Macska tartása-Szükség lehet-Kutya macskával összeszoktatása

Macskát fogadunk a házunkhoz, érdemes odafigyelni a cica megfelelő körülmények között legyen.

Hírdetés

A tavasztól egészen a őszig a kinti tevékenykedéseink közben veszélyek lehetnek, nem árt körültekintően cselekednünk. Itt persze lehet olyan is, személyre és háziállatra veszély forrása lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

2015-10-31 11_17_14-frici_weblapja-macskak-kutyak

Ilyenek lehetnek:

Ősszel:

 1. Favágásnál a faágak lezuhanása.
 2. Téli tüzelő aprítása közben lepattanó a balta fejéről. A tűzifa megütheti a macskánkat. Más személyt és állatot.
 3. Permetezés ( ivó és evő tányérokra, cicára ne kerüljön ) Tartsuk be a permetezőszer utasításait. Sajnos, ha megtörténik, öntsük ki szilárd tartalmát, mossuk el alaposan a tányérokat. Állatra kerül a szer, vigyük be a lakásunkba, bő vízzel mossuk meg a szem és a száj környékét és vigyük azonnal állatorvoshoz. A permetezőszer használati utasítást vigyük magunkkal. Semmi esetre ne hánytassuk meg, mert a nyelőcső  felmaródhat, bízzuk inkább az állatorvosra.
 4. Őszi évszakban a rágcsálók  behúzódnak a határról, élelmet és menedéket keresve magának. Utcabeliek és lakótársak helyeznek ki egérfogókat és mérgeket. Beszéljük meg velük, úgy helyezzék ki, gyerek és haszonállatok ne férjenek hozzá.

Télen:

 1. Kihűlés veszély, megfázás. Gondoskodjunk minden nap 2-3 órára délelőtt és délután melegedő helységről. Ha munkában tartózkodunk, délután és az esti órákban.

Tavasztól nyár végéig

Tavaszi évszakban egyre többet tartózkodunk a szabadba, beindul egyre jobban a házkőrül teendőnk. Ház tatarozás és barkácsolás, kertészkedés.

 1. Fa gallyazás a faágak lezuhanása. Személyeket és állatott eltalálhat.
 2. Fűnyírás és fűkaszálás előtt nézzük át a terepet, nincs-e idegen tárgy. Ami kirepülhet eltalálhat embert és állatott.
 3. Fémmunkáknál ledarabolt fém anyag élei sorjás, forró. Hegesztésnél a erős fény ellen rekeszük el, úgy hogy bárki arra néz. Nem tudja elvakítani. Elektródát és hegesztőpálcát sorjás hulladék fémdarabokat mindig dobjuk fém vödörbe, véletlen rálépés vagy kézzel megfogást megelőzzük. Gyors darabolás és hegesztés salakanyag szintén forró és szúrós lehet, beleléphetünk mi vagy a háziállatunk.
 4.   Famunkánál a munka végeztével tegyük zárható dobozokba a szeget és csavarokat. Áramtalanítsuk a villamos berendezéseket.
 5. Meszelés és mázolás munka folyamatában ügyeljünk, hogy arra az időre míg be nem fejeztük a munkánkat, ne tudjanak a munkaterületre bejönni a háziállat. Fröccsenő  és porlasztót festék miatt.
 6. Autó és motor szerelésnél, jármű mosásnál és tisztításnál távolítsuk el a  kifojt olajat, zsírt, pasztát, amibe belehempereghet.

Járművek és közlekedés

 1. Évtizedek óta növekszik a forgalom az utakon és nem árt az óvatosság. Alkalmunk van rá, cicánkra cicapórázt.
 2. Garázsba és kapubejáróban figyeljünk nincs-e a környéken háziállat, gondoskodjunk egy másik személy közreműködésével. Fogják kézben, kutya esetében zárjuk el arra az időre.

Lakás

 1. Kerüljük a villamosberendezés áram alatt hagyott készüléknél, háziállatunk megrághat. Ilyen lehet a mosógép és centrifuga.
 2. Hajszárító használatánál a saját magunk és háziállatunk érdekében, ne túl nagy párás helységben. Áramütést veszélye miatt.
 3. Konyha, fürdőszoba, hálószoba: mosószerek és illatszerek cikkek lenyelése, rovarirtó és szőrzetre kerülése. Forró edények tartalma miatt a forrázás fennállhat. Legyünk óvatosak, ne kerüljön olykor a lábunk elé. Szobánkba a konyhába a gombostűk, olyan tárgyak amit lenyelhet, beleléphetnek. Erkélynél megcsúszhat és leeshet. Tegyünk szúnyoghálót, rácsot erre a célra.
 4. Szórakoztató elektronikai eszközöknél a túl hangos hanghatások ijedséget, megrémülést okozhat a háziállatban. Később szorongást válthat ki.

Szükség lehet

 1. A tányérokat tartsuk mindig tisztán, nyári időszakban sűrűben, forróság miatt több folyadékbevitelre van szüksége, mint télen. Télen viszont gyakran, ha kint könnyen befagy, nem tud  inni rendesen. Meghűléses problémák léphetnek fel, ami nem túl szerencsés. Benti lakásunk folyosóján, konyhába adjunk enni és inni. Így odatudunk figyelni étkezik-e rendesen.
 2. A cicánkat vinnénk valamerre autóval, legyen az állatorvoshoz, barátokhoz és ismerősökhöz gondoskodjunk macska szállító boxról. Megvédi a erősebb fékezéstől és vezetés közben ne mászkáljon az ülések között. Zavarhat minket a vezetésben.
 3. Napok elteltével, csak azt vesszük észre, hogy a cica a bútor kárpitján élezi és koptatja a karmát. Ezt megelőzhetjük a karomkoptató fát készíthetünk saját magunk, vagy vásároljuk meg boltban. Akkor fordulhat elő, szobacicaként tartjuk, nem engedjük ki a udvarra.
 4. Mindennapi szükségletre gondolva. Megfelelő cica wc kapható a kereskedelemben, higiénikus környezetet biztosíthatunk. A macskaalom megszívja magát nedvességgel és a szilárd dolgok könnyedén eltávolítható.
 5. Macskanyakörv és macskapóráz jól jöhet, ha a cicánkat szeretnénk sétáltatni a lakókörnyezetünk környékén. Félve attól, hogy elcsavarog.
 6. Kellő mozgáshoz és a vadászösztön teljesüljön gondoskodhatunk játékszerekről. Kereskedelemben kapható széles választékú macskajátékok vannak, pingpong  labdától az elektromos játékig.
 7. Étkezés: Tej, víz, konzerv félék, száraz eledelek. Mindenféle kép legyen elegendő folyadék.

Kutya macskával összeszoktatása

A házőrzőnk, mivel egy másik állatfajta, más más reakciója van hasonló emlősállattal szemben. Függ attól, milyen vérmérsékletű a kutyánk. Nyugodt és kiegyensúlyozott kutyáknál könnyebb helyzetben vagyunk, hogy összeszoktassuk őket.

Hírdetés
 1. Vegyük fel a karunkba a macskát és vigyük ki az udvarra, távolról sétálgassunk vele. Ne engedjük el a kezünk közül. Ismételjük meg nap mint nap, ahogy az időnk engedi.
 2. Pár hét múlva közelítsünk a kutyához, karunkba a cicával. Mindig közelebb.
 3. Végül szagoltassuk meg egymással, ügyelve rá, ne ugráljon ránk, mert megijedhet a cica.
 4. Később elengedhetjük, ha úgy lássuk, hogy befogadja. Csóválja a farkát a kutyus és nyüszít.

Fiatal kölyök mind a kettő, legjobb esély az összeszoktatásra. Eljátszanak egymással.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.