Párolt rizs főzése

Most pedig párolt rizsát főzzünk, öntünk bele étolajat, kis olajat. Úgy gondoljuk egy keveset, ne túl sokat. ( 3- 4 evőkanál ). Előzőleg meg van mosva a rizsánk, meggyújtsuk  a gáztűzhelyen a közepes átmérőjű gázlángot. Mikor felforrósodott beletesszük a megmosott rizsát.

Párolt rizs főzése receptet gyakorlatban mutassa be lépésenként. Éppen félkész állapotban.

Párolt rizs főzése receptet gyakorlatban mutassa be lépésenként. Éppen félkész állapotban.

-Mennyi rizsa?
-Hát ez több mint fél kiló. Négy személyre, öt-hat. Fölforrósodott az olajunk, és ezt beletesszük. Lehet pirítani is. Annyi vizet teszünk hozzá, 2,5 szerese víz kell hozzá. – Közben míg a víz nincs benne, kavargassuk meg fakanállal, hogy a étolajjal elvegyüljön.

Hírdetés

A víz hozzáadása után nem szükséges keverni. Forrás előtt, ha már egyszer megkevertük, akkor keverni kell folyamatosan, mert lekozmál. Adunk hozzá szárított zöldség, vegettával,  5 evőkanállal. Teszünk bele, aprított petrezselymet, ha nincs a háznál, szárított petrezselyem is megfelel. Ebből 2 teáskanállal. Belemorzsálunk kettő húsleves kockát. Vigyázzunk, mindegyik sóval tartósított, tehát a só tartalmát vegyük figyelembe. Ezután hagyjuk párolódni a rizsánkat.

Ahogy párolódik a főtt rizs, víz egy kisebb része elpárolog a levegőbe, másik fele a száraz rizsszemek teleszívja magát folyadékkal, folyadékban levő ízesítőanyaggal. A rizs megdagad, átveszi a folyadék helyét. Ekkor már érdemes előtte keverni rajta, lábosban lévő alján a rizsszemek leéghetnek. A főzés közben az étel illata terjeng a konyhában.

Kis idő elteltével vegyünk ki kevés rizsát fakanállal hűlni evőkanálra, nézzük meg mennyire puhult meg. Ha keménynek találjuk és már nincs víz alatta, öntsük egy keveset hozzá. Addig folytassuk míg puha, de nem  mállik szét a teljesen a fakanálon.

A másik verzió fedő alatt lefedve pároljuk és szintén a utolsó fázisban kevergessük. A megfőtt rizsát félretesszük, gázlángot elzárjuk. A esetleges teljesen meg nem puhult rizsát átjárja az egészet a folyadék.

Ekkor már mind a kettő esetben elkészült a rizs köret receptünk.

Jó étvágyat hozzá!

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.