Macska párzási időszaka és vemhesség

A legtöbb 1 éves kor betöltése után, eljön a felnőttkor, amikor érdeklődésüket felkelti a cicafiúk jelenléte.

Hírdetés

A cicafiúk a vizelet spriccelésével adnak jelet a fatörzsön, bokor oldalán, fűvel benőtt területen és ház oldalán, kerítésen. Ez terület jelölés a más kandúr számára, itt Én vagyok a valaki, nőstény cicalányoknak felhívás.

Nősténymacskáknál érezhető a vizeletükön és a kandúroknál is, hogy a bagzás, párzás kezdete. A nőstény ekkor hízeleg és hempereg a földön és különös nyávogó hangokat ad ki magából. Ilyenkor több kandúr megjelenik a környezetükben, létszám változó. Mindegyik célja, meghódítja a nőstényt “nőstényeket” és párosodhasson vele.

2015-10-31 11_17_14-frici_weblapja-macskak-kutyak

Elkerülhetetlen heves rivalizálásba kezdenek, távol tartják a egyik a másikat és csetepaté elkezdődik. A környékbeli ott lakók sok esetben nyitott ablaknál tavasszal megijednek a hangosan felnyávogó macskáktól. Az a macska nyeri el a nőstény macska kegyeit, amelyik eltávolítja a többi kandúrt.

Vemhesség

A párosodott nőstény cica első időkben nem veszünk észre semmi különlegességet rajta. Majd fokozódik az étvágya, többet pihen. A has tájéka egyre szélesedik egészen 65 napon keresztül. Nem igazán keresi a más macskákkal a kapcsolatot, erre úgy reagál kint tartózkodásánál elkergeti vagy elszalad a hím macskák elől. Az utolsó napokban azt vehessük észre, elbújik és látható rajta egyfajta türelmetlenség és nyugtalanság, nyávogással is kifejezve. Biztonságos és nyugodt helyet keres a kölyök cicák számára, elvihetik a kandúr macskák, vagy kutyák áldozatául ne essenek.

  1. Ebben segíthetünk, hogy kartondobozt kibéleljük összehajtogatott rongyokkal.
  2. Széna vagy szalmabálát megkezdjük és lazán szétszórjuk egy macska hosszúságban, 80 cm és 1 méter körül.
  3. Keressünk magas műanyag ládát 20 – 30 cm -ig, faládát és a kartondoboz szintén hasonlóan lehet. Ugyancsak béleljük ki.

Gondoljunk arra, ha mi lennénk ilyen helyzetben, puha és egyenletes talajra feküdnénk, nem gidres-gödrös földfelületre.

Miután a helyet megtalálta az anyacica, nagy valószínűséggel már szülési fájdalmak és görcsök lépnek fel. Ilyenkor simogassuk, nyugtassuk meg, de ne vegyük fel. A szülési fájdalom és a görcsök közepette egyszer csak azt vesszük észre elfolyik a magzatvíz és megjelenik az első kölyökcica. A méhlepényt elfogyasztva az anyamacska, kisebb pihenés után folyassa a következő cica világra hozatalát. Fél és egy óra alatt végbe szokott menni a kölykedzés, ez a alomszámtól függ.

Hírdetés

A anyamacska további tevékenykedésbe kezd. Elkezdi mosdatni az újszülött kölyköket. Kölyök macskák igyekeznek anyatejhez hozzájutni, megkeresik az anyamacska bimbóit és dagasztó mozdulatokkal szopnak.  A szemük még csukott állapotban van, 7-8 nap múlva nyílik ki.  Addig sűrűn szoptassa és vigyázz rájuk.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.