesztése: Táblázatot tudunk létrehozni, megadhatjuk a sorok és oszlopok darabszámat.
 2. Táblázat tulajdonsága: A tulajdonságban meghatározhatjuk a táblázat színét, fejlécét és a vonal vastagságát.
 3. Táblázat törlése: Az elkészült táblázatot, kiderült később nincs rá szükség, törölhessük végleg.
 4. Cella: Cella tulajdonságai, Cella egyesítése, Táblázat cella megosztása
 5. Sor: Sor beszúrása elé, Sor beszúrása mögé, Sor tulajdonsága, Táblázat sorának kivágása, Táblázat sorának másolása, Táblázat beszúrása elé,  Táblázat beszúrása mögé
 6. Oszlop: Oszlop beszúrása elé, Oszlop beszúrása mögé, Oszlop törlése.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Hírdetés

Eszközök

 1. Forráskód: Megtekinthessük az jelenlegi létrehozott bejegyzés forráskódját.

Mint ahogy ígértem írhatunk négy öt sornyi szöveget, tartalmat. Most maradunk a személyes blog kategóriában és lássuk a menetét.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.