A jó minőségű legelő és gyep gyeptermesztés hatékonysága

Érdemes meggyőződni az eladó földterület állapotát, szikes, homokos talajszerkezetű. Mennyire van gondozva, vagy saját magunk eladnánk, megtartanánk, hogy értékes legyen.

Hírdetés

Az otthonunkban a ház körül vagy földterületünkön haszon állatott tartunk, elengedhetetlen a jó minőségű gyep legelő, hogy elég energiát táplálékot és vitamint juttassunk a kecske, birka, szarvasmarha és szárnyasok részére.

2015-12-24 17_54_27-kisfilm -

Kora tavasszal a hóolvadás után nézzük át a területünket, alacsony fekvésű belvizes területen gondoskodni kell róla a víz lecsapolássáról. Vizsgáljuk meg az itató rendszer megfelelően működnek, nincs-e szivárgás, csőtörés valahol. Csak akkor vigyük, hajtsuk ki a legelni az állatokat, ha elegendő fű növekedett, mert különben nyári időben megsínyli a gyep. Készítsük ki és helyezzük a itatók mellé a nyalósót. Sok állatott engedünk ki, nézzük át alaposan betegségekre utaló tünetek nincsenek-e. Ültethetünk gyorsan növekvő fafajtákat, hogy a talaj biológia egyensúlyát fenn tarthatjuk a lehulló lomb összegyűjtésével, később a komposzt formába visszajuttatunk.  A kiültetett faállományról rendszeresen nyáron öntözzük meg, óvjuk meg a kiszáradástól. Három oldalról támaszuk meg és kössük meg, közepében rőzsét elhelyezve lefelé rögzítsük. Homokos szerkezetű talajon célszerű szélfogó sövényt ültetni. Állatokat túlságosan hamar engedjük ki a legelő területre, fellazul a földterület. Jó ha tudjuk a ammónia tartalmú, foszfát, pétisó műtrágyával javíthatjuk a fű gyorsabb növekedést. A kinti itatók környékét töltsük fel földel, ne álljon meg mellette a csapadékvíz, ivóvíz és elkerülhetjük az élősködők szaporodását, mételyek és legyek. Az elgyomosodott kezdeti stádiumában területtől függően acatolóval lazítsuk fel a földet és emeljük ki a gyomnövényt. Az állatok részére mérgező azok elfogyasztása megbetegedéshez, vagy teljes elhulláshoz vezethet.

Mérgező növények listája: megtekintem

Miután végeztünk a gyomok eltávolítása a földből, széles gereblyével húzzuk össze egy csomóba és vigyük olyan helyre, ahol az állatok nem férnek hozzá. Végezhetjük gyomirtóval, kérjünk tanácsot a kereskedelemben kapható termék felhasználásáról és legyünk óvatosak vele. Tartsuk be a várakozási időt és milyen gyomok ellen használjuk. Vegyszert láthatóan hatott, frissítsük fel a meglévő legelőnket, úgy hogy beszerzünk fűmagok. Vetőgéppel, ami alkalmas apró magvak elszórására, vagy kézi erővel végezzük el a egyenletes fű elszórását. Túlságosan elgyomosodott területen szántsuk fel, rotáljuk, tárcsázzuk boronáljuk fel és jöhet a fűvetése. Porhanyós apró szemcsézett földet készítünk. Rendszeresen gyomláljuk a megerősödött gyepet, távolítsuk el a többlet trágyát a fű rétegen. Mikor nem legeltetünk rajta, műtrágyázzuk meg kálium, foszfor és nitrogén tartalmú anyaggal. A szarvasmarha 30-50 kg fűmennyiség a napi adagja. Ha nincs elegendő legelendő gyep, pót-takarmányt biztosítsunk. Kifejlet juhnak a fűigénye 6-8 kg. Egy része az állatoknak a fűmennyiség legeltetéssel és kaszálással gyűjthettünk. Rendsodróval összehúzzuk és kocka vagy körbálázóval kör alakúra formáljuk. Virágzás előtt és után kaszáljuk a füvet. Szenázs alkalomra két részben takarítjuk be, 14- 15 órát szárítjuk a földterületen. Majd bálázzuk be. A szállítás a megfelelő helyre teherautóval és rakodógéppel megoldható, rakassuk egymás tetejére kisebb helyigény miatt. Petrence gyűjtővel a szénát érdemes a legelő szélére összegyűjteni és a munka végével a rakomány szénát elszállítani a végleges helyére. Szecskázó géppel szedjük fel és szállítsuk a siló tároló helyre, nehéz járművel tömörítsük össze, amennyire csak tudjuk. Öt nap múlva takarjuk le szénával.

Nagytestű állatoknál, szarvasmarhánál, sertésnél az állandó egy helyben töltött délidőben pihenés, füvön elterülő vastag trágyájuk lelassítja a gyep növekedését. Mivel nem jut napfényhez a legelendő legelő. Időközönként gyűjtsük össze és szállítsuk el olyan helyre, ha szükség lehet rá, bármikor trágyázhatunk vele. Másik lehetőség a kis traktorral a tövis vagy láncboronával terítsük szét a réten. Így változtassunk a helyet, addig regenerálódik és növekszik erősödik. Nyáron nagyon elgazosodik, menjünk rajta fűkaszával, önjárófűnyíróval, ritkítsuk meg, mielőtt elszórja a magját. Túlságosan nagy szárazságban, kerti vagy nagy teljesítményű szivattyúval árasztásos öntözéssel gondoskodhatunk az elpárolgott és felszívódott a kívánt vízmennyiség utánpótlásáról. Így bőséges és dús legelőt kapunk. Így megtakarítunk rengeteg takarmányt és sokkal egészségesebb lesz a szarvasmarhák, juhok, kecskék, lovak. Az eladó állatok értékesebbek lesznek.
Creative Commons License Ez a szöveg a magyar Wikipédia Mérgező növények listája című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2015. december 07.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Hírdetés

Hogyha állatott gondolunk a farm köré, aránylag olcsón építhetünk félig fedett ólat és karámot, hogy zápor és nyári hőségben eltudjanak húzódni. Nagy területű a farm, nem árt egy lakókocsi, mely bármikor az állatokkal együtt tudunk haladni.  Az elültetett bokrot és fiatal fákat óvjuk meg az állatoktól, villanypásztorral.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.