Rizskoch rizsfelfújt készítése

A rizskoch azaz rizsfelfújt a gyerekek és felnőttek rajonganak utána. Elég népszerű a családok körében. Lássuk, hogy készül a videó recept alapján.

Hozzávalók:

Hírdetés

 • 40 dkg rizs
 • 2 dl víz
 • 1 csipet só
 • 1 liter tej
 • 5 evőkanál kristály cukor
 • 6 darab tojás
 • 1 zacskó mazsola
 • 2 csomag vaníliás cukor
 • 1 citrom reszelt héja
 • Margarin a tepsi kikenéshez
 • Zsemlemorzsa
 • 5 dkg rizsába margarin
 • Tojáshabba 6 evőkanál cukor
 • 6 evőkanál liszt
 • 1 kávéskanálnyi szódapor
Íme a elkészült Rizskoch, azaz rizsfelfújt.

Íme a elkészült Rizskoch, azaz rizsfelfújt.

Nézzünk magunknak egy olyan lábost, amibe a tejberizs eltudjuk készíteni. Ha ez megvan, mérjük ki a rizst és amibe kimértük, vízzel mossuk meg. Öntsük le róla a vizet és tegyük bele a főzésre szánt edénybe a rizsát. Öntsünk 2 deci vizet a rizshez. Gyújtsuk meg a tűzhely gázlángját, tegyük fel a tűzhelyre és mehet hozzá a egy kevés liter tej. Vegyük takaréklángra.


A rizs főzés fázisa.

A rizs főzés fázisa.

Közben kimérjük a kristály cukrot, öt evőkanállal tesszük bele. Egy csipet sót adunk hozzá. A főzés közben, úgy lássuk még önthettünk hozzá tejet. Időközönként kevergessük meg, le ne kozmáljon. Főzés közben figyeljük a rizs állagát, rizs szélén megváltozik a színe és a közepe megint más. Ekkora nem sokára elkészül a tejberizs. Meg is kóstolhassuk, úgy is megvizsgálhassuk. Amint elkészül a tejberizs, vegyük le és helyezzük olyan helyre, ahol hűl és nincsen útba.

Tepsi kikenése margarinnal

Tepsi kikenése margarinnal

Keressünk egy tepsit, amibe a rizskoch biztos belefér. Kenjük ki a tepsi alját margarinnal, hogy a oldalára is jusson egy kevés. A mennyiség változó lehet, függ a tepsi szélességétől és a magasságától. Nem kell vastagon megkenni. Szórjuk meg a rajta a margarint zsemlemorzsával, oszlassuk szét benne.

Mazsola hozzáadása a rizskoch masszához.

Mazsola hozzáadása a rizskoch masszához.

Gyújtsuk be a gáztűhely sütőjét, hogy elég forró legyen, mire elkészül.

A kihűlt rizsához 5 dkg margarint rakunk, elkeverjük. Hozzáadunk két zacskó vaníliás cukrot, 5 dekagramm mazsolát. Beszokták előtte áztatni a mazsolát vízbe, puhább szokott lenni ettől. Ismételten keverünk a masszán. Mehet a egy citromnak a reszelt héja, keverünk rajta.

A megmosott tojásokat egyenként egy külön tálba, felett felüssük és a épp tojásfehérjét műanyag habüstbe, sárgáját tejbe rizses masszába tesszük. A sárgáját fokozatosan elkeverjük a rizsával.

A műanyag habüstbe levő tojásfehérjékhez tehetünk egy nagyon kicsit vizet, meg egy csipet sót. Elkezdetjük a tojásfehérjét habbá felverni. Enyhén habosra verjük és a három evőkanál cukor adunk, folytassuk a habot felverni. Még adunk három evőkanál kristálycukrot hozzá, habverővel folytassuk a hab kidolgozását. Addig folytassuk míg a habverőnek tompább hangja nem lesz.

A felvert tojáshabbá felverve, liszt és szódapor után jöhet a hab hozzá.

A felvert tojáshabbá felverve, liszt és szódapor után jöhet a hab hozzá.

Egy kistányérba hat evőkanál lisztet mérünk ki, és egy kávéskanálnyi szódapor adunk. Elkeverjük a lisztel és beleszórjuk a rizses masszához. Ezt is elkeverjük. Következőleg a tojáshabot adagoljuk bele.

Az egészet elkeverjük habbal. A sütési idő körülbelül 25-30 perc lesz majd. A tepsinek helyet készítünk,  rizskoch tészta masszát egyenletesen elosszuk a tepsibe. Szükséges műanyag spakli habkártyával simává tesszük a felszínét.

Sütőajtónkat lenyitva, tepsinket megfogjuk mind kettő kezünkkel és a forró sütőbe helyezzük a rizsfelfújt tésztát. Elkezdjük a sütését.

Az eltelt idő múlva meggyőződünk villával, vagy késhegyével megnézzük megsült-e. Ha megsült felszeleteljük és porcukorral süteményes tálon tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.