Kakaómáz készítése tortára és süteményre

Bizonyára elgondolkodhattál azon, hogy hogyan lehetne aránylag egyszerű torta bevonatott létrehozni születésnapi tortára, ünnepi tortára és Sacher torta csokimázat. A csokimáz készítése kakaóporból kapjuk meg, de lehet csokiból is, ez nem szentírás. Ha csokimáz étcsokoládéból és vajjal és étolajjal és nélkül. Most éppen margarinnal lágyítjuk a tortamázat.screenshot_20161007161638

Hírdetés

Lássuk a videó szerinti elkészítést, videó hossza megegyezik az elkészítési idejével. A Videó hossza 15:46 perc.

Erre a tortára főzünk cukormázat, helyesebben olyan lesz, mint a szaloncukor, mert lesz benne margarin is. Hozzáadunk négy evőkanál kristálycukrot. Idekészítjük a margarint is.

-Ez pontosabban kakaómáz?
-Hát kakaómáz, de minél több margarin van benne, olyan mint szaloncukor lenne.

Kettő evőkanál kristálycukrot még teszünk bele egy kisebb lábasba, így. A margarint kicsomagoljuk és jó 5 dkg vágunk és készítünk elő. Ízes és finom csokoládés lesz. Kis lábasba egy evőkanál kakaót kanalazunk ki. Ha túlságosan sokat rakunk bele, akkor keserű lesz.  Talán a legjobb, ha az mondjuk, hogy lassú tűzön sűrítjük. Kezdjük el elkeverni a cukrot és a kakaóport a kisméretű fazékba, teszünk hozzá három evőkanál vizet és feltesszük a főzőlapra főni, sűríteni a kakaómasszát. Előtte jól elkeverjük a vizet és a cukros kakaót. Több egy kicsit a víz, akkor tovább tart a sűrítés. Lényegében a cukrot karamellizáljuk és a kakaóval és margarinnal lágyítsuk.

Tűzhelyre rakva állandó kevergetés mellett, konyharuhával megfogjuk a fazék fülét és kis tűzön főzzük. Ez a cukormáz, azaz kakaómáz jó mindenféle tortára zserbóra, öntetekre finom. Teszünk bele margarint és attól jól fényes lesz és csokoládé ízű lesz. Ha kevesebb a margarin, megrepedezik és kemény lesz a sütemény, vagy a torta tetején.  Lejjebb vesszük a gázlángot, nem kell rotyogni, csak úgy sülni. Addig süssük, míg a kis lábos alját nem lássuk keverés közben. Ezt a folyamatot szokták úgy is nevezni, hogy szaloncukrot sütünk. Szaloncukrot is így szokták készíteni, csak sülésig. Keverés közben megváltozik a lábos hangja, ekkor már elkezd sűrűsödni. Úgy lássuk, hogy nagyon forr, vegyük lejjebb a gázlángot. Mert hajlamos és képes lekozmásodni. Teflonba nem érdemes készíteni, vagy aluminium vagy vas lábosba szokták készíteni. mert lesül és keverni kell állandóan. És bizony leszedi a teflon bevonatott. Körül-belül 6 perc elteltével a tortamáz elkezd sűrűsödni. Ekkor már érződik a cukros és kakaós illat, hamarosan és nemsokára jó lesz. 9 percnél már vastagabban csorog le a fakanálról, sűrűsödik és folyamatosan közben keverjük és meggyőződünk a sűrűségről. Elzárjuk a gázlángot és levesszük a főzőről, asztalra előre készített margarint hozzáadjuk és addig keverjük, míg fel nem veszi a kakaós cukros szirup. Gyors mozdulatokkal keverjük. Ha dzsem vagy vajjal, margarinnal készült krém lesz a tölteni való süti alatt, kicsit várjunk vele, körül-belül fél 1percet, hogy hűljön a csokimáz. Mert különben a megolvad túlságosan és nem tudjuk elteríteni a tetején lévő mázat. Ügyeljünk a torta tetejére öntésnél, minél kevesebbet keljen elkenni a meleg csokit, oszlassuk el mindenhol kerüljön, jóformán igazításra legyen szükségünk a hosszú kés vagy fakanállal. Megvolnánk a csokimáz elterítésével, tegyük a hűtőszekrénybe megdermedni egy óra hosszára.

Jó étvágyat hozzá!:-)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.