Rizses hús tarjából recept

A rizses hús tarjából receptet kezdőknek készült. Bevezeti a háziasszonyt, hogyan készíthet rizses húst egyszerűen. Több változata létezik, zöldséges, sertéscombból, lapockából, csirkemellből. A videó recepten bemutatjuk a tarjából, hogyan készítsük valójában.

Hírdetés

Rizses hús tarjából hozzávalók:

  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1/4 dl étolaj
  • 40 dkg rizs
  • 1,20  dkg sertés tarja
  • Víz
  • 1/4 mokkáskanál őrölt bors
  • 2 csapot kávéskanál étkezési só
  • 1 darab zöld paprika

Hús elkészítése

A sertés tarját feldaraboljuk másfél centis apró kockákra, hideg vízben megmossuk. (A hozzávalókat előkeresgéljük, ha kell boltban beszerezzük) 🙂 De most komolyra fordítva a szót. Egy közepes vöröshagymáról eltávolítjuk a vöröshagyma héját és a gyökérzetet éles késsel levágjuk. Félbe vágjuk és bevagdossuk, majd átlósan felaprítjuk mind két felet.

Egy közepes lábosba negyed deci napraforgó étolajat öntünk és a felaprított vöröshagymát beletesszük. A tűzhelyünk gázlángját meggyújtjuk és a lábost felhelyezzük. Addig pirítjuk takaréklángon, míg a vöröshagyma áttetsző lesz.

Rizses hús tarjából – Rizs kimérése

A rizst kimérjük és megmossuk, várunk vele míg a hús meg nem fől. Keressünk egy közepes zöldpaprikát és mossuk meg alaposan.

Ris kimérése a rizses húshoz.
A rizses húshoz kimérjük a rizs mennyiséget.

Ezzel végeztünk és jöhet bele a lényeg. Vegyük le a tűzhelyről. A összedarabolt sertéstarja mehet bele. Keverjük egy kicsit a vöröshagymával. Öntsünk rá annyi vizet, hogy a hús tetejéig érjen. Tegyük vissza a főzőre, kezdjük most már főzni a húst.

Előkészítjuk a hús a főzéshez
A hús elkészítése a főzéshez.

Csumázzuk ki, ha gondoljuk egészben vagy felkarikázva adjuk a főlésben levő sertéstarjához.

Jöhet a ízesítés, egy negyed mokkáskanál őrölt borsot szórunk. Kettő csapott kávéskanál sót rakhatunk bele, ha nem találjuk elég sósnak, később még tehetünk még bele. Ugyan csak, ha számunkra nem elég borsos, szintén borsozhatunk rajta. Legyünk óvatosak, ne hogy elrontsuk ezzel.

Vegyünk elő egy villát, vagy kanalat és emeljük ki egy kistányérra. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Vizsgáljuk meg szemre és villa és késel, hogy mennyire puhult meg a sertéstarja, mennyire ízletes a szaftja. Nehezen vágja a kés, akkor még főhet, ha pedig könnyen meg a villa bele, éles kés könnyen vágja, akkor nyert ügyünk van.

A kimért rizsa hozzáadjuk a megfőtt rizses hús alaphoz.
A megfőtt rizses húsnak valóhoz öntünk egy kevés vizet. Hozzáadjuk a kimért rizsát.

A rizst adagoljuk a megfőtt sertéstarjához. Öntsünk még hozzá egy pohárnyi vizet, ami elpárolgott. A tűzhely gázlángját csavarjuk le takaréklángra, fedő alatt kezdjük párolni a rizst a hússal. Nézzük meg, hogy a rizsszemek kezdenek feljönni a szaft tetejére, akkor már kezd, puhulni.

Úgy tíz-tizenöt perc múlva nézzük meg a párolandó rizst és zárjuk el alatta a tűzhely gázlángját. Hagyjuk még a fedő alatt, ugyan ennyit a gőz alatt puhulni.

Elkészült rizses hús tarjából képpel.
Elkészült rizses hús tarjából képpel.

Ez idő elteltével elkezdhetjük a tálalást. Reszelt vegyes savanyúságot, savanyú uborkát, vagy gyümölcs befőttet adhatunk mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.