Fasírt készítése

Megismerhessük cipós fasírt, vagy más néven fasírtgolyó recept alapján az elkészítését. Nem olyan ördöngösség, könnyen és gyorsan elkészíthessük a családnak az ebédet.

Hírdetés

Hozzávalók:

  • 1,5 kg darált sertéshús
  • 40 dkg kenyérbél
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 3 darab tyúktojás
  • 1 evőkanál édes nemes pirospaprika
  • 3-4 dkg só
  • 2 kávéskanál őrölt fekete bors
  • Fél kávéskanál szerecsen dió
  • 3 kávéskanál őrölt köménymag

A kenyeret beáztassuk egy kis meleg vízzel, így hamarább megázik a kenyerünk. Jól eldolgozzuk kezünkkel, mindenhol átjárja a kenyeret a meleg víz. Egy kicsit félre tesszük, hogy a darált hús kitudjuk csomagolni a műanyag zacskóból. A műanyag zacskó tartalmat beleöntjük az áztatott kenyér tetejére. Keverjük el, gyúrjuk össze kezünkkel, hogy mindenhova jusson hús is és áztatott kenyér is. Törekedjünk, hogy a keverőtál alján, vagy a hús, vagy kenyér is elkeveredjen.

Az elkészült nyers fasírtgolyókat felhalmozzuk egy széles tálcára. Majd onnan szedegessük le a forró étolajba.

Az elkészült nyers fasírtgolyókat felhalmozzuk egy széles tálcára. Majd onnan szedegessük le a forró étolajba.

Eztán megmossuk a kezünket. Előkészítjük a fokhagymát, megtisztítjuk és összevágjuk a fokhagymát apróra. A fasírt golyóknak megadja egy fajta pikáns illatot és ízhatást.  a fasírt masszához feltörünk külön-külön megmosott három tojásokat egy tálacskába, így elkerülhetjük a romlott tojás kerülne bele. Hozzáadjuk a húsos kenyeres fokhagymás masszához. Következőleg 1 evőkanál édes nemes pirospaprikát, még hozzáadjuk a 3-4 deka sót. Arra ügyeljünk, el ne sózzuk. Még hozzáadunk 2 kávéskanál őrölt fekete borsot, fél kávéskanál szerecsen diót, három kávéskanál őrölt köménymagot. Közben  ide készítjük a tálcát is, meg a panírozáshoz egy tálat az asztalra. Gondolkodjunk, hogy mindent bele raktunk, nem-e elmaradt-e valami. Ha minden rendben van, az egész masszát jól elkeverjük, összedolgozzuk fűszerekkel, tojással. Esetleg találunk összeállt hús, vagy kenyérdarabkákat, nyomkodjuk össze a kezünkkel. Gyorsítani szeretnénk a folyamaton, konyhai robotgéppel dolgozzuk össze, keverjük el.

Állni hagyjuk, letakarjuk fedővel egy fél órára. Az eltelt idő után elkezdhetjük a fasírt cipók gyártását. Először is egy tálcát és egy közepes tányért zsemle morzsázzunk ki, azaz szórjuk meg két evőkanálnyi mennyiséggel. Szükség és megkívánja a fasírt, hogy elfogyott alatta a zsemlemorzsa megismételjük. Mind a kettő kezünkkel tenyérnyi fasírt golyócskákat formálunk belőlem, jól keményre, tömörre összenyomkodjuk. Paskoljuk meg, törekedjünk formára legyen. Sütésnél megkönnyíti a helyzetünket, egyenletesben áttudjuk sütni egy időben egyszerre ami kényelmesen belefér.  Zsemlemorzsába mártjuk, megforgassuk a fasírtgolyókat a tányérba, majd a zsemlemorzsás tálcára helyezzük őket. Az egész folyamat addig meg, míg el nem fogy a massza. ( Készíthessük a hagyományosan is, még egy tányérba tojást felütünk, majd belemártjuk a tojásba a fasírtgolyókat. Következőleg a zsemlemorzsába kicipózzuk, tálcán elhelyezzük. )

A tálcán a zsemlemorzsás húsos fasírtunk elkészültek a sütésre. Öntsünk a wokba étolajat, körülbelül annyit, hogy ha beledobjuk  a fasírtokat egymás mellé, fasírt felét lepje majd el.

Gyújtsuk meg a gázlángot és tegyük fel az étolajjal a wokkot a tűzhelyünkre, hevítsük a olajat fel. Hámozzunk meg egy kis apró krumplit, vágjuk félbe. Ezt azért csináljuk, beledobjuk a felét az olajba, így meggyőződhetünk elég forró az olaj-e. magyar szólva, próbasütést végzünk. Ha közepesen sül a krumpli, krumplit kivesszük és belerakhatjuk a fasírtgolyókat, amennyi kényelmesen elfér egymás mellet. Körülbelül 4 perc múlva nézzük meg a fasírt felszínét két ágú villával, sült húshoz hasonló világos dióbarna színű nem lesz. Eztán megfordítsuk a fasírtgolyókat, hagyjuk körülbelül 4 percen keresztül sülni hagyni a más oldalát a fasírtjainknak. Előtte vegyük közepes lángra vagy annál lejjebb. Az sem jó, ha túl gyorsan sül, mert megég a külseje, közepe meg nyers marad. Sülés közben finom illatok vannak a konyhánkban, érződik a sült fokhagyma és a illó fűszerek aromája. Fordítsuk meg kettő kettő percre és csurgassuk le a olajat róla.  Tegyük szélesebb tányérra a frissen kisült fasírtokat egymás mellé helyezzük, hogy a maradék olaj papíron felitatódjon. Egyet kiemelhetünk és meggyőződhetünk az állagáról és ízéről, hogyan sikerült. Az egész folyamatot addig folytassuk, míg elkészülünk az egésszel.

Most már elérkeztünk a tálaláshoz. Kitűnő rizskörettel, főtt krumplival, zöldségkörettel.

Jó étvágyat hozzá.

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.