Kullancs és bolha

A kullancs és a bolha a vérszívók családjába sorolhatók, nem is akármilyen. Betegségeket a vékonyabb bőrrétegen viszi át, lágyék, nyak, has területeit kedveli.

Hírdetés

Bolháknak néhány ezer fajta van jelen a földön. Megkülönböztetünk ember, kutya, macska bolhát.

emberbolha (Pulex irritans)
macskabolha (Ctenocephalides felis)
kutyabolha (Ctenocephalides canis)
Például a patkányról az emberre is ráugorhat.

Sokszor alig vesszük észre, már akkor a bolhánál, elszaporodtak több százra. Pedig vannak erre utaló jelek az állat helye, ahol elszenderedik, pihen. Szabad szemmel észrevehetünk fehér rongyon, vagy fekete rongyon, ha ügyesen összehajtjuk és föntről kicsit megrázzuk. Láthatunk apró kis tojás alakú 1mm petéket fekete alapon. Fehér alapon barnás vöröses hosszúkás alakú 1mm körüli, ez a bolhaürülék. Fehéres lárvák megtalálhatóak, ez attól függ, mikor fertőződött meg bolhával. Az állaton a bolha vért szív és elkezdi a bolhapetéket szőrök között lerakni, majd egy idő múlva leesnek az állatról a fekvőhelyre és padlóra, szőnyegre. A petét lerakó bolha gondoskodik a lárvák táplálékáról, s ez a bolhaürülék add. Másik “táplálék” a galandféreg lárvája és a bolhalárva eszi meg és később a kifejlet bolha megfertőzi az állatott. Visszatérve a lárvára, körülbelül 21 nap alatt bebábozódnak. Báb akár egy évig is elvan táplálék nélkül, kivárva arra járó állatott. Így kezdődik a folyamat elölről.

2015-10-31 11_17_14-frici_weblapja-macskak-kutyak

A bolha és a galandféreg elszaporodását csökkenthetjük gyakori porszívózással, felmosással, szőnyegek és a állatok fekvőhelyének tisztántartásával. A bolhairtó készítmények időnként cserélődésével, betartva a használati utasítása szerint alkalmazzuk. Mivel rezisztens marad a készítménnyel szemben néhány egyed. A készítmény lehet por, folyadék, nyakörv átitatott formában. Egy időben tubusos féregirtót megadott adagolásban keverjük bele egy kevés macskaeledel konzervbe, csak annyit, amennyit megehet.

Kullancs

A földön 800 faj ismert. Az országban 42 faj van.

A kullancs sok problémát okoz napjainkban is, az állatok és az embereknek egyaránt. Mert egyre jobban terjed lyme-kór Európába és betegíti meg, tudósok szerint. Betegségek közül még a haemobartonellosis, hepatozoonosis.

A kullancs fő testrészei:

Fej
Test
Lábak

Potroh: nincs, helyette “alsó” test

De hogy tudnak ennyire sikeresen terjedni?

Egyetlen csípés is elegendő a vírus fertőzésre, réten és árnyékos hűvös helyen megbúvó fás, bokros területeken fordulnak elő, tavasztól őszig. Itt elkerülhető a teljes kiszáradás. A kullancsok kis emlősök egér, hörcsög vérét szívják. A levelek füvek végéről rátapadva a kisemlősre kullancslárva, megkeresve a legvékonyabb bőrréteget, szemek környéke, nyak, lábak között.  Például az egér fertőzőt, lárva felszíva a fertőzőt vért, majd így lesz vírusgazda. Teleszíva lepottyan az állatról, megkezdi az átalakulást, vedlést és nimfa stádiumba kerül. Ekkor már kettővel több lábbal rendelkezik. Párnap után megerősödik, tudnunk kell, még se nem hím és se nem nőstény, ahhoz kialakuljon újabb vérszívásra van szüksége.  Szemei nincsenek. Az áldozatát mellső lábakon található szaglószerv (*1 haller szerv )  sörtéin észleli, nyolc lábaival egyszerűen megkapaszkodva feljut az új áldozatra. Szintén keresve vékony bőrréteget és átfúrva elkezdi szívni. Az áldozat, alig vesz ebből észre valamit, mivel a kullancs nyálmirigyei fájdalomcsillapítót, maga vírust tartalmaz, keveredve a nyál környező sejtekkel, megfertőzve ezzel. A kullancsban elszaporodnak még jobban a vírusok és beindul egy nagyobb folyamat. Sőt áldozat állaton nimfák szívják, megfertőződnek ők is.

A nőstény kullancs illatanyagot áraszt, ami a hím kullancsnak a párzásra hívja, felmászik az épp vért szívó nőstényre. S mindezt nyugodtan tűri, megkeresve a nőstény a test alsó részén a nemi szervét, párosodik vele. Közben a párosodással bejuttat, ami még inkább serkenti több vér szívásra, teleszíva elengedi az állatott és a füves talajon folytassa útját.

A hűvös füves talajon keres a peterakásra alkalmas védett helyett. Peterakás legalább egy hétig tart 2-3000 lehetséges fertőzőt petével, közben vékony burokkal lássa el, így lesz kevéske védelme a kiszáradástól. Nőstény befejezte a pályafutását, órákon belül elpusztul és a petéken a fejlődési ciklus kezdődik elölről.

Szájszerv: Hosszúkás szurony alakú, szélső oldalán fűrész szerű recés felület. Ezt nevezik szipókának. Csáprágó.

Tévhit

Kullancsot ne tekergessük se jobbra és balra, potroha részét ne fogjuk meg, ha ki akarjuk szedni emberből vagy állatról. Ne kenjük be se zsírral vagy egyébbel a kullancsot

Egész vékony csipeszt használjunk, egyenes és fölfelé óvatos mozdulatokkal húzzuk ki. Fontos, ha olyan helyen járunk, ritkán vagy egyáltalán nincs kaszálva, fűnyírózva az adott terület, hazaérkezésünkkor nézzük át a testrészeket. Kereskedelemben kapható vékony csipesz, kullacsriasztó.

Hírdetés

*1- Haller-szerv: Első lábak végén hő és verejték molekulákat érzékelő, térben érzékeli merre és hol milyen távolságra halad a neki az áldozat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.