Száraztészta főzése

Tészta főzés titkai és hogyan kell tésztát főzni

Most pedig üres tésztát fogunk kifőzni kettő zacskóval. Forr a vizünk. Sót nem szabad kifelejteni, sós vízbe és forrásban levő víz legyen. A egyik tészta zacskóját ollóval kivágjuk és a zacskó tartalmát beleöntjük, majd az egész műveletet megismételjük a másik tészta zacskóval.  A tészta egyik fele túrós tészta lesz. A másik fele prézlis tészta lesz. Lehet más jelegű tésztát, például káposztás tésztát. Sót már tettünk bele és teszünk bele egy kis étolajat, egy olyan kanálnyit, finomabbra fől.  Most már megkeverjük, keverjük a fazékban levő forró tésztás vizet úgy, hogy teljesen leérjen a keverőkanál belül az aljára. Magyarán ne üljön le a fazék aljára, mert leragadhat.

Hírdetés

Hány percig kell főzni a tésztát

A tészta főzés recept és a videó szerint 10 – 15 perc szükséges, függ a tészta tojás tartalmától és a víz mennyiségtől, tészta nagyságától. A fazék fedővel fedjük le úgy, hogy hagyjunk egy kis nyílást a gőznek. Gyorsabban megfől így a tészta. Egy idő után vegyünk ki kanállal kettő – három tésztadarabkát és szemrevételezzük és megkóstoljuk, hogy nem-e kemény, vagy rágós. Túl főzzük a főtt tésztát, szétesik és csirizes lesz, nem esztétikus.

Tészta szűrése

Először zárjuk el a gázt a főzőn és öntsünk a forró tésztavízhez 2 szer 4 dl hideg vizet, hogy lehűljön egy kicsit. Megkeressük a tésztaszűrőt és merítünk ki egy adaggal, amennyit a tésztaszűrő felvesz. Addig folytassuk, míg a főtt tészta minimális mennyiséget szedtünk ki a tálaló fazékba. Öntsünk pici étolajat rá és keverjük el, folytassuk tészta kiszedést, döntsük el a fazekat és a mosogató felet átszűrjük a maradék tésztát. Persze szortírozhassuk az egyik fele tűrós tészta, másik fele prézlis tészta.

Hozzávalók a tészta főzéshez:

 • 1 kg 4 tojásos tészta
 • víz
 • étolaj

Prézlis tészta készítése

A prézlist tészta elkészítése

Prézlis tészta recept

Hozzávalók:

 • fél dl Étolaj a prézlihez
 • 30-35 dkg Zsemlemorzsa
 • 4 tojásos 2x 500gram száraztészta
 • étolaj a tésztába ( lásd az előző videót )

Tegyünk fel étolajat egy kisebb lábosba, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és kezdjük takaréklángon pirítani a prézlinek valót. Arra legyen figyelmünk, hogy ne égjen meg és le. Közben föl a tésztavizünk, megkeverhessük. A prézlinek valót addig kavargassuk, míg aranysárga szint nem kapunk. Ha kezd fekete darabkák vannak benne, akkor már inkább vegyük le. A prézlis tészta lekvárral és paradicsompürével, almaszósszal tálalhatjuk. A tészta hamarosan megfől, készítsük elő a tésztaszűrőt. Szintén ízleljük meg, mennyire puha a tészta. Felezzük meg a kifőtt tésztát, az egyiket hagyjuk üresen, másikba öntjük bele a megpirított zsemlemorzsát.

Egyébként nem csak zsemlemorzsa lehet, szárított kenyér és kifliből készíthetünk prézlinek valót

A tányérba szedésnél, tálalásnál tegyünk rá meggydzsemet, vagy baracklekvárt.

Túrós tészta készítése

Túrós tészta elkészítése

Túrós tészta recept

Hozzávalók:

 • 500 g 4 tojásos száraz tészta
 • 50 dkg házi tehéntúró
 • só,  tepertő, szalonna ( vagy cukor )
 • Tejföl

A megfőtt tésztát lábasba szedjük és egy kevés étolajat vagy sertészsírt teszünk a tésztához, összekeverjük, hogy mindenhova jusson. A következőkben tálalhassuk hamarjában, míg forró a tészta. Szedjünk egy személyre való adagot egy tányérba. Vegyük ki a túrót a hűtőszekrényből és a kezünkkel morzsáljunk a tányéron lévő tésztára, hogy mindenhova jusson túró.

Fogyasztásnál többféle kép ízesítik, sóval, tejföllel és kiolvasztott szalonnával, apróra darabolt tepertővel, tejföllel. Van olyan is, tejfölösen és cukrosan.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.