Kölyök macskáktól a felnőtt macskákig

A kölyök macskák megszületésük után néhány óra elteltével elkezdenek az anyamacska emlőit megkeresni, anyatejhez jutni. A szoptatást hangos kölcsönös dorombolás kíséretével, kölyökcicák mancsocskák oda-vissza emelgetésével tejtermelésre serkenti a anyacicát, ezt nevezzük dagasztó mozdulatoknak. Mikorra már eleget szoptak, elalszanak és egymáshoz szorosan melegítik egymást.

Hírdetés

Az első hetekben az anyamacska ritkán hagyja el a kölyköket, legszükségesebb dolgokra szentel figyelmet. Arra az rövid időre táplálékot vesz fel és a WC használatát intézi el. Később egyre gyakrabban hagyja ott a kicsiket, de már nem a előző szempontból. Elmúltak kilenc naposak és ekkora látnak, kék szemükkel. Az anyamacska a közelükben pihen, élelmet keres vagy a házigazdát környékezi meg.

eucica

Az időről időre többször kezdenek játékba, persze még mozgásuk még imbolygó és esetlen, hétről-hétre mindig tökéletesedik. A játékkal begyakorolt mozdulatok, zsákmány és a önvédelem folyamatosan csiszolódik, finomodik. Eljön a pillanat, mikor a kartondobozból megpróbál kisebb nagyobb sikerrel kimászni, sikerül kimászni a visszaút újabb próbatétel. Körülbelül félórát kint hagyhatjuk, majd óvatos mozdulatokkal helyezzük a dobozba. Azért, ha később visszataláljon. De van olyan eset, az anyamacska megoldja helyettünk. Erre érdemes figyelmet szentelni.

Hogy mennyi mindent kell megtanulni és ösztönösen reagálni, mire felnőttek lesznek. Szinte hihetetlen.

A hangok, azaz a nyávogások és a testbeszéd kommunikáció tökéletesedik. Körülbelül tizenhat macskanyávogásról, ami kifejez, éhség, szeretet, ijedtség, félelem, egymás hívása. Fújás és morgás, hangos felkiáltó nyávogás. Dörgölődzés és a hangos rövidke hang, valamilyen enni valót, simogatást kér. Tehát ahhoz mi is hozzájárulunk a kapcsolatteremtésben. Többször szólunk és elismételjük a cicc szót.

Mint már említettem, macskák mozgásának szerepe van a kommunikációban, testbeszéd kifejezéssel. A teljes hozzásimulás, fej hozzádörgölés. Figyeljük meg, hogy üdvözöl minket a macskánk. Feltartott farokkal, oda-vissza járkálás és hízelgéssel. Kezünkhöz simulva kialakul a barátság és bizalom.

Támadó és ijedtség, védekező jele lehet a felborzolt macskafarok és meggörbült hátgerinc és ehhez morgó és fújó hangot ad. A macskafülek jellegzetessége a támadott és a védekező között az, védekezőnél teljesen a fejhez lapulnak a fülek, támadónál viszont előre néz. Védekező macskánál a szeme pupillái teljesen nagyra nyitottak, támadónál nagyra nyitott szemek és a pupilla keskeny. Ferdén tartott fejjel és kihúzott pöffeszkedő mozdulatokkal, hátsó testrésze kifelé irányul, farka lengedezik és tart a áldozat macska felé. Az áldozat hanyatt vágva magát a négy lábával védekezik és rugdossa a támadót. Ilyenkor a összecsapás akkor dől el, ha megfutamodik valamelyik. Rövid idő alatt elszokott dőlni általában.

Szinte biztos vagyok benne, ki ne halott még macskát dorombolni. Egészen a kölyök macska korra visszavezethető. Ha a ölünkben van és dorombol és dagasztó mozdulatokat tesz, szinte úgy viselkedik mint egy kölyökmacska a anyamacska mellett. Azt a biztonságot és jó érzést kelti nálunk az karunkban és az ölünkben is.

Nem csak a pár hetes kölyök kiscicák játszanak, hanem a fiataltól az idősebb macskák szoktak játszani. Felidézi bennük a kölyökkort és mozgás öröme kikapcsolódás számára, gyakorolja a eddig elsajátítottakat. Ha játszunk valamivel, gyerekként viselkedünk, nos ugyan ezt van a cicával. Persze, ha cicával játszunk így szórakoztat bennünket. A lakásban létesíthetünk mászókát, ahol jól érzi magát, nem a szekrény üveg vitrinben ugrál kedvencünk, polcok és bútorokon. Szabadon ugrálhatnak. Akár vastagabb pamutgombolyagra ráerősített papírok összegyűrve és a közepén összekötve. Ami fontos, kölyökkorban kevésbé játszott cicus, nehezebben érvényesül.

A kedvtelés és tenyésztési céllal tartott különleges faj cicák a lakásba tartása nem egyszerű, mivel sok macska összezárva, növeli a stresszt az állatokban. Emiatt több alkalommal előfordul, hogy bepiszkítanak és ennek a házigazdák nem igazán örülnek.
A rossz szokást a kölyök és a fiatalabb állatoknál megtörhetjük, eltakarított és mosószerrel tisztított szőnyegen, miután megszáradt apró tárgyakat helyezzünk el, úgy hogy ne tudjon leguggolni. Amit még nem szeret az alufólia. Tehát alufóliát helyezzünk arra a helyre.
Másik a macskaalom, tapasztaljuk ki, melyikbe szereti elvégezni a dolgát. Ne felejtkezzünk meg a gyakori tisztán tartásáról, mert az elszennyeződött macska WC-re nem vagy ritkában keresi fel a helyett.
Kandúr macskáknál a terület és a nősténymacskák felhívására a spriccelés szoktak jelölni. Erről három megoldás van, az egyik, hogy ivartalanítjuk. Második az ivartalanításkor sem oldódik meg a probléma, akkor hormonális kezelést kérjünk az állatorvosunktól. Harmadik az idegen macskákat tartsuk távol.

A házigazdának gondot jelenthet a házon belül a lakásban, hogy a macska tönkreteszi a új kanapét, paplant és ágyneműt. Bizony a javítási költség, új vásárlása nem kis összegbe kerülhet. Mégpedig a karmok élesítésének fontos szerepe van, egyrészt a mancsok kevés szaganyagot hagynak a más cicák számára. Ezen segíthetünk, hogy ahol láttuk a cica elkezdte, bekenjük illatosítóval, másik lehetőség letakarjuk azt a helyet és koptatófát helyezzünk elé. Áthelyezzük finoman.

Túl sok macska van a környéken, elkerülhetetlen csatározások és a összecsapások. Van rá példa arra, hogy bent a lakásban is előfordul. Tehát olyan feladat előtt állunk, ami próbára teszt minket is türelmileg.

-Hogyan békíthessük össze?
A válasz megvan! Méghozzá lássuk a macskák között nézetkülönbségek alakulnak ki, megkeressük a félénkebb cicát, odamegyünk hozzá és elkezdjük simogatással és halk beszéddel megnyugtatni. Az agresszívabb lássa azt, hogy nem fél tőle, így megszokják egymás közelségét előbb utóbb. Ehhez türelem kell és kitartás szükséges. Nem szabad könnyen feladni. Ne keverjük össze a játékkal és a olyan macskával, amely elkóborolt.

Simogatás közben bizonyosan találkozhattunk és tapasztaltunk, hogy elkezd kapkodni mancsával, előtte dorombolt és közben is. Egyre hevesebben és hátra veti magát megfogva a kezünket és a csuklónkat. A macska számára azt jelenti, hogy kérlek most hagyj békén, pihenni szeretnék. Amit tehetünk lassan húzzuk el a karunkat és ne mozgassuk az ujjainkat, távolodjunk el tőle. Ha még mindig nem állt le, vonjuk el a figyelmét a távolabb levő karunkkal, úgy hogy ne ugorjon rá. Csettinthetünk az ujjunkkal.

A macska fő táplálék forrása az egér, tartalmaz fehérjét és zsiradékot, szénhidrátot viszont nem. Macska számára a cukor emészthetetlen élelmiszer, az ember meg tudja emészteni és energiát kapunk. Macskánál ez fordítva van. Fehérjék és zsiradék miatt nagyobb mennyiségű salakanyag keletkezik. Hátránya a veséket igénybe veszi.

Új helyre költözünk legalább egy hétig tartózkodjunk vele, ha ki engedjük a lakásból. Túlságosan hamar kiengedjük és azt vesszük észre, nem találjuk sehol sem. Átmerészkedik a szomszédba és meglepetések érhetik, összefuthat kis és nagy termetű kutyákkal és messzebbre kerül a legelső kiindulási pontól.

Hogyha macskát szeretnénk a házhoz, gondoljuk meg melyiket választjuk. Mégpedig kevésbé törődést igénylő házi macskát, perzsa és egyéb tenyészetű faj macska. Az utóbbinál a perzsa macskáknál a tenyésztés során a könnycsatorna gyakran váladékozik és többször kell tisztán tartani a cicának is. A szőrzetet minden macskánál nem árt átfésülni, egyrészt a szennyeződéstől, másik megláthatjuk az idegen betolakodókat, bolhákat. Sőt a szőrzetük lenyelésüket csökkenthetjük ezáltal.

Hírdetés

Az idő nagy úr és minden élőlénynél eljön az a pillanat, mikor már úgy szólítjuk, hogy idős, öreg, elszállt felette az idő vasfoga. Ebben korban megállapíthatjuk, tapintással és látásunkkal, hogy a szeretet macskánk bizony megöregedett. A has és a gerinc tájéka beesett, szőrzete kesébbé fényes, bőrét megfogva két ujjunkkal lassan ereszkedik vissza az eredeti állapotába. Fogai hiányosak vagy már teljesen kihullanak. Szánjunk rá kis időt a fogazat átvizsgálással, nem megszokott tünetet látunk, keressük fel a állatorvosunkat. Mivel magas fehérjével táplálkoznak és igénybe veszi a táplálék vese működést, így sok cicus veseelégtelenségben távozik el tőlünk. A folyamat lassan következik be, érdemes lemérni havonta legalább egyszer szobamérlegen. Úgy lehetséges, hogy lemérjük saját súlyunkat és a karunkba tartva szintén mérjük le, így megkapjuk a cica testtömegét.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.