Pontyszeletek sütőben sütve-videó

A ponty szelet elkészítése nem olyan nehéz, csak egy kis ügyesség és érzék kell hozzá. A tepsiben sült pontyszelet egyszerű ízletes és tápláló. Az elkészítést megkönnyíti, ha előre kifilézett halat fűszerezünk be, nem kell tartanunk a szálkától. Sütőben sült ponty enyhén ropogós a külseje, hús belül szétomlik a szánkban. Videó recepten és képekkel bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni a halételt.

Hozzávalók:

Hírdetés

  • 3-4 kg Ponty ( lehet filézett)
  • Ízlés szerint só
  • Étolaj
  • 15 dkg szalonna
  • 1 egész fokhagyma
  • őrölt bors

A pontyot a pikkelyektől eltávolítjuk és a belső szerveket. Hideg vízbe belerakjuk és pár percig hagyjuk állni, míg a további hozzávalókat elő nem készítjük.

A vágódeszkára rakva feldaraboljuk a következő részekre a pontyot: fej, törzs, farokrész. A törzs részt ketté vágjuk a gerinc vonalánál. Ismét hideg vízbe rakjuk.

A zománcos tepsit meglocsoljuk egy kevés étolajjal. Készítsünk elő papírtörlőt, hogy a kezünket a műveletek között megtudjuk törölgetni, mert megcsúszhat a kés a kezünkben. A következőkkel folytassuk, ujjaink közé veszünk egy kevéske asztali sót, és minden egyes ponty halszeletet megpörgessük enyhén sóval. Arra ügyeljünk, ne sózzuk el túl.

A füstölt szalonnát a vágódeszkán fél centi hosszú csíkokat vágunk, majd felkockázzuk. A egész fokhagymát megtisztítjuk, gerezdekre szedjük szét. A gerezdeket apróra daraboljuk. Ha gondoljuk fokhagymatörőn átpasszírozhassuk. Nem kötelező, de jobban átjárja a fokhagyma aromája.

A ponty halszeleteket a éles kés hegyével bevagdaljuk a bőre felől, hogy a szalonna és a fokhagyma beleférjen. Az ujjunkkal minden egyes szalonna és fokhagymát nyomkodjuk bele, úgy hogy megszoruljanak benne.

A pontyszelet húsa felőli résznél nyomkodjunk szalonnát és fokhagymát a vágatba.

A pontyszelet húsa felőli résznél nyomkodjunk szalonnát és fokhagymát a vágatba.

A szalonnával betűzdelt pontyszelet.

A szalonnával betűzdelt pontyszelet.

Megborsozott pontyszelet.

Megborsozott pontyszelet.

A tepsiben felsorakozott pontyszeletek.

A tepsiben felsorakozott pontyszeletek.

Erre vékonyan beledörgöljük a őrölt borsot. Kicsi több bors kerülne valamelyikre, dörgöljük a másikhoz, amelyiken kevesebb van. A fokhagymát krém szerű pépé van összetörve, könnyebb a dolgunk van vele. Csupán az egész hal bőrét és a húsos részét dörgöljük meg a borsozás előtti szakaszánál.  A szeletek belső oldalát megszórjuk fokhagymával. Ezt követően miden egyes darabbal végeztünk, helyezzük a tepsibe, úgy hogy a hal bőre lefele nézzen a tepsi aljára.

A halfej részénél enyhe nyomássokkal törjük meg, hogy a hajfej kissé megrepedjen, erre azért van szükség, hogy megrepedt részekbe szalonnát és fokhagymát és borsot eltudjuk helyezni. Kisebb helyet foglal a tepsibe.

Gyújtsunk be a sütőbe, forrósítsuk fel, amennyire csak tudjuk. Locsoljuk meg étolajjal a halakat, úgy hogy mindenhova jusson egy kevéske olaj.

Tekerjünk le az alufóliából egy akkora darabot, amivel a tepsi tetejét le tudjuk fedni vele. Majd terítsük rá és tépjük le. A fólia széleit igazítsuk a tepsihez és meg is vagyunk vele. Jöhet a sütés.

Tegyük a forró sütőbe. Ha átsült, vegyük le a fóliát és egy kicsit piríthatunk rajta a halszeletek tetején. Akár el is hagyhassuk, így is nagyon ízletes.

Hát ezzel elkészültük a pontyszeletek sütésével.

Hírdetés

Jó étvágyat hozzá!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.