Krumplis tarhonya – tarhonya főzés

A tarhonyás ételek régi magyar konyha tájegységek adódóan mindig egy kicsit másképpen készítik el. A főzésnél a tarhonya elkészítése nem olyan nagy ördöngösség. Ez lehet natúr tarhonya, zsiradék nélkül vagy zsiradékkal. Ez lehet sertészsír, étolaj, szalonna darabokkal. Változatos a magyar ételek a gyorsan elkészíthetősége miatt csirkehús és sertéshússal elkészíthetők. Következőkben lesz több tarhonya főzés recept.

Kitérünk arra, házi tészta receptjére, így mindenki elkészítheti a saját maga által előállított tojásokkal és liszttel. Persze, ha a rohanó világban élünk és lesz rá mindenkinek ideje. Száni kell, mert a tojással és liszttel és sóval összegyúrni és megszárítani és ez idő kell. Térjünk vissza a elkészítéshez, főzéshez.

Hírdetés

Hogyan főzzünk tarhonyát

Először is nézzük a hozzávalókat:

  • 50 dkg  4 tojásos tarhonya
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 1/2 -2 liter víz
  • 50 dkg krumpli
  • 1 csapot evőkanál só
  • 1 1/2 vöröshagyma

tarhonya főzés ideje 30 – 35 perc

Krumplis tarhonya-Tarhonya főzés

Krumplis tarhonya-Tarhonya főzés

A spájzba keressünk 2 kisebb vöröshagymát, vágjuk le a végüket és szedjük le a vöröshagyma haját és épp részeket hagyjuk meg. Az egyiket vágjuk ketté és hosszirányba vagdaljuk be, apró kis kockadarabokat vágjunk fel belőle. Ugyan csak így járjunk el a többi hagyma felekkel.

A tarhonya készítése még később is ráér. Mert először krumplit megmossuk hideg vízben megtöröljük papírtörlő segítségével szárazra, hogy ne csússzon a kezünkben. Hámozzuk meg krumplihámozóval és a hibás részeket távolítsuk el. Daraboljuk el két centis darabkákra és öblítsük le esetleges szennyeződés, föld és egyéb, ha rákerült és így biztosak lehetünk benne eltávolítottuk.

Étolajat a főzőnkön kezdjük melegíteni, tarhonya elkészítése a következő folyamatokkal elkezdődik. A tarhonya zacskójából öntsük bele, pirítsuk addig míg aranysárga nem lesz, állandó kevergetés mellet Vegyük le a főzőlapról. Vöröshagymát és meg a krumplit helyezzük bele és öntsük fel vízzel. Mehet bele a só és újra tegyük vissza a főzőlapra. Keverjük el alaposan. Várjunk míg nem fór fel, lássuk a tarhonya darabkák kezdenek dagadni és telítődni a vizes és olajos folyadékokkal. Ekkor kezdenek a víznek a felszínére feljönni. Tegyünk próbát, evőkanállal vegyünk ki egy keveset és hagyjuk kicsit hűlni a kanálba. Kóstoljuk meg és szerintünk elég puhának találjuk vegyük le és tegyük tányérokba és fogyaszthassuk azonnal.

Hírdetés

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.