Hogyan készült gumicukor házilag

Amikor még gyerkőc voltam és visszaemlékezve az akkoriban a Majális, kirakodóvásár, hogy  ne mentünk volna el egy egy cukrásztermékeket árusító cukrászmester mellet. A nyalókától a vattacukorig volt minden. Kiemelnék néhány finomságot a cukrászati kínálatból, egyik a medvecukor ( elterjedt nevén a bocskorszíj cukorka ) és a másik régóta ismert gumicukor.
A medvecukor ánizsos íze feldobta a gyerekek hangulatát, persze nem csak a bocskorszíj, hanem a gumicukor. Az ember szeret kísérletezni és egy kis ízesítő aromákkal vagy gyümölcslevekből és szörpökből finom édességek kaphatunk.

Hírdetés

gumicukor

Hogyan készült gumicukor házilag?

Nos elárulok egy kis titkot, íme a recept:

1 dl víz
4 evőkanál Horváth Rozi étkezési zselatin
3 evőkanál Pölöskei Málna ízű 1L-es PET diabetikus szörp
2 evőkanál meggylé
3 evőkanál kristálycukor

Nézzünk körül a konyhaszekrényünkben és keressünk lehetőleg egy teflon bevonatú edényt, készítsük el egy tálcán a lehetőleg szilikon formát, amibe beleönthetjük a zselatin szirupot. Kereskedelemben léteznek többféle figurájú, muffin és egyéb formák  Engedjünk csapvizet a csapból egy decis pohárba. Öntsük bele az asztalra készített teflon edénybe. Adagoljuk a 3 evőkanál Pölöskei Málna ízű 1L-es PET diabetikus szörpöt és a 3 evőkanál kristálycukrot, 2 evőkanál meggylevet, 4 evőkanál Horváth Rozi étkezési zselatint.  Erősebb ízt vagy édesebbre akarjuk a gumicukor szirupot, tetszés szerint ízesíthessük, ahogy gondoljuk. Vegyük számításba a Horváth Rozi étkezési zselatin leírását, mert módosulhat és a főzésnél nem biztos elég kocsonyás állagú gumicukrunk lesz, mint amit vártunk. A  másik, hogy nem dermed meg a formába. Ekkor vissza önthessük a edénybe és egy evőkanál zselatinnal megtuningoljuk.

A főzőnket kapcsoljuk be vagy gyújtsuk meg és lassú tűzön komótosan kevergetjük, ha nagyon gyorsan forr lejeb vesszük a hevítést. A forrástól számítva egy két perc múlva óvatosan, hogy ránk ne csepegjen kiöntjük hőálló műanyagba és onnan kimeregessük egy fém evőkanál segítségével a formákba.

Hírdetés

A hűlési idő az változó lehet, függ a szobahőmérséklettől. 21 -25 C°-kon kihűl teljesen 1 óra leforgása alatt. Miután kihűlt a gumicukrunk, óvatos és lassú mozdulatokkal alulról fordítsuk ki a szilikon formából. Ezzel el is készült a gumicukorkánk.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.