Betegségek-Parvó vírus – Veszettség – Rühesség – Székrekedés – Hasmenés

A parvó vírus ( más néven ismert a macskavész) súlyos és gyors lefolyású megbetegedés, kutyákat sem kíméli. Betegség 2-4 nap alatt terjed el a szervezetben és hányás és hasmenés, magas lázas állapot, gyomor feszes és bele teltek, szemek kidülledtek. A fiatal állatokban okoz komoly fertőzést, be nem oltott felnőtt állat is elkaphatja. A betegség védőoltással megelőzhető. Ha nem fordulunk időben állatorvoshoz, cica elpusztulhat.

Hírdetés

Veszettség

A századunkban is, sajnos gyógyíthatatlan betegségről tudunk beszélni. Csak megelőzni védőoltásokkal és rókacsalétekben lévő szérum. A betegség a kistestű állatokat fertőz meg. Életveszélyes az emberre is a vírus. A állatról megtudunk győződni, hogy veszettségben szenved-e:

2015-10-31 11_17_14-frici_weblapja-macskak-kutyak

Harapásnyomok, karmolás az állaton, valamerre elcsavarogott és később rátaláltunk. Vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz minél hamarabb, fertőtlenítse le a sebhelyet, lássa el.

Vérvétellel és nyálminta levétellel megbizonyosodhat veszett-e az állat. Idegen állatnál értesítsük a háziorvosunkat, ha a betegség beigazolódott az állatott karanténba kell helyezni.

Vadon élő állatnál túlságosan közel merészkedik az emberekhez, szelídnek láthassuk. Normál esetben kerüli az ember társaságát. Háziállatnál pont a fordítottja. Mielőtt a következő áldozatot megkeresi és megharapja, mivel a nyálon keresztül jut a szervezetbe. Az első tünetek 1-2 naptól több év is lehet. Kérdés melyik testrészt érte a sérülés.

Az erős nyáladzás, hangulatzavar, nyelési nehézség és görcs, tudatzavar, támadó jellegű fellépés és láz. Az állat képtelen a száját bezárni. Légzés funkció és vérkeringési zavar és bénulás és kómába esik az állat, majd elpusztul.

Rühesség

A gyógyítható betegség a macskánál és az embernél. Macskánál fülrühességről beszélünk, mivel a hallójáratba vészkeli be az úgynevezett rüh ásóatka, macskáról macskára terjed. Az emberi rühesség emberről emberre. A beteg cicát, úgy tudjuk megállapítani a tünetek alapján, erősen vakarja a fültövét és a belső fülkagylót vakarja a mancsával, fejét rázza és nyugtalan. A megfogott cicáról meggyőződhetünk arról, fekete színű váladék látható. Atkák a külső hallójárat bőrében apró járatokat ásva táplálkozik, irritációs fülekbe gyakran gyulladás alakul ki. Elhanyagoljuk a cicát, átterjedhet a test más részeire, környezetünk macskáit is megbetegítve.
Vigyük állatorvoshoz a cicát, kitisztítja a füleit és felír fülcseppet. A cseppeket nekünk kell az orvosi tanácsai alapján alkalmazni. A házunkban több macska van, zárjuk külön a lakásunkból, azaz különítjük el. ahogy csak tudjuk.

Székrekedés

A székrekedés elég kellemetlen tud lenni,  cica erőlködve és több alkalommal megpróbálkozik a ürítéssel. Adjunk langyos vizet, itassuk meg, bizonyos száraz tápok mellé bőséges folyadék szükséges. Folyadékot von el és a széklet besűrűsödik. Ha 1-2 napnál tovább fennáll forduljunk a állatorvosunkhoz, mert ez lehet bélelzáródás, így a cica elpusztulhat. Ki kell deríteni, daganat vagy idegen tárgy lenyelése okozza.

Tünetei: véres apró kávézacc szerű kevés széklet,
nincs széklet és az állat hány, vér hányás, hasa puffadt.

Hasmenés

A hasmenés sok minden okozhat:

  1. Élelmiszer túl sok és rendszeres bevitele, ami ételallergiát vált ki
  2. Tartósítószert tartalmazó táplálék, allergiás tüneteket vált ki, így szabadul meg mérgező adalékoktól.
  3. Baktérium okozta bélrendszeri fertőzések állnak a háttérben.
  4. Stressz válhat ki rossz körülmények, másik állat jelenléte.

Hasmenés fokozatai:

Hírdetés
  1. A 1-2 napig tartó hasmenés.
  2. Bágyadtsággal  és levertséggel tartó hasmenés.
  3. Kiszáradás és erős hascsikarás, hasmenés véres széklettel.
  4. Visszatérő hasmenés a 3 pontban szereplő tünetekkel.

2-4 pontban szereplő tüneteknél keressük fel a állatorvosunkat

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.