Túrós csusza készítése

Régi idők nagy kedvence a túrós csusza. Túrós ételek ebédre kitűnő alkalom, főleg ahogy  nagymamám elkészítette. Amikor megkóstoltam az általa készített hagyományos egyszerűen készíthető ételeiket.  Még valamit elfelejtettem, azt hogy előtte ízletes bablevessel megkínált, majd a sült túró illata terjengett a konyhában, ahogy közben elkészült. Örömmel és derűvel ettem belőle nagy adagokat. Sült túrós tészta sütőben nem bonyolult és gyors kaja. Így tovább adom-e túrós csusza receptek egyikét. Egyébként 700 – 750 kcal túrós csusza kalória között van.

Hozzávalók 4 személyre:

Hírdetés

  • 500 gramm  4 tojásos kocka tészta
  • 80 deka tehéntúró
  • 5 deci tejföl
  • 35 deka húsos császár szalonna
  • Ízlés szerint só

Először is elkészítjük a hozzávalókat. Kockatésztát és a szalonnát,  a tejfölt, tehéntúrót és a jénait a fedelével. Egy lábosban vizet öntünk és megsózzuk, egy kevés étkezési olajjal felforraljuk.

Túrós csusza elkészítve a jénai tálban.

Túrós csusza elkészítve a jénai tálban.

A forrásban lévő vízbe 4 tojásos kockatésztát beleszórjuk. A tésztánkat úgy tudjuk megállapítani, hogy kész van, feljön a tetejére egy része. Másik pedig, kiveszünk egy kanállal, vagy villával vizuálisan és kóstolót tartunk. Megízleljük mennyire kemény, vagy túlságosan lágy-e. Akkor jó, ha könnyen rágható és nem esik széjjel a kanálba, vagy a villa átszúrásánál. Amikor megfőtt a tészta, szűrjük le és válasszuk külön edénybe. Közben rázogassuk és csurgassuk le a víztől. Ha elkészültünk a tésztával, rakjuk rétegesen egész vékonyan egy sor tészta, egy sor túró, egy sor tejföl. Ügyelve arra, mindenből jusson. Ezt addig  folytassuk,  míg  el nem fogy a alapanyagunk. Végül a tetejét megkenjük tejföllel. Egy külön edényben, olvasszuk ki a szalonnát. Ha úgy gondoljuk, tehetünk hozzá egy kevés sertészsírt. A szalonnával szórjuk meg a tetejét egyenletesen. Tegyük rá a jénai tetejét, várjunk míg a begyújtott sütőnk fel nem forrósodik. A kellően forró sütőben süssük fél órán keresztül. Az elkészült túrós csuszát vegyük ki a sütőből, forrón tálaljuk fel.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Mentés

Mentés

Hírdetés

Mentés

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.