Csülökpörkölt elkészítése videó

A pörköltet elkészíthessük bográcsban és lábosban is, borácsban viszont kap egy  füstaromát, ami ízletessé teszi. A recepthez adhatunk füstölt csülköt, vagy disznóvágásnál szeletelünk egy részt belőle és egy fél pohár vörösbort, így még zamatossá teszi és krumplikörettel tálaljuk.

Hozzávalók:

Hírdetés

  • 1,5 kg sertés csülök ( Csont nélküli)
  • 2 darab kisebb vöröshagyma
  • 1 evőkanálnyi sertészsír
  • 1 evőkanálnyi piros őrölt paprika
  • 1 evőkanálnyi (körülbelül) paradicsompüré
  • 2 teáskanálnyi bors
  • 2 teáskanálnyi köménymag
  • Víz
  • Őrölt babérlevél

A vöröshagymát megtisztítjuk a vöröshagyma héjától, félbe vágjuk és elkezdjük a apróra feldarabolását a hagymáknak. Beleöntjük a lábosba a felaprított hagymákat, zsír rakunk mellé, vagy rá. Teljesen mindegy.

A füstölt csülök felszeletelése

A kicsontozott füstölt csülkök feldarabolása.A húst, sertés csülköt először kiengedjük, ha a fagyaszóban volt. Kiengedés után feldaraboljuk 3 centis darabokra. A vágódeszkáról egy nagyobb műanyag edénybe tesszük, két léről hideg vízzel jól átöblítjük, véres darabkák eltávolítjuk ezzel.

A tűzhelyünkön gyújtsuk meg a egyik gázlángot és tegyük a gázrózsára fel, fakanállal kezdjük el kevergetni, hogy a hagyma megpárolódjon üvegesre, áttetszőre. Rakjunk bele köménymagot, szemes borsot, őrölt piros paprikát, öntsünk egy kevéske vizet hozzá, tegyük vissza a főző lángjára. Percenként, félpercenként keverjünk rajta, attól függ mennyire ég a gázláng takarékon. Vegyük le két perc után és a hús adagoljuk hozzá, paradicsompürét, őrölt babérlevelet tegyük a hús tetejére és keverjük el egyenletesen a hagymás pirospaprikás fűszereket.

Ha ezzel is megvolnánk, öntsünk rá annyi vizet, hogy a hús éppen csak kilátszódjon belőle. Tegyük fel a tűzhelyre ismét, közepes lángon kezdhetjük az egész csülökpörkölt főzését. A főzési idő függ a hús kora és a gázláng teljesítményétől, körül belül megvan másfél óra alatt.

Főzés közben keverjünk rajta, sűrítsük be a pörköltünket, amennyire akarjuk. Meggyőzőhetünk róla, hogy átfőtt-e a hús villa segítségével.

A főzés befejezés után, tálalhatjuk savanyúsággal, befőttel és köretnek főtt rizs, lehet tört krumplival, negyedek darabolt hasábkrumplival.

Hírdetés

Jó étvágyat hozzá!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.