Mézes puszedli golyócskák készítése

Mézes puszedli vagy mézes golyócska, akár mézeskalácsnak receptnek tökéletesen megfelel a hagyományos recept. Készíthetünk belőle házikót, puha mézeskalácsot. A oldalon képekkel és videó recepten ismertessük az elkészítését.

Hozzávalók:

Hírdetés

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 3 dl méz
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tasak Mézes fűszerkeverék

A hozzávalókat az asztalra készítjük, hogy kéznél legyenek nekünk. Egy keverőtálat rakunk az asztalra, amiben a mézes tésztát összeállítjuk. A porcukorból harminc dekát beleöntünk. Aztán összekeverjük a lisztel a három teáskanál szódaport.

Másik nagyobb tálat veszünk elő mézes fűszerkeverékből beleöntsük a tasak tartalmát, hozzá a porcukrot.  és a előzőleg megmosott tojást felüssük és rálocsoljuk.

A mézes tészta massza elkeverése porcukorral és tojással.

Porcukor és a tojások hozzáadása után keverjük el a mézes tészta masszát.

A margarin csomagolóját kibontva, egy késsel elvágjuk a margarin masszát és az egyik felét a mézes porcukros tálba beleejtjük. A fakanállal szétnyomkodjuk a margarint, beleöntsük az szobahőmérsékletű kimért mézet és az egészet elkeverjük fakanállal. Előzőleg beletettük meleg vízbe, hogy folyós mézet kapjunk. Meleg vízfürdőben ezt úgy szokták mondani. Jól elkeverjük, hogy jól összeolvadjon.

Felmelegítet mézet hozzáöntjük a mézes masszába.

A mézét a felhasználás előtt meleg vízfürdőben felmelegítettük. Ez után mérjük a margarinos mézes fűszeres alapba.

Eljött az idő, hogy a lisztet fokozatosan hozzá adagoljuk a mézes masszához. Ahogy egyik kezünkkel öntjük, másik kezünkben villa, vagy fakanál és keverjük el csomómentesre és egyenletesre. Ügyeljünk a keverés közben a liszt ne ragadjon le a tál aljára. A tésztánk állaga kemény és gyúrható lesz. Kemény galuska tésztához hasonlítható.

Addig keverjük, míg fel nem veszi a liszt mennyiséget. Nagyon finom illata van. Ahogy összekevertük, morzsalékos egy kicsit, kezdjük el gyúrni kézzel tésztát, míg összeáll.  Tegyük a mézes tésztát félre, hogy 1 óra hosszára, hogy a méz és a margarin hűljön.

A lisztet hozzáadtuk a mézes masszához és elkezdjük a mézes masszát tésztává gyúrni.

A mézes massza a liszt hozzáadásával tésztává gyúrása.

Az idő elteltével a tálból kiveszünk egy adagot. Meglisztezzük az asztalt, gyúródeszkát és a tésztából három négy centi átmérőjű hosszú hengert gyúrunk, formálunk belőle. Vékony kolbász méretűre. A másik adagnyi tésztával és a következő tésztával is így járunk el. Úgy lássuk, hogy a asztalra, gyúródeszkára ragad, szórjuk meg liszttel.

A tésztánk, amit most készítek, egész éjjel pihent, tegnap este begyúrtuk. Ki tettünk a hidegre, így jobban átérnek az ízek. A mézes kolbászrudacskából válasszunk egy nekünk szimpatikusat és vegyük elénk, majd éles késsel daraboljuk fel, mint ha kolbászt szegnénk, 2 centis darabkákra. A levágott darabkákat megfogjuk egyenként és golyócskákat formálunk belőlünk.

A mézes tésztát kiporciózzuk kolbászrudacska formázzuk. A mézes rudakat feldaraboljuk 2 centis darabokra. Mézes golyókat alakítunk ki belőle. A golyókat a tepsibe zsírpapírra tesszük és a összegyűjt pár adagnyit egyenként forró sütőbe kisüssük.

A mézes tésztát kiporciózzuk kolbászrudacska formázzuk. A mézes rudakat feldaraboljuk 2 centis darabokra. Mézes golyókat alakítunk ki belőle. A golyókat a tepsibe zsírpapírra tesszük és a összegyűjt pár tepsinyi adagokat egyenként forró sütőbe kisüssük.

Elérkeztünk egy másik szakaszhoz, hogy a tűzhely sütőjét begyújtsuk. Addig míg felforrósodik  a sütőnk, megformáljuk tésztánkat. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és a mézes tészta golyócskákat belehelyezzük, sorba rajuk, úgy hogy nagyon közel ne legyenek egymáshoz. Mert sütés közben szétterül és egymáshoz ragadnak. Körülbelül egy mézes golyócska távolságra. Lehet a tetejére negyed dióbélt beleszúrni, ahogy gondoljuk.

Íme a kész mézes puszedli golyócskák.

Íme a kész mézes puszedli golyócskák.

Ahogy a pár tepsink megtelt a mézes golyókkal, sütőajtót kinyissuk és óvatosan behelyezzük a sütő részbe. Világos barnára süssük a mézes puszedliket.

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.